Thursday, January 13, 2011

Cappuccino Cheesecakes

For recipe in english, please scroll down



U Sarajevu je 'UPI' (bila nekada najveca prehrambena kompanija u BiH)  pocetkom 80-tih izbacio na trziste vocne jogurte. Nisu dugo trajali, rijetko ko ih je kupovao, i veoma brzo su prestali da se proizvode. Ja se sjecam kao klinac da je najveci razlog bio da su sir i jogurt dobri za pite, ku'ruze i slicno, a ne za kolace. Poslije puno godina i dolaska u Kanadu, dugo smo podozrivo gledali vocne jogurte i 'cheesecake'. A onda vremenom, poslije probanja i razbijanja tabu-a, 'cheescake' je postao jedan od omiljenijih Rankinih kolaca, a i vocni jogurti su nasli svoje svakodnevno mjestu u frizideru.
Ova varijanta 'cheesecake' koristi i jogurt, a recept sam nasao na samom poklopcu od kutije za jogurt. Kada sam ih pravio (a to je bilo prije par mjeseci), sve sam mjerio i zapisao tezine u gramima, ali naravno, vise ne mogu da nadjem taj papir. Tako da je recept u 'casama' i 'kasikicama', gdje je 'casa'=250ml, a 'kasikica'=5ml.

Potrebno:

1 1/4 case mljevenog cokoladnog keksa (ili obicnog sa dodatkom kasike ili dvije kakao)
1/3 case istopljenog putera
250 g kremastog sira
1 casa jogurta
1/4 case espreso kafe
2 jaja sobne temperature
1/2 case secera
1 1/2 gustina

A napraviti ovako:

Ugrijati rernu na 160ºC. Izmjesati keks sa istopljenim puterom. Sipati smjesu u 12 papirnih korpica koje su stavljene u posudu za pecenje mafina. Pritisnuti i poravnati keks na dnu svake korpice.
Umutiti mikserom sir. Polako dodati jogurt. Postepeno dodati i ostatak namirnica i moiksati dok se ne dobije ujednacena masa. Kasikom sipati kremastu masu u papirne korpice. Staviti u rernu i peci 20 do 30 minuta. Paziti da se ne prepece, imati na umu da iako se zove 'cheesecake' nije 'cake' nego vise puding ili neka krema...Iduci put kada budem pravio, tacno cu da izmjerim i vrijeme koliko treba da se pece...





Ukrasiti po zelji, ovaj put umucena cokoladna slatka pavlaka i par zrna kafe...Prijatno.

Recipe in English


You'll need:


1 1/4 cup chocolate wafer crumbs
1/3 cup melted butter
1 pkg cream cheese
1 cup natural yogurt
1/4 espresso coffee
2 eggs at room temperature
1/2 cup sugar
1 1/2 tsp cornstarch


And make it like this:


Preheat oven to 160ºC. Mix cookie crumbs and butter until combined. Spoon 1 1/2 tablespoons of crumb mixture into 12 paper lined muffin cups. Press firmly into bottom of each cup. Beat cream cheese with an electric mixer until creamy. Add yougurt slowly. Gradually add remaining ingridients. Spoon cream cheese mixture evenly into crust. Bake for 20-30 minutes, or until cheesecakes have set. Decorate and enjoy.



3 comments:

  1. Savršeno !! Ovo se prosto mora probati ! :-))

    ReplyDelete
  2. Ja tako pamtim nekakve Milkshake-ove koji su se prodavali isključivo u C-marketu i znam da sam se jednog dana, onako kako sam uvek radila, otrgla iz mamine ruke i otrčala do frižidera koji mi je bio omiljeni u C-marketu jer su se tu prodavale svakave takve neke bajkovite stvari....i tamo Milkshake-ova nije bilo.... Više ih nigde nisam videla, ne sećam se ni ko je bio proizvođač, ali obeležili su mi dobar deo detinjstva :)
    Elem, moja poenta je da mi se jako svidjaju tvoji Cheeseckaes. Eto, to je to :)

    ReplyDelete
  3. Lijepo cuti da vam se svidja. Hvala, hvala..

    ReplyDelete