Friday, October 29, 2010

Paganini Torta

Ovo je trebao biti moj prvi blog i odlucio sam da ga napisem za igru kuVarijacija. Igru je pokrenula mamajac ciji blog Cooks and Bakes redovno pratim. Kako je jedno od pravila da se blog objavi krajem mjeseca, tako ce i ovaj moj (blog) prvijenac morati da saceka dok ne ugleda svjetlo dana...

U medjuvremenu sam uspio da napisem par drugih blogova, tako da i ovaj (blog) nije vise prvi. Ne da to ima neke veze, ali objasnjava (ne)kvalitet slika, a i kvalitet samog pisanja. Nego dosta o tome, ipak je ovo blog o hrani.

Oktobarski recept je sa bloga Cafe Chocolada za hazelnut-torte-paganiniRecept jednostavan, super objasnjen i napisan a slike torte govore sve jezike.


Napravio sam male promijene u receptu, kolicinske, koristio 9 bjelanaca umjesto 10, nisam htio da 'bacam' 10 zumance, 225g putera umjesto 250g, to je ovde pola lb, kao i mlijecnu cokoladu umjeso crne. Postupak sam (uglavnom) radio kao sto je u receptu. Pa da vidimo...

Potrebno:

Za Biskvit (Koru)

9 bjelanaca
280 g secera
280 g pecenih, mljevenih ljesnika
2 kasike kakao praha
malo mlijeka za prskanje kore

Za Cokoladni Fil

1 jaje
5 zumanaca
150 g secera
50 g mlijecne cokolade
225 g neslanog putera

Za Vanila Fil

4 zumanca
5 kasika gustina
6 kasika secera
1 kesica vanilin secera
700 ml mlijeka
500 ml slatke pavlake
1 ucvscivac (stabilizator) slatke pavlake (slaga)

Za ukras

250 ml slatke pavlake
100 g sjeckanih, pecenih ljesnika


A uraditi ovako:

Poceti sa filovima, prvo cokoladni fil:

Umutiti zumanca i citavo jaje sa secerom, prebaciti u posudu i na pari kuvati. Dodati cokoladu i nastaviti kuvanje i mijesanje na pari dok se cokolade ne otopi i sve postane jedna kompaktna masa. Staviti da se ohladi. Puter izrezati na listice i postepeno dodavati ohladjenom cokoladnom filu. Poslije svakog dodavanja putera, mikserom mutiti dok citav puter ne bude dodan i sjedinjen sa filom.

A za njim vanilin fil:

Umutiti zumanca, secer i vanilin secer dok masa ne postane skoro bijela, dodati 100 ml mlijeka i sve izmjesati. Staviti ostatak mlijeka (600 ml) da se kuva i (u mom slucaju) prije nego sto ce da provri dodati smjesu sa zumancima i secerom. Mijesati konstanto i paziti da ne zagori, dok se fil ne zgusne, ide jako brzo, 2-3 minuta.Ostaviti da se ohladi. Slatku pavlaku izmiksati zajedno sa ucvrscivacem. Dodati cetvrtinu ohladjenog fila slatkoj pavlaci, rucnim mikserom umutiti, ponoviti to sa ostatkom fila jos tri puta, mutiti dok citav fil ne bude sjedinjen sa slatkom pavlakom.

Za biskvit (koru):

Umutiti bjelanca sa secerom, dodati postepeno pecene, mljevene ljesnike, zajedno sa kakao prahom. Prebaciti smjesu u podmazan i brasnom posut obruc za kolace. Rernu zagrijati na 200⁰ C, i peci biskvit 20 do 25 min. Kako vrijeme pecenja zavisi od rerne, treba provjeravati cesto da li je gotovo. Ubosti cackalicom i ako ne ostaje nista na njoj kada se izvadi iz tijesta, biskvit je spreman. Ohladiti.

Dok se ceka da se filovi ohlade, napravtiti biskvit, a onda dok se ceka da biskvit ohladi, zavrsiti sa filovima.
Usput ima vremena da se i sudje opere...
Ohladjenu koru staviti na posluzavnik, izbockati viljuskom i poprskati mlijekom. Vratiti obruc za kolace (koji je sada opran i cist) nazad.
Biskvit je lijepo narasto, ali kako se ohladio tako se i skupio. Kada sam vratio obruc nazad, bilo je skoro 1 cm od biskvita do obruca.
Na biskvit nanijeti prvo cokoladni fil, a onda i vanilin fil. Ukrasiti sa sltkom pavlakom i pecenim ljesnicima ili vec po zelji.
Kako je biskvit bio manji od obruca, dodao sam cokoladni fil samo po biskvitu i to je bilo u redu. Onda sam poceo da dodajem vanilin fil i krenuo sam od sredine, i cokoladni fil je poceo da 'bjezi' prema praznom prostoru izmedju kore i obruca. Onda sam ostatak vanilinog fila poceo da dodajem od obruca prema sredini , tako da je vanila ostala na cokoladi. To jedan od razloga sto slojevi na kolacu nisu perfektni i sto se vidi na slici.

Zao mi je sto kvalitet slika nije bolji, izgled i ukus torte sigurno zasluzuje puno vise nego sto se vidi ovde. Dok sam ja 'kont'o' kako da napravim bolje slike, moji klinci su se svesrdno potrudili da torta nestane, tako da sam ja ostao sa ovim postom :). Torta ce sigurno biti pravljena opet, a i nove slike sa njom...

8 comments:

  1. Ovo iseceno parce ti izgleda kao kod Melite, svaka cast! Radujem se sto si ucestvovao i veliki pozdrav saljem :)
    Maja

    ReplyDelete
  2. Hvala Majo,

    Probacu da redovno ucestvujem, i nadam se sa boljim ulaznicama...

    Pozdrav

    ReplyDelete
  3. Jako dobro izgleda i bez obzira na slike.
    Dobrodošau u naš mali svijet..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Prvo da ti poželim dobrodošlicu, a onda da ti uputim komplimente za Paganinija!

    ReplyDelete
  6. Hvala Majo, boljeg je bila ukusa nego izgleda :)

    pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete
  7. pozdrav Zoran,
    krasan blog,
    posebno mi se ova torta sviđa!

    ReplyDelete