Wednesday, April 27, 2011

Whole wheat flatbread with black olives

For recipe in english, please scroll down
 

Prije neki dan sam vidio recept za black olive focaccia, i ovo je neka moja verzija sa crnim brasnom i bez morske soli po povrsini po cemu je focaccia i poznata. 

Ispala je vise nego super, a znak za to mi je odusevljeno lice Lakija dok je degustira.


A kada se njemu svidja, onda je red da podijelim recept sa vama...

Potrebno:

350 g crnog brasna
300 g bijelog brasna
15 g instant kvasca
50 + 20 ml ulja
400 ml tople vode
20 crnih maslinki bez kospica, ocjedjenih i krupno nasjeckanih
dvije kasikice soli

A napraviti ovako:

Prosijati brasno i so i umijesati kvasac. Sipati vodu i ulje i umijesiti mekano tijesto. Po potrebi prebaciti na pobrasnjenu povrsinu pa mijesiti jos 5-10 minuta, ili dok tijesto ne postane elasticno. Staviti tijesto u cistu posudu podmaznu uljem i pokriti plasticnom folijom. Ostaviti na toplom mijestu dok se tijesto ne udvostruci u zapremini.
Nadoslo tijesto premijesiti minutu pa dodati maslinke. Mijesiti dok se maslinke ne ujedine sa tijestom. Podijeliti na dva dijela, pa oblikovati dva ovala dimenzija 30cm x 25cm. Staviti ih na plehove, pokriti plasticnom folijom i ostavit jos sat vremena.
Prstima napraviti udubljenja po povrsini tijesta, premazati uljem i peci u ugrijanoj rerni na 200°C oko 25-20 minuta. Izvaditi iz rerne, pokriti cistom krpom, da dobije mekanu koricu. Izrezati svaki komad na sest dijelova i sluziti toplo, mada je super i kada se ohladi. Prijatno.


























3 comments:

  1. djeteta...zagledala sam se u predivne okice i zaboravila zavrsiti recenicu :)!!

    ReplyDelete
  2. E hvala Mirjana, to je nas najmladji...

    ReplyDelete