Wednesday, May 11, 2011

Linzer Snite

For recipe in english, please scroll down
 

Iduca dva mjeseca u okviru igre 'FBI rukavice', koju je osmislila mamajac, istrazuje se blog 'Cooking by Mirjana'. A tamo svega...Lijepih i recepata i prica i slika.

Za pocetak sam probao da napravim Linzer Snite, lijep i jednostavan recept, a kako je brzo nestao i pravi hit sa mojim klincima. Ja sam ga izrezao dok je jos bio topao, tako da se malo kolac mrvio, iduci put cu mozda sacekati da se ohladi :).
Ovo je jedan od onih kolaca sto je bolji sto duze stoji, e sada da li je to samo zato sto se ukusi pomijesaju, postanu intenzivniji, ljepsi ili zato sto ga sve manje ima pa postaje bolji? Ima sigurno i jednog i drugog.

A evo kako su kod mene uradjene Mirjanine Linzer Snite, sa malim promjenama uslovljenim trenutnim stanjem namirnica...


Potrebno:

Za donju koru:
125 g putera sobne temperature
150 g secera (kod mene je bio secer u prahu)
1 jaje
150 g prosijanog brasna
pola kasikice praska za pecivo

300 g dzema od malina

Za gornju koru:
175 g putera sobne temperature
125 g secera (kod mene je bio secer u prahu)
30 g praska za puding sa ukusom vanile
75 g brasna
1 jaje
150 g mljevenog keksa
100 g mljevenih badema
100 ml mlijeka

50 g mljevenih badema za posipanje

A napraviti ovako:

Izmiksati puter sa secerom. Dodati jaje pa nastaviti sa miksanjem dok se ne dobije homogena smjesa. Dodati brasno i prasak za pecivo pa sve promijesati. Sipati u pleh (25cm x 30cm) postavljen sa papriom za pecenje.
Umijesati viljuskom dzem, pa ga premazati preko prve kore.
Za drugu koru opet izmiksati puter sa secerom, dodati jaje i mlijeko izmiksati (u pocetku na sporoj brzini) dok ne postane homogena smjesa. Postepeno dodavati brasno, prasak za pecivo i puding, izmjesati. Dodati i mljeveni keks i bademe. Sve dobro izmjesati i sipati preko dzema. 
Posuti mljevenim bademom gornju koru, pa peci u ugrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Probati ostaviti da se ohladi pa rezati i sluziti.





5 comments:

  1. I ja sam ga izdvojila za pripremiti. Odličan kolač, važno je da je brzo nestao. I u mene se kolači režu dok su topli, ništa se ne može čekati:)

    ReplyDelete
  2. Odlicno.Austrijanci prave odlicne kolace(Sacher Torte):)Linzer Schnitte njam njam:)

    ReplyDelete
  3. Odlicne!!!
    Ti si zaista vjest u kuhinji,blago tvojim ukucanima,da ne kazem suprugi :)!!!
    Zoki,hoce kolac da se mrvi,ja ga ponekad ostavim malo duze u rerni(citaj,zaboravim),i odmah ima drugaciju strukturu gornje tijesto,ali ne mari ,ukusan jeste ,to zanam !!!:)!!!

    ReplyDelete
  4. Ma mnogo dobar kolac Mirjana, nema greske. A havla na pohvalama, kuvanje mi je postao hobi broj 1 :).

    ReplyDelete