Thursday, October 13, 2011

Tufahije


Tufahija je tipicno orijentalno jelo, neizbjezni orasi, secerni sirup i ovaj put jabuka.
Dok sam zivio u Sarajevu, moje omiljeno mjesto gdje sam isao da jedem tufahije je bio mali UPI-jev gril, restoran u Skenderiji. Osim tufahija (po mom skromnom misljenju) nista drugo nije bilo vrijedno pomena. To mjesto vise ne posoji, ali moja sjecanja na te tufahije da.

Prosli vikend je bio prelijep, suncan i topao, Miholjsko ljeto u najboljem izdanju. Duze vremena nismo nigdje isli zajedno, svih petoro, tesko da usaglasimo zelje nas matorih sa tinejdzerima i sa nasom 'mrvom'. Ovaj put su bili ok da idu svi, Andrej je poceo da vozi, i imao je priliku da proba svoju Mazdu 3, Alek je htio da izadje vani, a Laki je jedva docekao da ide. A isli smo na farmu da beremo jabuke. 

  
Nevjerovatna kolicina jabuka, raznih vrsta, nije nam trebalo puno vremena da naberemo 20-tak kila. Bilo je pravo uzivanje provesti neko vrijeme vani zajedno sa svim klincima...

A kada smo se vratili kuci, ja nisam mogao da odolim a da ne napravim tufahije, a Ranka lenju pitu (o tome nekom drugom prilikom).


A kako je to bilo...

Potrebno:

10-12 jabuka, 1.5kg do 2kg
1000 ml vode
400 g secera
1 limun
200 g mljevenih oraha
umucena slatka pavlaka ili slag
10-12 tresnji iz sirupa

A napraviti ovako:

1. U vecoj serpi raztvoriti secer sa vodom i staviti da sirup prokljuca.
2. Jabuke oprati, oguliti i ocistiti sjemenke (ja to radim onom malom spravicom). Odmah ih premazati limunom (koji je prerezan na pola).
3. Staviti jabuke u kjucali sirup da se kuvaju. Iscjediti i one dvije polovine limuna u sirup.Kuvati 6 minuta, pa ih okrenuti i kuvati jos 4-5 minuta. Duzina kuvanja zavisi od vrste jabuka, kao i licnog ukusa. Ja ih ostavim malo cvrsce, a ako ih ostavite duze, onda ce vam se desiti



Nemojte ih baciti, super su ukusne, a i ovo je razlog zasto 10 do 12 jabuka na pocetku :).

4. Restkastom kasikom ih vaditi i stavljati u posudice u kojima cete ih sluziti.

Ovde se vide razlicite sorte jabuka.

5. Pomijesati mljeveni orah sa malo umucene slatke pavlake, toliko da se orah moze oblikovati u cilindre velicine udubljenja u jabukama.


Po zelji se moze dodati i secer u prahu, da budu sladje.

6. Filovati jabuke sa napravljenim 'cilindrima'.


7. Sirup nastaviti kuvati dok se ne smanji na 600 ml. Skloniti sa sporeta, pa kada se prohladi preliti preko tufahija.


9. Ostaviti u frizideru na hladjenje. Prije serviranja ukrasiti umucenom slatkom pavlakom i tresnjom iz sirupa. Ovako napravljene tufahije su malo na kiselkastoj strani, nisu toliko slatke...
Prijatno.



9 comments:

  1. Super sto si objavio recept;) Videla sam ih na Tanjinom blogu sa putovanja po Bosni i bas sam ih zapamtila..ali nikad napravila.E sad hocu.Vidim klinci uzivaju ..tako i treba:)

    ReplyDelete
  2. Videla sam razne varijante i uvek sam se pitala koji je recept originalni. Mene su ubeđivali da se ovako slično prave i da je šećerni irup želatinozan. Ja ih obično zapečem sa korom, a punim, orasima seckanim i mlevenim grožđicama, medom, pa preko šlag, ali to verovatno nisu tufahije nego zapečene jabuke. Ovako su mi baš elegantne i nežne.

    ReplyDelete
  3. divan izletić i tufahije, jučer sam radila nešto slično samo s neoguljenim jabukama i s medom, bez sirupa

    ReplyDelete
  4. Tufahije....obozavam ih, obozavam!!! Za tufahije koristim samo zlatni delises, jer se ostale kiselije vrste raspadnu pri kuhanju. Onda dotjeras ukus limunovim sokom (ali tek kada su jabuke kuhane, popravis agdu). Ja ih ne mogu napraviti toliko koliko ih mogu pojesti;)!

    ReplyDelete
  5. Danima zamišljam tufahije,njihov ukus, a onda uzmem jabuku i pojedem je, tek tako jer ne znam kako da napravim tufahije.hvala ti Zorane za ovaj recept, sad mogu da ispunim sebi jednu malu željicu.

    ReplyDelete
  6. Hvala svima, vrijedi ih napraviti, nije tesko :).
    Javi Dzoli kako je ispalo.
    Ja sam ih "premazao' onom polovinom limuna prije kuvanja, to im je pomoglo da ostanu svijetle, da ne potamne, ove su slikane drugi dan Jelena.
    Majo, ovde i kada se kupi ista vrsta jabuka, ne ponasaju se uvijek isto (u zavisnosti od doba godine), meni ne smeta ako se i raspadnu, ja ih ostavim da se prohlade i onda smazem, to ne dijelim:).
    Hvala Ankice na posjeti, drago mi je da imas povjerenja da probas nesto sa mog bloga.

    Pozdrav svima.

    ReplyDelete
  7. prvi dan mog boravka u sarajevu prosao je u jednoj slasticarnici na tufahijama i jednoj burekdzinici na piti zeljanici...eto...

    ReplyDelete
  8. Lusitania, sto bi rekli 'good choice'...Da li ova moja tufahija podsjeca na tu sarajevsku koju si jela?...pozdrav Zoran

    ReplyDelete
  9. Ja sam naučila da pravim tufahije od jedne Sarajke, ali ih mnogo dugo nisam radila. A kada sam bila u Sarajevu.... pa, nisu stigle na red od duple porcije ćevapa kod Želje :-) Dobro si me podsetio, sada ću i ja da se bacim na jabukice, samo što nemam taj luksuz da ih lično berem.

    ReplyDelete