Tuesday, May 24, 2011

'Mnogo socna" Reform Torta


Ja sam jedan od onih rijetkih koji nije znao za Reform Tortu. Najvjerovatnije ne zato sto je nisam prije vidio ili jeo, nego zato sto me donedavno nije zanimalo kako se koji kolac/torta zove.
Prvi put mi je ime ostalo kada su Brcici donijeli kutiju kolaca na Blue Mountain, i kada je Zlatko nagovarao Ranku da proba Reform Tortu...Kako god, onda je Dade na Majinom blogu detaljno napisao sve sto se treba znati o torti, a ja sam jos citao o Reform Torti na Maxivida-nom blogu, gdje je potpuno zasluzeno na Hall of fame. Da ne bih slucajno uradio nesto kako ne treba, konsultovao sam i Veliki Narodni Kuvar, i dosao da zakljucka da sam spreman uhvatiti se u kostac sa pravljenjem reform torte.
Napraviti i ispeci kore, umutiti i skuvati na pari fil, ohladiti sve, filovati na kraju, jednostavno zar ne?

E evo kako je to kod mene ispalo...

Potrebno:

Za kore:

12 bjelanaca
400 g samljevenog badema
300 g secera

Za fil

12 zumanaca
200 g secera
100 g cokolade za kuvanje
200 g putera

Za glazuru

100 g cokolade
100 ml mlijeka
20 g secera
1 jaje
50 g badema, isjeckanih na listice

A napraviti ovako:

1. Umutiti zumanca sa secerom dok ne 'pobijele'.


Kuvati ih na pari uz mijesanje, dodati izlomjenu cokoladu i mijesati dok se cokolada ne otopi a fil ne postane gust. skloniti sa sporeta i ostavit fil da se ohladi. Umutiti puter, pa ga dodati mlakom filu i umutiti.

2. Ugrijati rernu na 200° C. Podmazati 2 pleha velicine 25cmx35cm, pa staviti papir za pecenje preko.


3. Umutiti mikserom 6 bijelanaca, dodati 150 g secera i nastaviti sa mucenjenem dok se ne dobije cvsrti sne.  


4. Dodati 200 g badema, promijesati kasikom, sipati u pleh, poravnati


i peci 15 do 20 minuta.


Uraditi tako dva puta, i ohladiti kore.

5. Korama odrezati ivice. Ko god da je sa vama i pravi vam drustvo dok pravite tortu, dajte mu odreske :).


6. Izrezati kore po duzini da se dobiju 4 kore. Ostaviti papir na njima, pa poceti sa filovanjem.





7. Staviti drugu koru preko fila, pa pazljivo oguliti papir. Tako uraditi i sa ostalim korama.

8. E sada, kada vam kore kazu da fil nije bio dovoljno hladan i cvrst, i da su odlucile da se 'prosetaju',


a vi posaljite sve u p...m...., pa otvorite flasu vina ili nestog zestokog i .... onda napravite "Pravo Socnu' Reform Tortu.

9. Oblozite plasticnom folijom posudu oblika polulopte.


10. Izrezite tortu na trake, kocke, pa sve ubacite u posudu, poravnajte kasikom, pa pokrijte sa folijom i stavite u zamrzivac.



11. Za glazuru (kao sto Dade rece), otopite šećer u mlijeku i dodajte puter. Kada se i on otopi, u ključalu smesu sipajte jaje koje ste malo umutili mikserom, i sklonite odmah sa vatre. Još malo mutite mikserom, a onda ubacite i 100 g čokolade. Kad se čokolada otopi, mikserom sve sjedinite.

12. Ohladjenu 'tortu' prevrnuti na resetku ispod koje ste stavili pak papir. Preliti 'tortu' vrucom glazurom.

Staviti 'tortu' sa resetkom opet u zamrzivac na hladjenje 15 minuta. Preliv sa papira vratiti u serpu.

13. Izvaditi 'trtu' iz zamrzivaca pa opet preliti sa glazurom.


Pa jos jednom u zamrzivac, a ostatak preliva podijeliti sa nekim ko jos ima strpljenja da bude sa vama.

14. Ohladjenu tortu posuti-ukrasiti listicima badema, i sluziti...


Tako je moj prvi pokusaj da napravim Reform Tortu zavrsio neuspjehom, i najveci razlog sto nisam 'tako pazljivo' procitao Dadin recept. Kaze lijepo covjek ostavi fil nekoliko sati da se ohladi, a kod mene je to trajalo vise kao nekoliko minuta...Kazu pametni se uce na tudjim greskama, a oni drugi (kao ja) na svojim :).

Kako god, ukus torte je stvarno fenomenalan, probacu je opet praviti to znam...



