Tuesday, October 18, 2011

Vasina Torta



Danas je prvi rodjendan ovom blogu.

A kao i sto je red kada je rodjendan, onda se gosti trebaju posluziti tortom. Nadam se da uzivate u citanju, bar koliko ja uzivam u pisanju goodfood-maybe bloga.

Nije mi bilo tesko da se odlucim da vas posluzim Vasinom Tortom. Ona je bila cest gost kod nas 80-tih, nije mogao da prodje nijedan rodjendan bez nje. Mama ju je pocela praviti po receptu od moje strine, kod koje sam i prvi put probao Vasinu. A kako Djole rece:

'prva je ljubav dosla tiho nezvana sama, i za sva vremena skrila se tu negde duboko u nama..'.

E sada mozete reci da sam malo prolupao kada pricam stihove o hrani, a da me bolje znate onda vam ne bi bilo cudno kada to radim i vinu :). Hrana i vino su stvari u kojima treba uzivati, cijeniti njihove vrijednosti i slaviti ih.

No dosta o tome, nazad o torti.


Vjerovatno svi vec znaju kako je Vasina i nastala i dobila ime. Ako ima neko da nije cuo tu pricu prije, evo je opet.

Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa Čokrljan iz Paraćina, dugo je odolevao uzdasima i neodoljivim pogledima brojnih udavača, sve od svoje 41 godine. Ali 1908, je najzad odlučio da prekine s veselim momačkim životom. Oženio se gospojicom Jelenom i postao, kako je njegova supruga kasnije tvrdila, “najbolji i najnežniji muž na svetu.” Njihova starija kći Ružica godinama je prepričavala događaje u vezi sa svojim rođenjem, koji su bili neposredni povod da naša nacionalna kuhinja bude obogaćena jednom novom, veoma ukusnom tortom. Gospodin Vasa je bio presrećan kada je saznao da ce uskoro postati otac. Ali, pred kraj trudnoće je porodični lekar saopštio mladom paru da je beba isuviše krupna za nežnu građu gospođe Jelene, da uz to ima i nepravilan položaj, pa je preporučio da se porođaj obavi u nekoj poznatoj klinici u Beogradu. Veoma zabrinut i uplašen za svoju mladu suprugu, gospodin Vasa je odlučio da ne gleda na trošak, odveo je suprugu u Beč, kod jednog od najčuvenijih ginekologa toga doba. Pokazalo se da je dobro učino, jer je samo veoma iskusan i vešt lekar mogao da spase i majku i dete koji su bili u životnoj opasnosti. Beba je rođena uz mnogo muka i uz pomoć specijalnih klešta. Zahvaljujući dobroj nezi, uskoro su i majka i beba bile spremne da podnesu dug put do kuće. Vasina tašta, beskrajno zahvalna zetu što je svojim insistiranjem da se porođaj obavi u Beču spasao život njenoj kćeri i unučetu, želela je da mu se na poseban način oduži: osim bogatog ručka, mladu porodicu je po povratku očekivala i jedna nova, posebno ukusna torta koja je dobila naziv “Vasina torta” a u mnogim našim domaćinstvima se i danas priprema. (Iz jednog starog časopisa)

Hvala i Vasi i njegovoj tasti za jednu od boljih torti, kao i jednoj od boljih prica o nastanku imena.

Kod mene ima jedna anegdota vezana za ovu tortu, a ide otprilike ovako...

86-e sam kao i svi 18-godisnjaci tog vremena u septembru isao u vojsku. U ta doba su se pravili ispracaji, uobicajene parade ica i pica, vise se i ne sjecam da li je bilo tuzno ili veselo, kako god...

Na mom ispracaju, ona strina sa pocetka price je donijela i Vasinu tortu, to je bio njen  'trademark'. Jednog trenutka, Dragan, njen sin, pita moju rodjaku koja pomagal aoko i u kuhinji za komad Vasine torte. Ona ga pogleda, pa mu rece koliko ona zna nijedan Vasa nije dosao, a iako je dosao, nije donio tortu...

A pored rodjendana blogu, i Vani (Rankinoj sestricini) je bio juce rodjendan, pa ako moze ovako, preko neta i okeana Vana, jedan komadic i za tebe :).



A evo kako je on napravljena kod mene...

Potrebno:

za koru:
5 jaja
150 g mljevenih badema
100 g secera

za tamni fil:
4 zumanceta
200 g mljevenih oraha
50 g mljevenih badema
50 g secera
100 g cokolade
200 ml mlijeka
naribana korica i sok 1 srednje narandze
150 g neslanog putera

za bijeli fil:
4 bjelanaca
250 g secera
150 ml vode

i jos
listici badema i naribana cokolada za ukras

A napraviti ovako:

1. Umutiti zumanca sa secerom dok ne 'pobijele'.
2. Umutiti bjelanca u cvrst snijeg.
3. Dodati mljevene bademe u smjesu sa zumancima, dobro izmjesati.
4. Polako umijesati i bijelanca. Staviti papir za pecenje na dno kalupa za kolace, peci koru na 180°C oko 20 minuta. Ispecenu koru izvaditi iz kalupa, skloniti papir, pa je ohladiti na resetki.


