Friday, November 18, 2011

Muskacone


Vjerujem da nema kuce gdje Vanilice nisu cesti gost. Nema razlike ni kod nas. Kada se naprave, 'puknu' dok se kaze keks. Jos nisam saznao kako su pravo dobre kada ostoje 3-4 dana. Mozda jednog dana ako ih neko sakrije, Rankine Vanilice, eeh.

E sada kakve to veze ima sa ovim postom, koliko god cudno izgledalo ali ima. Prije neki dan sam htio da vidim kako i sta sa vanilicama, pa sam otvotio Veliki Narodni Kuvar, i tamo iznad Vanilica recept za 'Muskacone'.

Kako prvi put cujem za njih, sigurno ih nisam nikada ni probao, a recept jednostavan. Morao sam da probam da ih napravim.



Ovo je originalni recept, od rijeci do rijeci, bez slika :) u kuvaru, pusti masti na volju...

Uzeti 125 grama mlevenih oraha, koje treba prvo u pecnici prepeci, 125 grama prah secera, 1 celo jaje i 1belance, 2 kasike dobrog ruma i toliko biskvitnih mrvica da se zamesi testo. Od umesanog testa praviti muskacone, u sredinu muskacona utisnuti obareni i oljusteni ceo badem,  staviti ih u pleh i bledo ispeci.

Skoro sam sve pratio od rijeci do rijeci, za 'biskvitne mrvice' sam koristio "Graham Crumbs", ovde se najvise koriste za 'cheesecake crust', vjerujem da bilo koji drugi mljeveni keks bi bio isto tako dobar, a nije mi bilo jasno zasto da se badem bari i guli. Jednom napravljene Muskacone kazu same da bi radije imale bijeli badem da im da kontrast u boji, nego ovaj neoguljeni.

Sa okusom vise nego zadovoljan, ako se daje klincima, mozda treba biti malo obazriv sa rumom, ne pece se toliko dugo da bi citav alkohol ispario, meni nije smetalo :).


Gric!

A evo kako je to kod mene bilo...

Potrebno

125 g oraha
125 g secera u prahu
30 ml ruma ( a moze i vise ako nije za klince :))
1 jaje + 1 bjelance
150 g mljevenog keksa (moze biti i malo vise ili manje, u zavisnosti koji keks koji koristite, kao i od velicine koristenih jaja)
20-tak citavih badema.

A napraviti ovako:

1. U teflon tavi bez ulja, na srednje jakoj vatri, 'ugrijati' orahe. Paziti da ne izgore. Samljeti ih.
2. Samljevenim orasima dodati secer u prahu, jaje, bjelance, rum i mljeveni keks. Varjacom umijesiti tijesto.
3. Na pleh oblozen papirom za pecenje vaditi kuglice zeljene velicine, ja sam to radio spravicom za vadjenje sladoleda.


Meni je ispalo 17 Muskacona.


4. U svaki Muskacon pritisnuti citavi badem. Ljepse ce biti ako bademe prvo obarite i ogulite.


5. Peci na 175° C 12 minuta. Muskacone ce biti meki i nece se puno stvrdnuti kada se ohlade. Izvaditi ih iz pleha i ostaviti na resetki da se ohlade.




 

8 comments:

  1. Zoki ovi kolacici su odlicni i jos si prikazao kako ih lakse uraditi..hvataljka za sladoled meni sluzi za dosta kolacica,dobije se jednako tijesta i oblik je super !!

    ReplyDelete
  2. Odlicni kolacici !!
    divno si to izveo u slici i rijeci !!!!

    ReplyDelete
  3. Taman mi je recept dobrodosao..jer moj dzak sa orasima ima jos dosta dok se isprazni.Cine mise bas hrskave i fine;))

    ReplyDelete
  4. Divni su! :) Pozdrav i od mene... :)

    ReplyDelete
  5. @mirjana, hvala, a ova spravica za sladoled koristi za sve vise nego za sladoled :-)
    @tamara i dzoli, hvala na komentaru, dzoli, ovi kolacici nisu hrskavi, vise su 'chewy', u svakom slucaju, preporucujem.
    @miki, hvala na posjeti i puno pozdrava.

    ReplyDelete
  6. Jako mi se sviđaju ovi kolačičći ! Probati ću ih sigurno i to jednu turu sa orasima, a u drugu ću umjesto oraha staviti mljevene bademe. Tvoji kolačići jako lijepo izgledaju, odlično si ih napravio !

    ReplyDelete