9 comments:

  1. Ja sam odrasla sa reform tortom:)
    Super si se snasao, da se meni ovo desilo, vec kod koraka II (krema curi na sve strane), ja bih poludila i bacila sve u smece...ali eto kako se na izgled katastrofa moze pretvoriti u uspjeh, samo uz malo strpljenja. Svaka cast!
    melrose

    ReplyDelete
  2. Zoki, druze :)
    Ovo je moja prva reforma. "Visoka" je bila recimo 4.5 cm a plivala u filu bar pola te visine.
    Druga je bila bolja, ali pukom slucajnoscu (to sam kasnije shvatila).
    Ovo je recimo treca. Tu se vec videlo da napredujem i da ima nade za mene ;)))
    Ona sa bloga, dika i ponos vlasnika :))) bese neka peta po redu.

    Bilo ih je posle jos, cak sam se osilila i pocela da eksperimentisem pa napravila belu reformu.

    Ali svaka se pojela do zadnjeg parceta, jednostavno to je ukusno i kad izgleda i kad ne izgleda, cak su te socne, koje cure jos ukusnije.

    E sad, da probam da analiziram sta si radio i gde je problem. Prvo vidim da si radio sa 12 jaja, ja uvek radim sa 10 pa te mere znam, ali ovo je verovatno proporcionalno uvecano.

    Ti si hteo da pravis hladni fil, ali za pravi hladni fil trebalo je da sacekas da se zumanca skroz ohlade i da ih spojis sa hladnim, umucenim puterom. To mora da stoji, osim ako nije neki odnos sastojaka poremecen.

    Znam zasto nisi, jer si pratio Maxividin postupak za fil, gde puter moze i u mlak fil da se ubaci. Ona moze, jer zna tacno kad je zumanca umutila i ukuvala dovoljno, a ti izgleda nisi dovoljno mutio. Mutiti zumanca dok ne pobele ovde izgleda nije dovoljno. Drugi put
    - ILI opet pravi hladni fil i muti zumanca ne samo dok ne pobele nego dok mikser "izdrzi", da dobijes nesto jako jako gusto, sto duze mutis ono se vise zgusnjava, ne znam vremenski ali 10-15 minuta bar. Skuvas na pari, i mankes. Kad se skroz ohladi, dodas puter koji si prethodno razmutio mikserom, a puter je jos hladnjikav. To dvoje kad sastavis, to bi trebalo da bude izuzetno cvrst fil.
    - ILI da pravis topli fil, tako sto pratis Dadetova uputstva (kratko se umute zumanca i secer, 30-ak sekundi, ne treba nista da pobeli), kuva se 15! minuta na pari, i u to sipa otopljen puter oslobodjen vode, izmesas, pa ubacis i cokoladu, mesas da se istopi. Mikserom se to sjedini i ostavis na sobnoj koliko god treba, ili malo u frizideru, da dobijes gustinu koja se mozda pomalo i tesko razmazuje.

    Kod tog toplog fila je paradoks sto iako se puter sipa u topla zumanca, tako topao fil se ne moze koristiti odmah za filovanje, bar ne za ove nase male, kucne, torte (Dade moze, on filuje odmah cim je fil gotov, to je maltene vruce, ali on radi velike torte, velike povrsine, i to je druga prica, ove nase malene i uzane kore traze ohladjen fil).

    U svakom slucaju, ovakav ishod je - apsolutno uspesan! Jer si se snasao, prepakovao je i dobio tortu koja je i dalje savrsenog ukusa, i jer se lekcije naucene na SVOJIM greskama daleko bolje pamte i razumeju od onih drugih.

    Pozdrav Zoki!

    p.s.
    i jako mi se dopada reakcija nakon tacke 8 :)))

    ReplyDelete
  3. Nisam dobro linkovala na moj prvenac, a ne bih da te uskratim za to iskustvo :)))
    LINK

    ReplyDelete
  4. Ma izgleda fanatsticno.Dakle cim mi bude bolje ovo cu sebi napraviti i slatko pojesti.Hvala;)

    ReplyDelete
  5. To care!!!! U zelucu se ionako to sve izmjesa!!

    ReplyDelete
  6. Reforma po Dadetovom receptu mi je postala omiljena torta.
    Pravila sam je pre par meseci, sledila uputstva u potpunost. Imala sam problem sa filom koji je bio malo tecniji, kore su samo skliznule sa njega, nesto sam improvizovala i brzo ubacila u zamrzivac. Deo fila je iscurio, deo ostao izmedju kora, ali sve u svemu sam dobila torticu koja se pojela jako brzo.
    Spremam se ovih dana da je opet pravim, moram je savladati:)

    Lepo ste se snasli na kraju, bitno je da nije zavrsila u kanti, jer bez obzira na izgled i oblik, torta je vrhunska!

