Friday, July 22, 2011

Salata 'Italija'


Nekako sa proljeca salata bi bila mlada salata sa mladim lukom, ulje i sirce, onda bio se polako ta salata pretvotila u paradajz, krastavac i luk salata, a sa sazrevanjem paprika i one bi se dodavale i tako bi se i ljeto zavrsilo, a sa njim i svjeze salate. Sada gdje smo, sve voce i povrce je dostupno tokom citave godine, i to je u redu sa 'termicki' obradjeno povrce. Kada je svjeza salata u pitanju, ukus povrca u sezoni i koje je lokalno ubrano, njam, njam...
E sada je ovo jedna salata gdje ne treba puno ni rada, a ni vremena, i zavrsila je na blogu samo zbog izgleda, nisam mogao da odolim a da ne objavim ove slike. Kao i kod vecine, hrana se prvo slika, pa se onda sjedne da jede (pp mamajac). Recept sigurno nije novi, i ne vjerujem da bi se i trebao zvati recept, ali kako je ovo 'food blog' onda hrana mora da ima i recept a i ime. Ime je dobila (ovog casa dok pisem) po bojama zastave trikolora, i savrseno joj odgovara. Sama salata je varijacija na srpsku, sopsku, grcku... salatu, a evo kako je to ispalo kod mene.


Potrebno:
1 engleski krastavac (bez sjemenki)
2 paradajza
250 g feta sira, punomasni
bijeli balsamico sirce
morska so

A napraviti ovako:

Oguliti krastavac, oprati paradjaz, sir izvaditi iz vode, isprati pa sve isjeci na kockice velicine 1cm. Sipati u posudu, posoliti, dodati balsamico sirce po ukusu (kod mene i Ranke to je puuuuno), promijesati i ostaviti na hladnom 15 minuta. Prije serviranja promijesati jos jednom, prebaciti u posudu u kojoj ce biti servirano, uzeti komad prepecenog hljeba, casu vina i za ove vrele dane bi to bilo super...

5 comments:

  1. Eh ovakve salate bih mogal uvek da jedem.Tako primamljivo izgleda;)

    ReplyDelete
  2. Super salata za ljeto , meni bi bila dovoljna i za cijeli obrok. odlična !

    ReplyDelete