Wednesday, January 19, 2011

Nanaimo Bars

For recipe in english, please scroll down



Nanaimo Bar je orginalni kanadski recept nastao pocetkom pedesetih u samom gradicu Nanaimo, British Columbia (po kome je i dobio ime). Kolac je vremenom postao poplularan na skoro citavom americkom kontinentu. 
Ima sigurno toliko verzija koliko ima onih koji ga prave. U osnovi se sastoji od sloja mljevenog keksa, preko cega dodje sloj vanile krema i zavrsava se sa istopljenom cokoladom. Naravno sa mjenjanjem vrste keksa, ili sloja od vanile (mint je popularan), kao i cokolode na kraju, vrlo lako se dobijaju novi ukusi...
1986 gradonacelnik Nanaimo-a je raspisao konkurs za 'Pravi Nanaimo Bar' i poslije vise od stotinjak pristiglih recepata i cetiri nedelje 'vijecanja', Nanaimo Bar koji je napravila Joyce Hardcastle je ponio titulu 'Ultimate Nanaimo Bar'. Taj sam recept i ja koristio (na engleskom je original). 

Kako sam dobio nagradu od Taci, ovo je moje malo hvala na tome, a sada dok stavljam link na njen blog, vidjeh njene Ledene Kocke koje tako lice na Nanaimo, koja slucajnost...

Ovaj post saljem Sandri kao ulaznicu za igru Ajme, koliko nas je!,koju je pokrenula Snjezana.
Jedna je stvar sigurna, Sandra nece nesto puno 'mirisati' ovaj recept, sigurno nista zdravo u njemu nema, losih ugljenih hidrata i masti na pretek, ali sam htio da vas upoznam sa originalnim kanadskim kolacicem...A nesto slano sa kokosom ce biti napravljeno do kraja mjeseca.


Potrebno:

Prvi sloj:
125 g neslanog putera
70 g case secera
5 kasika kakao praha
1 umuceno jaje
160 g mljevenog keksa
125 g mljevenog kokosa
100 g sitno isjeckanih badema

Drugi sloj:
125 g case neslanog putera
60 ml slatke pavlake
pola kesice praha pudinga od vanile
250 g secera u prahu

Glazura
125 g cokolade
50 g neslanog putera


A napraviti ovako:

Na pari istopiti puter, secer i kakao. Dodati umuceno jaje i mijesati dok smjesa ne postane gusta. Skloniti sa sporeta. Umijesati keks, bademe i kokos. U posudi velicine 20 cm x 20 cm pritisnuti na dno smjesu i poravnati. 
Umutiti puter. Polako dodati pavlaku, prah od pudinga i secer u prahu. Mutiti dok masa n epostane vazdusasta, u zavisnosti od miksera, oko 5 minuta. Nanijeti na prvi sloj i poravnati.
Istopiti cokoladu sa puterom na pari i preliti kolac. Lagano protresti posudu da se glazura poravna. Staviti u frizider na hladjenje. Izrezati na zeljene velicine, sto manje to bolje...




Recipe in English (Original)




  
Bottom Layer½ cup unsalted butter (European style cultured)
¼ cup sugar
5 tbsp. cocoa
1 egg beaten
1 ¼ cups graham wafer crumbs
½ c. finely chopped almonds
1 cup coconut
Melt first 3 ingredients in top of double boiler. Add egg and stir to cook and thicken. Remove from heat. Stir in crumbs, coconut, and nuts. Press firmly into an ungreased 8" x 8" pan.
Second Layer½ cup unsalted butter
2 Tbsp. and 2 Tsp. cream
2 Tbsp. vanilla custard powder
2 cups icing sugar
Cream butter, cream, custard powder, and icing sugar together well. Beat until light. Spread over bottom layer.
Third Layer4 squares semi-sweet chocolate (1 oz. each)
2 Tbsp. unsalted butter
Melt chocolate and butter overlow heat. Cool. Once cool, but still liquid, pour over second layer and chill in refrigerator.

9 comments:

  1. Odlično izgleda!! A i slike su fenomenalne ;)

    ReplyDelete
  2. Oh, pa nisam ja bas tako iskljuciva, pogotovo po pitanju ovako necega. Jedino sam iskljuciva po pitanju mesa i mesnih preradjevina. A fine kolace volim ;) Istina, trudim se kod kuce spremati zdravu hranu, no ne bunim se kada me se ovako necim ponudi!

    ReplyDelete
  3. U obozavam ovakve stvarcice.
    Bit ce isprobano :)

    ReplyDelete
  4. Hvala Zorane na posluzenju :) Predivne su ove stanglice, a jos je lepse sto sadrze moju omiljenu namirnicu - kokos, pa cu morati da ih napravim :) Savrseno su ti ispale, pod konac, svaka cast!
    A stvarno slucajnost ... kada sam videla slicicu, pomislila sam: Vidi, pa ovo lici na moje ledene kocke."

    ReplyDelete
  5. Ja ih pravim....jako su jednostavne,a ukusne !!!

    ReplyDelete
  6. Već se okruglo godinu dana kanim da ih napravim, ali mi se sve činilo da ima previše posla.
    Možda se sad odlučim. Izgledaju fenomenalno =)

    ReplyDelete