    ReplyDelete
  7. Čao Zoki druže moj :)))
    veruj mi da nisam namerno davao "pogrešan" način pripreme fila, nego sam u sekundu pratio zbivanja na svom šporetu i to baš na količini od 10 žumanaca. Kod mene se to sve lepo zgusne i može se filovati odmah, a Maji je uporno curila svaka koju napravi po tom uputstvu. E tek niki dan sam zaključio šta je razlog tome. Maja je kuvala fil na šporetu sa ravnom pločom, a ja radim sa standardnim klasičnim ringlama. Deluje nestvarno ali eto upravo to je uzrok. Neću još da tvrdim sto posto, dok ne proverim ali vidiš i sam kakve sve MISTERIJE prate ovaj čudni fil za reformu. A ja sam naivno mislio da o reformi znam SVE. Nikad ne znaš sve, ali učimo mi, i jednog dana će mo znati više, bar se nadam.

    Kako god bilo, ako radiš na ravnoj ploči kuvaj fil 15 minuta umesto onih 12 koje sam ja predložio, a ako planiraš da radiš "hladni fil" odnosno da ubacuješ puter u hladna žumanca sa čokoladom, onda će ti trebati malo više putera od tih 200 grama. Bar 300 gr. da bi to bilo valjano. U tom kontekstu puter drži čvrstinu fila, i ako ga nema dovoljno, ne možeš valjano ni da sjediniš te smese, a ostanu i prilično retke. Uostalom video si i sam, ne možeš da pogrešiš što se ukusa tiče, a ove finese oko gustine ....pa to dođe vremenom na svoje mesto...sve se nauči

    Pozdravljam te Zoki, i želim ti od sveg srca da sledaća bude još lepša, mada se meni svidela i ovao. Čuj svidela ODLIČNA JE BRE.

    ReplyDelete
  8. @maja, povecao sam na 12 jaja samo zbog velicine plehova koje imam, ostalo je proporcionalno sa vise badema, opet zato sto sam imao pakovanje od 400g. A potpuno si u pravu, trebao sam da pravim ili jednu ili drugu, i 'procitala' si me da sam koristio mlak fil kao kod Maxivide...
    Iduci put cu da pravim pola i pola, jedan 'vruci' fil i drugi 'hladni' u isto vrijeme, bas da vidim kako ce ispasti. E za korak broj 8, je samo normalna reakcija na ponasanje "reform" fila...

    @dzoli...sa Majinin i dadinim komentarima sada nema greske, vrijedi probati.

    @lusitania i @ana, ma ima toga da sve zavrsi na istom mjestu...ali ipak nekako je mnogo ljepse ako se mogu osjetiti posebno kora, fil, a i malo hrane za oci nije na odmet...kako god, hvala na komentarima

    @dade, vec sam se zabrinuo da nesto nisam rekao negdje sto ne trebam, nigdje Dadeta...
    Ako treba da napravim 'reformu' da bih cuo tvoje komentar, pravicu je svake nedelje:).
    Ove misterije fila se polako raskrinkavaju, ja mislim da znam sta sam radio kako ne treba, a javljam kada se opet usudim da se hvatam u kostac sa Reformom, imam nekako u planu da uradim i Vasinu, a i Havanu (onu sarajevsku)...
    Puno pozdrava i cvrstih filova...Zoran

    ReplyDelete
  9. Izvini Zoki što me nema...jer nema me nigde na blogu, naprosto ne stižem. Sad dolazi letnji period u kome mi znatno opadne posao, pa mogu stići i štošta drugo...

    Još jednu stvar nisam rekao ni na blogu kod Maje, a to sam ostavio za kasnije, kad budem ispričao kako se pravi bilo koja torta od HLADNOG FILA. Ja ću tada govoriti o Esterhazi torti, ne zato što je najbolja, nego je dobar predstavnik svih tih torti sa hladnim filovima. E kad te dve torte obradiš i ostanu ti krajevi, nemoj bre da si alav i da ih pojedeš, nego ih samelji i pomešaj i napravi najsavršeniju moguću smesu za bombice. Moraćeš malo da dodaš mlevenog keksa ili mlevenih lešnika da to stegneš, ali bombice od te smese su nezaboravne. Ja ponekad turim u njih i zaleđenu višnju a posle sve to umačem u topljenu čokoladu...ali to je druga priča. Tek da znaš, ako ti REFORM torta ne uspe, napravi i jednu ESTERHAZI tortu, ili bilo koju tortu sa hladnim filom, e onda te dve torte samelji i NAPRAVI BOMBICE :)))

    Šalim se naravno, ali budi siguran da sam ja imao na početku svoje "poslastičarske" karijere toliko smese za bombice da nisam znaš šta ću sa njom. Zamisli kad praviš dvanaest reformi istovremeno (od 200) jaja, a one sve skliznu. I tako dva puta za redom :))) Šta da ti kažem...moraš malo i da se nagojiš ako hoćeš da naučiš da praviš savršene torte :)))

    Užasava me kad neko pomisli da neuspelu tortu baci u smeće. Bogu hvala pa ti nisi od tih, nego si našao pametno rešenje.

    Begam da radim ...leto još nije došlo :(((

    ReplyDelete