Monday, January 17, 2011

Puter Kiflice

For recipe in english, please scroll down


Ovaj vikend sam bio u `gostima`kod Mihaele sa bloga La Casa de Vainilla, u okviru igre FBIRukavice.
A kod nje, nema kakvih nema recepata, sve objasnjeno i napisano kako treba, slike prva liga, prava uzivancija i za citanje i za prelistavanje bloga. Nije mi bilo tesko da odlucim od cega da krenem sa ìstrazivanjem, moja slabost su peciva, i ove kiflice su bile perfektne za pocetak. Recept je Mihaelin, sa malim izmjenama koje sam napravio, smanjio kolicinu ulja i putera, stavio jedno jaje umjesto dva zumanceta, ne sto je tako bolje, nego sto mi je bilo lakse. A evo kako je to bilo kod mene...

Potrebno:

500 ml mlijeka
100 ml vode
1 kg brasna
14g instant kvasca
1 prasak za pecivo
1 kasika secera
2 jaja
1 kasika soli
150 ml ulja
100 g putera
jaje za premazivanje
susam
A napraviti ovako:

Staviti kvasac u 250ml toplog mlijeka, dodati kasiku secera pa ostaviti da se kvasac aktivira. Nadosli kvasac umijesati u prosijano brasno kome je dodato so, prasak za pecivo, topla voda, jaja i ostatak toplog mlijeka. Zamijesiti glatko tijesto postepeno dodajuci ulje. Ostaviti tijesto na toplom oko 1 sat da se zapremina udvostruci.
Nadoslo tijesto podijeliti na 6 jednakih loptica. Razvaljati oklagijom prvu lopticu pa je, unakrsno, isijeci na 8 dijelova. Na svaki trouglic staviti malo putera pa zamotati kiflicu.

Redajti u podmazan pleh i peci u rerni zagrejanoj na 175ºC oko 20 minuta, ili dok kiflice ne porumene.




A kao i obicno, nisu stigle da prenoce, pa ne znam kakve su `drugi dan`...


 
Recipe in English
You'll need:
1000 g all purpose flour
1 tsp salt
14 g  instant yeast
1 tsp sugar
7 g baking powder
500 ml milk
150 ml sunflower oil
2 eggs
egg wash
susame seeds
100 g butter

And make it like this:
Dissolve yeast with 250 ml lukewarm milk in a cup, add a teaspoon of sugar, stir. Sift the flour, add salt. Add activated yeast, baking powder, eggs, and milk. Knead the though adding slowly oil. Cover the bowl, and set aside for at least an hour, at lukewarm place, to let the dough doubles in size. Re-knead the dough, divide into 6 equal parts, shape them into balls. Flatten each ball by hands over the floury working surface, then use a rolling pin to roll the dough out in a circle, a few millimeters thick. Use a sharp knife to cut the circle into 8 triangles. Take one triangle, stretch it in the air with your hands, to get it extended as much as you can, gently. Put some butter at the triangle base, then roll it. Brush the top of each roll with egg wash, sprinkle with susame seeds, and bake at 175°C for about 20 minutes. Be careful not to overbake them.

5 comments:

  1. Zorane, tebi tako divno ide ovo pecivo, kao da si ispao iz mog dzaka :))
    Imas kod mene na blogu simbolicnu nagradicu pa svrati po nju kada nadjes vremena.

    ReplyDelete
  2. Divne su ti Zoki!!!
    Ovo su peciva sa kojima sam ja probila led i zbog toga su mi jedna od najdrazih :) Dugo vremena mi je trebalo da savladam dizano testo, sva peciva izgledala su kao da je neko sedio na njima celu noc :( Ove kiflice su mi uspele iz prve tako da sam mesecima kasnije mesila samo njih ;)
    Divne fotkice, a najlepsa ova sa malim degustatorom :)))

    P.S.
    Hvala ti na lepim recima :)

    ReplyDelete
  3. Bogme, ni kod mene nebi prenocile!!! Prelepo izgledaju, bas takve, svetlije volim!

    ReplyDelete
  4. @Jovana ako ih nisi probala, probaj, vise nego divne...
    @Taci, hvala na nagradi, eno napravih neki kolacic da se pocastis i da se zahvalim.
    @Mihaela, hvala tebi na super blogu, bicu cest gost tamo...
    @Sandra, nema sanse da prenoce, a ja pazim da ne prepecem kiflice, jumi, jumi...

    ReplyDelete