5. Umutiti zumanca sa secerom dok ne 'pobijele'.
6. Prokuvati mlijeko, pa preliti preko oraha i badema.
7. Staviti umucena zumanca na paru, pa povremeno promijesati. Poslije 5 minuta dodati orahe, naribanu koricu i sok od narandze, kao i istopljenu cokoladu.
8. Kuvati, sa povremenim mijesanjem jos nekih 5-6 minuta. Skloniti sa sporeta pa ohladiti.
9. Puter izmiksati, pa dodati ohladjenom filu sa zumancima. Premazati preko kore.


10. Skuvati gusti sirup od secera sa vodom.
11. Bijelanca umutiti u cvrst snijeg.


12. Umucena bijelanca staviti na paru, pa uz stalno mijesanje mikserom, dodati polako vruci sirup. Kuvati na pari uz stalno miksanje dok smjesa ne postane homogena. Skloniti sa pare, pa ohladiti. Moguce je da bjelanca 'puste' vodu, pa je najbolje da se bjelanca izvade iz jedne posude u drugu, pazeci da se tecnost ne prenese.


13. Sa tako skuvanim bjelancima premazati koru sa filom.


14. Ukrasiti listicima badema i narendanom cokoladom, pa ostaviti da se hladi, najbolje preko noci u frizideru.



Sutra izvaditi iz frizidera, sluziti i uzivati...


13 comments:

  1. Bas ti hvala na receptu ..jede mis Vasina torta odavno;).A tebi naravno sve cestitke z aprvii rodjendan:)

    ReplyDelete
  2. Bravo Zorane. Danas pravim Vasinu tortu po starom maminom receptu. Razlikuje se od ove, ali viđala sam brojne varijacije na temu. Srećan blogo rođendan!

    ReplyDelete
  3. Jako lepa torta,moj recept se malo razlikuje,sviđa mi se i ovako.

    ReplyDelete
  4. čula sam puno puta za ovu tortu i planiram ju praviti, ali nisam znala kako je dobila ime :) super je!

    ReplyDelete
  5. Čuvena Vasina torta, ko bi joj odolio..
    Sve čestitke za jubilej bloga,, koji je vrlo poseban jer ga uredjujete zajedno!

    ReplyDelete
  6. Hvala na cestitkama.

    Dzoli, nadam se da ce ti se svidjeti.

    Jelena, Irena, da recepti uvijek razliciti. Ovaj je zasnovan na receptu iz starog Narodnog Kuvara iz pedesetih. Tamo su neke kolicine u kasikama, ide jedna kasika brasna u koru, nema badema u filu, kao i jaja se ne kuvaju na pari, nego samo umute. Ja nisam ljubitelj 'zivih' jaja, a mrzilo me da idem u podrum za jednu kasiku brasna, a i bademi su mi ostali (od onih 9 kasika) pa sam ih dodao u koru, i tako nastade ova varijanta :).

    Drago mi je Tamara da si vidjela kako je torta nastala i dobila ime, ja uvijek volim te price o nastanku recepata.

    Hvala Majo na cestitkama, blog radim sam, tu i tamo uspijem da nagovorim moju ljepsu i bolju polovinu da dodje na gostovanje.

    Pozdrav svima!

    ReplyDelete
  7. Sve cestitke za prvi blogorodjendan i odlican izbor tortice za jednu ovako svecanu priliku, hvala na lepom receptu!;)) p.s. jel ostalo mozda nesto od te tortice za probu...?:))

    ReplyDelete
  8. 'Ej Mignone, ako nije, pravicemo drugu ;)...

    ReplyDelete
  9. Iskrene čestitke za blogorođendan i svaka čast Zorane!
    Dok nismo probali Bomba tortu Vasina torta je bla broj 1 u našoj kući. I moj recept Vasine torte se razlikuje od ovoga ali, sve je to "u 5 deka" ili jednostavnije rečeno varijacija na tem,u!

    ReplyDelete
  10. Srećan rođendan :) Još mnogo lepih recepata i sočnih poslastica kao što je ova :) Vasina torta u našoj kući ima posebno mesto jer je to prva torta koju je moja mama napravila u svom dugom kulinarskom životu :) I duuuugo slušamo o njoj - samo je jednom napravila za nas :D Sad mi lepo dođe ovaj recept, da se oprobam i ja u pravljenju iste :)

    ReplyDelete
  11. Hvala Snjezo, gledao sam ja tvoju Bombu dugo vremena i mislio se izmedju nje i Vasine za ovaj 'veliki dogadjaj', na jraju sam ostavio Bombu za drugi put.

    Hvala Mila, nadam se da ce ti se dopasti, puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete
  12. Srećan blogorođendan, Zoki!
    Vasinu tortu sam pravila jednom, nisam baš bila presrećna kako mi je uspela, kad dođe opet na red, setiću se (ispravnije bi bilo "probaću da se setim"!) tvog recepta :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  13. Srećan blogorođendan, iako sam pošteno okasnila:)
    "Ni jedan Vasa nije doneo tortu..." - odlična anegdota:)
    Hvala za receptić...

    ReplyDelete