Wednesday, January 26, 2011

Rupicasti hljeb

For recipe in english, please scroll down


Vec duze vremena pokusavam da nadjem neki recept za dizano tijesto (hljeb), bez jaja, mlijeka, ulja...
Dok sam bio u `gostima` kod Mihaele sa bloga La Casa de Vainilla, a sve u okviru igre FBIRukavice, recept pronadjen. 

Jednostavan, perfektan za nedeljna jutra, dok se svi polako bude i ceka ih miris pecene 'panje'. Jedinu promjenu sam napravio u dijeljenju tijesta na kraju, umjesto vekni, napravio sam 12 lepinjica. Nekim lepinjama sam zarezao gornju povrsinu nozem, a druge sam ostavio bez toga. 
Ja nekako volim da uzmem moj komad 'panje', bez rezanja hljeba na kriske... 



Potrebno:

1000 g brasna
20 g instant kvasca
800 ml vode
2 kasikice soli
kasikica secera

A napraviti ovako:

Kvasac izmijesati sa  250 ml tople vode, dodati kasikicu secera pa ostaviti da se aktivira.
U prosijano brasno dodati so, ostatak tople vode kao i aktivirani kvasac i zamesiti glatko testo. To kod mene radi Mr. Red. Ostaviti tijesto na toplom mestu da se se udvostruci. Nadoslo tijesto izlupati varjacom pa ponovo ostaviti da narasta. Ovaj postupak ponavljati nekoliko puta...
Na kraju istresti nadoslo tijesto na podlogu posutu brasnom pa oblikovati dvanaest lepinjica. Po zelji ostrim nozem napraviti rezove po povrsini, par milimetara duboke, na 20 mm razmaka. Ostaviti lepinje na toplom mjestu dok se rerna ne ugrije 200°C, pa onda peci oko 25 minuta.
Ako mozete izdrzati da se ohladi...




7 comments:

  1. Upravo sam krenula da vidim sta se zanimljivo spremalo po vasim blogovima i bas me obradovalo sto vidim da si nasao jos nesto interesantno na mom blogu :))) Svidja mi se ovaj izraz "panja", nisam ga ranije cula.
    Ovo je Brankin recept za hleb i zaista je fantastican, sto ga vise puta premesis to ce biti supljikaviji. Tako jednostavno, a tako dobro!
    Hvala ti na poseti i ucescu u ovom krugu :)

    ReplyDelete
  2. Fino izgleda!IJa po Brankinom receptu za testo uvek pravim focaccu.Branka je sa bloga Dve ribe dvi krumpira i zaista ima odlične recepte!

    ReplyDelete
  3. Provereno dobar hleb,a tebi je divno ispao.Od mene jedna nagradica za tebe,pa svrati kad mozes:))

    ReplyDelete
  4. Zoki, kakav si ti baksuz. Praviš rupičasti hleb a nisi zagrizao lepinju da i mi vidimo te RUPICE. :))) Posle sam se nešto preračunavao, od kilo brašna i 800 gr vode to bi bile lepinjice od nekih 150 grama, i to je sve objasnilo. Nema tu šta da se grize, ta lepinja se cela trpa u usta, i halapljivo žvače :))) Priznaj da je tako bilo.

    E sad, kad vidim te lepinje ja odmah poželim da je uzduž isečem i unutra stavim pljeskavicu sa lukom. Jel znaš ti Zoki da napraviš pravu pljeskavicu sa lukom. Ako ne znaš, sad ćeš da saznaš.

    Najbolji odnos za dotičnu pljeskavicu je sledeći. Kolko mesa tolko luka. Soli i bibera obavezno, a ljute paprike po želji. Luk nemoj seći previše sitno, čak i na tanke listiće kad ga isećeš je jako simpatičn.

    A sad najvažnije. Uzmež mleveno meso, i to mleveno 2 puta. Ne znam dal taj tvoj "MR.RED" može da muti i meso, ali svaki pultipraktik će odraditi taj posao. Znači onako sitno samleveno mleveno meso mora dobro da se umesi. Može i rukama al trajalo bi pola sata, pa više nikad ne bi poželeo da praviš pljeskavice. Kako god bilo kad meso dobro umutiš, napraviš maltene pire od njega, ubaciš luk i začine i rukama sve to lepo izmešaš. Važna napomena. Ako je meso bez masnoće, a umeju ovi baksuzi mesari da ti uvale posno meso, ne jednom sam to doživeo. Najbolje da naseckaš i malo slaninice na režnjeve. Ne smeta to ni malo.

    Podeliš na 12 delova, da svaka lepinja dobije i svoju pljeskavicu. Ja obično rasečem najlon kesu, kapnem malo ulja u nju, pa stavim tu kuglu od mesa, poklopim slobodnim krajem najlon kese i pritisnem daskom za seckanje. Tako ih začas napraviš, a onda zagreješ teflonski tiganj, ili baciš na roštilj sa ćumurom (što je i najbolje) i ispečeš da malo uhvati boju sa spoljne strane...

    Zoki, nisi dete pa da moram da ti kažemo da se uz takve stvari ne pije jogurt nego PIVO. :)))

    ReplyDelete
  5. Kruscici izgledaju sjajno, a slike profesionalne, recept moram obavezno isprobati!:)

    ReplyDelete
  6. Hvala svima, i izvinjenje Branki, sto nije spomenuta u blogu. Ispravicu to drugom prilikom.

    A Dade potpuno si u pravu, priznajem, kriv kao sto sam optuzen, citave su se klopale odjednom, nisu stigle da se slikaju da vidim rupice...
    Puno hvala za recept za 'pljesku', probacu ovaj vikend da ih napravim, pa objavljujem...

    ReplyDelete