Monday, October 31, 2011

Strukle







"mamica su štrukle pekli
meni nisu nikaj rekli
štrukli su se pregoreli
mamica su plakat šteli..."


Tako je Johny pjevao 80-ih, i to je bio moj jedini kontakt sa Struklima. Nisam imao pojma sta su i kako izgledaju. Da kazem i istinui, nije me nesto mnogo ni interesovalo, Johnijeva muzika je bila vise nego dobra.
Negdje prosle godine kada sam napravio onaj jedan od 'brzih bureka', Maja je spomenula Strukle i kako su dobre i tada sam ih prvi put vidio. Ne mogu reci da imam bilo kakvo iskustvo u razvlacenju tijesta, i ovomjesecna igra na Kuvaracijama je bila odlican povod da se upustim u avanturu razvlacenja tijesta...



Procitao sam recept vise puta, spremio se i psihicki i fizicki za napore razvijanja tijesta i bacio na posao. Sve je islo kako treba do pocetka razvijanja tijesta. Da li sam ja bio nestrpljiv, ili tijesto nije bilo dobro umijesano, nikada necu saznati. 

U pocetku je krenulo kako treba sa razvlacenjem, a onda je tijesto pocelo da puca i da me bojkotuje. Iako sam jednog trenutka bio blizu da sve bacim u smece, nisam se predao, borio sam se do kraja i uspio sam napraviti moje prve strukle :). Rupe sam 'zakrpio', debele okrajke izrezao, vidio sam da ce kolicina fila da bude prevelika za velicinu moje strukle, tako da sam ga smanjio na pola. Kada sam tanjirem odrezao strukle, tijesto se nije 'zatvorilo', mogao sam da vidim slojeve i fil. Zbog toga sam odustao od prvobtnog plana, kuvanja strukli, pa tek onda pecenja, bilo me je strah da ce fil da izadje dok se strukle budu kuvale. 
Samo sam ih zalio pavlakom i ispekao u rerni. 


Od mog 'umanjenog' tijesta sam dobio 8 strukli, ova deveta, desna, gornja, su oni odrezani okrajci stavljeni da cuvaju oblik. 

Bez obzira sto nisam uspio da ih napravim kako bih volio, klinci su ih smazali brzinom munje, mnogo dobre. Sigurno cu ih probati praviti opet, a recept kopiram od rijeci do rijeci sa Nadinog bloga...




Potrebno za tijesto :


300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje


Za nadjev:


1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli


Za prelijevanje :


3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli

Postupak :


1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.

8 comments:

  1. Zorane, ni meni se nisu zatvorile, ali ja nisam odustala od kuvanja. Fil nije iscureo u vodu, samo malo, onako se zamutila voda i bile su sjajne. rešila ja da ih kuvam pa to ti je. Mislim da možeš koristiti caku da prvo položiš dršku varjače i njime naraviš udubljenje da se slepi testo, pa onda da sečeš po tom udubljenju i nemoj ih deliti od sredine pa redom, već sa jedne strane na drugu. U svakom slučaju sjajne su.

    ReplyDelete
  2. Ako su klinci klopali, onda su uspele:)

    Verovatno je problem u brasnu koje si koristio, posto sam imala slicnu situaciju. Tadeja predlaze da se koristi mesavina ostrog i glatkog brasna i ova mesavina me nikada nije izneverila.

    Sledeci put obavezno probaj kuvane, mnoooogo su bolje.

    ReplyDelete
  3. Bez obzira na probleme sa tijestom štrukle odlično izgledaju, a i djeca su rekla koliko su dobre :) I ja sam se malo mučila sa tijestom ali sigurna sam da će nam već drugi put ići lakše.

    ReplyDelete
  4. Svaka čast za Zorana. I ja nikada nisam pravila kuvane moraću da probam, a razvlačenje dosta zavisi od brašna iz iskustva znam. Probaj drugi put sa drugim.

    ReplyDelete
  5. Vidim da smo se svi upustili u avanturu pravljenja strukli, bas je dobro procitati sva iskustava i zapazanja, meni se tvoja verzija svidja i najvaznije je da su ukucani bili zadovoljni sa ruckom, nista lepse od toga!;))

    ReplyDelete
  6. Bas mi zao za razvlačenje, i ja sad moram paziti za brasno...lepe fotke!

    ReplyDelete
  7. Hvala svima, moze biti da je do brasna, ali ja vise mislim da je do mene :).

    Probacu opet ja, nema predavanja...

    ReplyDelete