Monday, September 26, 2011

Torta 'Iva'



Iva i Dimitrije su moji sestrici koji pune 3 i 2 godine ove sedmice. Pitali su me ako bih mogao da napravim neku tortu, pa da se zove imenom njihovim :). To me je bas dobro zaposlilo, kak napraviti nesto novo, a jos pod vremenskim pritiskom. Skoro sam odustao. Pitao sam sestru sta najvise vole da jedu klinci, na odgovor cokolada, predlozio sam joj da napravi Reform Tortu, a ipak me je malo 'jelo' sto nisam nesto 'skont'o'.
A onda, odjednom mi je palo na pamet, ako Iva voli cokoldau, zasto ne napraviti cokoladnu tortu, sa cokoladnim korama, cokoladnim filom i cokoladnom glazurom, jednostavno zar ne?
Iskoristio sam vec isprobani recept za cokoladni rolat sa cokoladnim filom, i za kore i za fil. Kolicine sam promijenio, nesto namjerno a nesto silom prilika...


Laki mi je puno pomagao, i imalo smo malih tehnickih poteskoca. Prvo nismo uspijeli da odvojimo skroz zumaca od bjelanaca. To i ne bi bio toliki problem da nisam u smjesu sa bjelancima dodao secer u prahu, koji je napravio da umucena bjelanca samo kljoknu i ostanu bez imalo vazduha u sebi...A i prvi fil sam krenuo da umutim dok je jos bio malo mlak, na najvecoj brzini miksera i dobio sam samo neke cudne grudvice nalik siru i vodu.
Bjelanca sam morao da iskoristim, bilo je vec kasno da idem da kupujem nova jaja, a fil sam bacio, pa napravio novi.
Kada sam ispekao prvu koru, ona je ostala poprilicno tanka, bez onih rupica vazduha koje bi bile tu da sam uspio umutiti bjelanca kako treba i da ih nisam totalno unistio sa secerom u prahu (koristio sam ga, jer je prije mene Ranka potrosila kristal na tikvice u slafroku, mnogo zarazne da se jedu, njam). E tu sam odlucio da dodam malo samljevenih oraha drugoj kori, i to je super ispalo.
Na kraju nije bilo dileme da cu da koristim Dadetovu glazuru. I tu sam uspio da zeznem stvar, nisam bio dovoljno strpljiv da razbijem sve grudvice secera u prahu, pa su ostale vidljive po povrsini. Nisam htio da dodajem nista sa strana, ovako mi izgleda sasvim pristojno.

Sretan rodjendan Ivo i Dimitrije.



Potrebno:

Kore:
6 jaja
200 g secera
100 g tamne cokolade
100 g mlijecne cokolade
100 g mljevenih oraha

Fil:
500 ml slatke pavlake
125 g bijele cokolade

Glazura:
25 ml vode
25 g šećera
60 g putera
125 g čokolade

A trebalo bi napraviti ovako:

1. Isopiti na pari odvojeno cokolade pa ostaviti sa strane.
2. Umutiti zumanca sa secerom dok ne pobijele.
3. Umutiti bjelanca dok ne postanu cvrsta.
4. Dodati dvije kasike bjelanaca zumancima, promijesati malo, pa pazljivo dodati i ostatak bjelanaca.
5. Podijeliti smjesu na pola, pa jednoj polovini dodati mlijecniu cokoladu, a drugoj tamnu i mljevene orahe.
6. Kalup za kolace precnika 23 cm, poprskati sprejom za ulje, pa obloziti dno papirom za pecenje. Peci prvu koru u ugrijanoj rerni na 180°C 15 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
7. Isto ponoviti i sa drugom korom.
8. Za fil na pari ugrijati slatku pavlaku, skoro dok ne provri. Dodati izlomljenu cokoladu i mijesati dok se cokolada ne istopi. Ostaviti u frizideru ili zamrzivacu da se fil ohladi.
9. Ohladjeni fil umutiti dok se ne dobije cvrsta krema. Poceti sa manjom/srednjom brzinom miksera, biti strpljiv.
10. Obloziti kalup za kolace plasticnom folijom, pa sloziti tortu. Prvo kora sa orasima, pa fil, pa kora bez oraha (iduci put ce i ova kora imati vjerovatno bademe). Ostaviti u frizideru preko noci.
11. Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi. Glazuru sipati preko torte, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna.
12. Ostaviti u frizideru da se ohladi. Poslije par sati izvaditi tortu iz frizidera, skloniti kalup, servirati na tacni, prijatno.


7 comments:

  1. Hvala ujka Zoki, ovo izgleda njam njam :)

    ReplyDelete
  2. Obično kada želiš da nešto napraviš savršeno sve što može krene naopako ali često baš u takvim slučajevima nastaju genijalne stvari :) Super je ovo tortica...

    ReplyDelete
  3. Cim videh ovaj preliv od cokolade znala sam da ce mi se dopasti.Sve ostalo ispod toga je dodatno zuivanje;)

    ReplyDelete
  4. Meni se kore nakada više dopadnu kada se belanca ne mute puno jer onda nisu previše vazdušaste, a kad su vazdušaste mogu biti suve. Odlična kombinacija za decu, a sigurna sam da deca nisu imala zamerki!

    ReplyDelete
  5. Bez obzira na probleme, lijepo izgleda :)

    ReplyDelete