Sunday, January 9, 2011

Kajzerice (Mignnone)

For recipe in english, please scroll down



Nedelja ujutro, napolju snijeg i hladno, Lakiju temperatura konacno pala i zaspao. Tinejdzeri po obicaju vikendom spavaju do kasno, tako da je bila idealna prilika da probam napraviti Mignnone-ijeve Kajzerice. Njih sam vidio i 'pikirao' jos odavno, kada se istrazivao njen blog prosla dva mjeseca.
E sada u zadnje vrijeme nista mi lako ne ide od ruke, tako da je i sa Kajzericama bilo isto. Brasno, jaja, mlijeko, kvasac, sve stvari koje bi trebalo imati...Kako smo se vrtili oko Lakija zadnjih 2-3 dana, nismo ni stigli da odemo do radnje i frizider bez jaja i sa malo, malo mlijeka. Ja se nisam predao, morao sam napraviti Kajzerice, pa evo kako je to ispalo kod mene...


Potrebno:

700 g brasna
14 g instant kvasca
150 ml mlijeka (ja nisam imao vise :))
250 ml vode
100 ml ulja
kasikica soli
susam

A napraviti ovako:

U toplo mlijeko staviti kvasac . U posudi prosijati brasno, dodati 50 ml ulja, vodu, so i poceti mijesiti. Dodati mlijeko sa kvascem. Pred kraj mijesanja dodati i ostatak ulja. Tijesto pokriti plasticnom folijom i ostaviti na toplom sat vremena.
Od nadoslog tijesta napraviti osam jednakih loptica. Poredati ih na podmazani pleh, ostrim nozem zasjeci povrsinu svake kajzerice. Poprskati sa uljnim sprejom, posuti susamom i ostaviti da kajzerice jos malo narastu dok se rerna ne ugrije na 190ºC. Peci 25 minuta ili dok kajzerice ne porumene. Izvaditi ih iz rerne, poprskati hladnom vodom i pokriti cistom krpom. Ako mozete sacekati da se malo prohlade, uradite, a ako ne, prijatno...




3 comments:

  1. Savršene su , baš kao i sve po receptu Mignnone ! :-))

    ReplyDelete
  2. Bas su fino uspele, izgledaju mi poput nekih cvetica... nema nista lepse nego kad kucu ispuni miris domaceg, tek ispecenog peciva!;)) Mogu se praviti i sa vodom, nista to ne smeta niti menja bitnije ukus, i nadam se da su vam prijale!;)) puno pozdrava...

    ReplyDelete