Thursday, April 7, 2011

Cokoladne kocke bez pecenja

For recipe in english, please scroll down
 

Ovo je jedan recept gdje se jednostavno uzmu sve dobre stvari i pomjesaju i na kraju ispadne jos bolje. Bez nekog truda, pokupe se svi 'hvalospjevi'.
Sastojci su uglavnom pri ruci, a ako i ne mogu se mijenjati po potrebi. Dodatak likera od visnje ili nekog drugog voca bi sigurno napravilo i one sto ne vole cokoladu da probaju ove kocke :).
U zatvorenoj posudi, mogu da stoje dugo u frizideru, ako ih dobro sakrijete da niko ne zna da su tu.

Potrebno:

200 g crne cokolade
100 g mlijecne cokolade
100 g oraha
200 g keksa (Petit Beurre ili slicnog)
50 g kandiranih tresnji
50 g kokosovog brasna
150 g neslanog putera
100 ml javorovog sirupa
50 g bijele cokolade

A napraviti ovako:

Istopiti na pari cokoladu, puter. Dodati javorov sirup i mijesati dok se sve ne sjedini.
U kesu staviti orahe pa cekicem par put 'lupiti' po njima da se izmrve. Isto uraditi i sa keksom, ne bi trebalo da se melju, neka ostanu u malim komadicima (kada su komadici moraju vec da budu mali, ali moram to da naglasim).
Dodati keks, orahe, isjeckaane tresnje i kokos cokoladnoj smjesi i promijesati da se sve sjedini.
Posudu dimenzija 21cmx21cm obloziti papirom za pecenje, pa sipati smjesu. Poravnati povrsinu i dobro napakovati sa kasikom. Ostaviti u frizideru bar 2 sata na hladjenje.
Istopiti bijelu cokoladu pa prosarati ohladjeni kolac.
Sacekati da bijela cokolada ocvrsne pa kolac izrezati na 16 kocki, biti siguran da je u blizini telefon da se moze hitna pomoc zovnuti ako imate visok pritisak ili holesterol i ...




Recipe in English
 
You'll need:
 
200 g dark chocolate
100g milk chocolate
100 g walnuts
200 g plain cookies
50 g candied cherries
150 g unsalted butter
100 ml maple syrup
50 g shreded cocnut
50 g white chocolate
 
And make like this:
 
Place the dark and milk chocolate in a double boiler with the butter aand syrup, over gently simmering water until melted, stirring continuously until blended. Break the cookies and walnuts into small pieces and stir into chocolate mixture, along with roughly chopped cherries and coconut.
Line 21cmx21cm baking pan with parchment paper. Pour the mixture into the pan and level the top, pressing down well with the back of a spoon. Chill in the refrigator for 2 hours.
To decorate, melt the white chocolate and drizzle it over the top of the cake in random pattern. Let set. Cut into 16 pieces. Enjoy.

4 comments:

  1. A joj kakvo je ovo "zlo"! Skoro svi moji omiljeni sastojci na jednom mestu. Kazem "skoro" jer nikada nisam imala zelju da probam javorov sirup. Ne znam zasto ...
    Odlicne su kocke, ovo kod mene ne bi dugo trajalo :)))

    ReplyDelete
  2. SJAJNO !! Jednostavno a verujem savršeno ukusno!!

    ReplyDelete
  3. That looks delicious!

    Cheers.
    velva

    ReplyDelete