Monday, February 7, 2011

Pita Bread

For recipe in english, please scroll down


Pita Bread se moze naci od mediterana do srednjeg istoka, od Grcke do Irana. A isto tako je postao popularan i na americkom kontinentu. Dok se pece, u sredini se napravi veliki 'dzep'-'rupa', koji bude idealan kasnije za punjenje sa mesom, povrcem, salatom...

Kako me je Dade 'naruzio' sto nisam pokazao rupice u rupicastom hljebu, ovaj put sam napravio slike prije nego sto je Pita Bread nestao :).


Potrebno:

500 g brasna
250 ml vode
2 kasikice soli
1 pakovanje instant kvasca
pola kasikice secera
50 ml maslinovog ulja

A napraviti ovako:

Staviti kvasac i secer u toplu vodu i ostaviti par minuta da se kvasac 'probudi'. Prosijati brasno i so zajedno. Dodati ulje 'probudjenom' kvasu i promijesati. Postepeno dodavati brasno smjesi sa kvascem i umijesiti meko i elasticno tijesto. To kod mene radi Mr. Red.


Pokriti nauljenom plasticnom folijom i ostaviti na toplom dok tijesto ne udvostruci zapreminu, oko sat vremena.


Izvaditi tijesto na pobrasnjenu podlogu, podijeliti na devet jednakih dijelova i napraviti lopte od njih. Pokriti ih nauljenom plasticnom folijom i ostaviti ih pet minuta da se 'odmore'.


Koristeci oklagiju, od svake lopte napraviti ovalni oblik, oko 5 mm debeo i 15 cm dugacak. Staviti ih na pobrasnjenu cistu krpu i pokriti (opet) nauljenom plasticnom folijom. Ostaviti ih 30 minuta da narastu. U medjuvremenu upaliti rernu na 235°C i staviti pleh(ove) da se ugriju.


Treba paziti da se rerna ugrije na visoku temperaturu, to ce omoguciti tijestu da se 'naduje' i da se naprave dzepovi. Posuti pleh(ove) sa malo instant polente, staviti koliko moze stati Pita Bread na pleh(ove), to je kod mene tri Pita Bread na dva pleha u isto vrijeme, i peci 5 do 6 minuta ili dok ne vidite da su se nadule. Ne treba da se prepece, ako hljeb ostane svijetao sasvim je u redu. Ako ima vise od jedne ture pecenja, sacekati da rerna dostigne 235°C prije nego sto se stavi iduca. Izvaditi iz rerne i pecen Pita Bread staviti da se prohladi. Pokriti sa krpom da hljeb ostane mekan.


Ako ga probate, necete se pokajati, prijatno.



Recipe in English
You'll need:
500 g flour
250 ml water
2 tsp salt
1 package instant yeast
1/2 tsp sugar
50 ml olive oil
And make it like this:
Sift the flour and salt together into a bowl. In a bowl of stand mixer mix the yeast with water and sugar. Let it stand for couple minutes, and then stir in the oil. Turn speed on 3 and gradually add the flour with salt. Mix it until dough forms a ball. Transfer into clean bowl, cover with oiled plastic wrap, and let it rise for about 1 hr or until doubled in bulk.
Punch down the dough. On a floured surface, divide it into 9 pieces and shape into balls. Cover with oiled plastic wrap, let rest for 5 minutes.
Roll out each ball of dough in turn to oval abouit 5 mm thick and 150 mm long. Place on a floured dish towel and cover with lightly oiled plastic wrap. Let rise at room temperature for 30 minutes. Meanwhile, preheat oven to 235°C. Place baking sheets in the oven to heat at the same time.
Sprinkle cornmeal on baking sheets. Place 3 pita breads on each baking sheet and bake for 5-6 minutes or until puffed up, be carefull not to burn them. Wait fot the oven to reach 235°C before adding next batch. This ensure that pita bread will puff up. Transfer the pitas to a wire rack to cool until warm, then cover with a dish towel to keep them soft.
 


7 comments:

  1. Stvarno izgledaju savršene ovako šuplje. Odlično!

    ReplyDelete
  2. Bas su dobro uspeli i odlicne fotke pripreme!;)))

    ReplyDelete
  3. Me gustaron los panes y que se inflen ,se ven muy deliciosos,me quedo en tu blog ,porque quiero aprender más de tus dulces,abrazos y cariños.

    ReplyDelete
  4. Sto bi Johny rekao "...hvala ljepa...".

    @rosita...Gracias por visitarnos. Espero que usted encontrará algo interesante. Y lo siento, pero yo no hablo español ...

    ReplyDelete
  5. Hm, odlični su:) sada bih ih pravila toliko su privlačni!

    ReplyDelete