Tuesday, February 22, 2011

Jagode-Kokos Kolac

For recipe in english, please scroll down


Zelatin nisam nikad koristio. Uvijek sam se bojao da li ce da 'radi', da li ce stvarno da ucvrsti sta god vec treba da ucvrsti. Ima dugo vremena kako sam ga kupio i ceka da bude isproban. Juce sam konacno skupio dovoljno 'hrabrosti' da ga isprobam.
Prvo sam htio da napravim Kolac sa dunjama, ali kako nisam imao dunje onda je to bilo neizvodljivo. U zamrzivacu se smjeskala kesa za zamrznutim jagodama spremna da bude upotrebljena. Kako je kokos bio cesto spominjan u zadnje vrijeme, izgledalo mi je sasvim ok da i on bude sa jagodama, umjesto oraha ili badema. 
Isto, kora od umucenog margarina nije nesto sto me bas privlaci, pa sam iskoristio varijaciju na koru za Majinu i Dadinu bajaderu. Hvala Biljo opet za keks. Tu onda vise nisam imao izbora nego da koristim nesto sto ce da cuva jagode i kokos zajedno, i gospodin zelatin se pokazao u odlicnom svjetlu, nije  cudo sto ga bije tako dobar glas. Bice opet koristen to je sigurno, nemam vise straha of njega. 

 
 Potrebno:

125 g neslanog putera
200 ml vode
100 g secera
350 g mljevenog keksa

750 g jagoda (zamrznutih)
200 g kokosa (vec saladjenog)
100 g secera
2 kesice zelatina u prahu ili dovoljno zelatina da 'ocvrsne' 1 l
150 ml vode

500 ml neutralne (slatke) pavlake
2 vanilin secera
50 g secera

A napraviti ovako:

Staviti secer, vodu i puter da prokljuca. Skloniti sa sporeta, dodati keks i promjesati da se dobija kompaktna smjesa.

Okrugli prsten za kolace, 26 cm obima, obloziti plasticnom folijom, pa sipati smjesu i poravnati .


Jagode, secer i 50ml vode promijesati i staviti da se kuva. Kada jagode puste sok, odvojiti 100 ml u posebnu posudu. Ostaviti jagode da se 'krckaju'.


Dodati zelatin u prahu i promijesati.


100 ml vode prokuvati, pa dodati zelatinu, dobro promijesati, pa sve dodati u serpu sa jagodama.


Skloniti sa sporeta, dodati kokos i promijesati.



Ostaviti da se prohladi 10-tak minuta. Sipati prkoe kore od keksa i ostaviti na hladnom dok zelatin ne ocvrsne.


U medjuvremenu izmiksati pavlaku sa vanilin i kristal secerom.


Ohladjeni kolac izvaditi iz prstena, premazati pavlakom, ukarsiti po zelji, pa opet na hladno do sluzenja.



6 comments:

  1. Ovaj kolac me podseca na prolece i lepo vreme, tako da cu morati da ga sto pre napravim, tek da bih oterala dosadni sneg iz Beograda :)

    ReplyDelete
  2. Super si ti ovo iskombinovao!
    A sto se zelatina tice i ja sam ga dugo izbegavala iz istog razloga, a kad sam ga jednom probala skontala sam da je prosto da prostije ne moze biti i od tada se ne rastajemo :) Drago mi je da si i ti savladao svoj "strah" ;)

    ReplyDelete
  3. odlično izgleda, kombinacija je super. I bravo za savladani strah i prijateljstvo s želatinom :))

    ReplyDelete
  4. Kolac izgleda super! Odlicna kombinacija sastojaka! :)

    ReplyDelete
  5. Čao Zoki,

    u zadnje vreme sam malko zapustio blogove i komentare i za divno čudo prijalo mi je. Nemoj pogrešno da me shvatiš, nego se radi o tome da je meni Februar jedan od najslabijih meseci (što se posla tiče) a pretpostavljam da se podrazumeva da mi je stoga i najomiljeniji mesec :))) Naprosto se eto desilo da kad sam osetio slast nerada Nedeljom, a i Subotom radim samo do 14 ne mogu ti opisati kolko mi se lenčarenje uz KNJIGU svidelo. Tako da nije ni čudo što nisam hteo da se podsećam ni hrane ni kolača čak ni sa BLOGA. No eto ga kraj Februara, nema više lenčarenja, i eto mene da vidim šta ima. I da ti pravo kažem i nema nešto naročito. Čini mi se da tvoj kolač jedino zaslužuje malo pohvale, i možda i da ga malo "popravimo", ako nam se posreći.

    Zanimljiva mi je ta kombinacija sa kokosovim brašnom jagodama i želatinom. Nisam to nikad probao, jer ja i nisam neki veliki ljubitelj kokosovog brašna, ali sam u par navrata probao neke andramolje (kao štapići od kokosa preliveni čokoladom) i to se meni jako svidelo. Verovatno je i onaj Baunti koji je bio prisutan nedavno po blogovima, nešto slično tome. No nije ni bitno šta se meni sviđa ili ne, jer ova TVOJA kombinacija meni deluje jako zanimljivo, i verujem da ću to isprobati kad tad.

    Ja kad pravim taj voćni deo (mada retko pravim bilo šta od tih voćnih torti) obično zgušnjavam taj čorbuljak, u kom se kuva voće, sa kašikom dve gustina. Takav fil od gustina je nekako mekši i meni prijatniji u tortama, od želatina, na koga izuzetno utiče temperatura. Ako je torta iz frižidera, želatin je mnogo tvrd, a ako je na sobnoj temperaturi onda je korektan, ali ne smeš voćnu tortu držati na sobnoj temperaturi... jasno ti je o čemu pričam i zašto mislim da je gustin ili puding ili čak i brašno bolje rešenje.

    Verujem da si pravio nekad PLAZMA TORTU. Poznat je recept odavno, i jako je to dobra osnova za sve voćne kolače i torte. Ti si koristio prokuvanu vodu i puter a to nije baš najsjajnije rešenje, jer je takva smesa zdudana, više odgovara bajaderama, ako me razumeš. Kad bi to sve radio na način PLAZMA TORTE, mislim da bi bilo daleko i mekše i prijatnije za jelo. Da te potsetim. Plazma (ili bilo koji mleveni keks) se sipa u neki voćni sok, a puter se umuti sa 2 žumanca (penasto, bar tako piše u receptu, ali se nemoj truditi nemoguće je napraviti penu). Onda se sve to sjedini i ohladi. Jednostavno da ne može biti jednostavnije, a stvarno jako dobro.

    Ako ne nađeš recept za plazma tortu, javi, iskopaću ga je negde.

    Baš se vidi da davno nisam pisao, ne umem da stanem. Ranije sam kao umeo :)))

    Čao Zoki, idem da još malo da iskoristim zadnji dan Februara da još malo čitam.

    ReplyDelete