Tuesday, November 15, 2011

Zapeceni Kupus sa Piletinom


Nisam siguran da su kupus i piletina neka uobicajena kombinacija. Ovaj put nisu imali izbora kod mene, desilo se da je glavica kupusa stajala u frizideru pored pileceg bijelog mesa, a kako je svakog mrzilo da ide u kupovinu, tako su se oni nasli zajedno u jelu.


Jednom sam prije pravio przeni kupus, Ranki i meni se svidio, ali klinci nisu bili odusevljeni. Zbog toga sam malo skepticno krenuo ovo da pravim, a za svaki slucaj i pire krompir se spremio.
Jednom spremljeno, trazilo se i repete, najveca nagrada za pravljenje hrane :). Puno bolje bi sigurno bilo da se dodalo i suvih kobasica i/ili slaninice, ali onda ne bi bilo ovako 'zdravo'.


Obicno se trudim da dam sve tezine i/ili zapremine upotrbljenih namirnica. Ovaj put ne radim, sve zavisi sta se ima u kuhinji. A evo kako je to sve napravljeno...


Potrebno:

jedna manja glavica kupusa
dvije sargarepe
jedan paskanat
jedna manja glavica luka
jedan stalak celera
jedan veliki paradajz
tri pileca bijela mesa, bez kostiju i bez kozice
maslinovo ulje
so, biber, zacini od suvog povrca

A napraviti ovako:

1. Isjeci na kockice luk, paskanat i celer, a na krugoce sargarepu.
2. Na maslinovom ulju proprziti isjeceneo povrce. Posoliti, pobiberiti.
3. Kada dobije staklastu boju, dodati kupus isjeckan na rezance. Opet posoliti, pobiberiti i dodati zacin od suvog povrca.
4. Paradajz isjeci na kockice, pa i njega dodati kupusu. Prziti i mijesati nekih 10-15 minuta, dok kupus ne postane meakn i ne promijeni boju.
5. Pileca  prsa izrezati po duzini, pa onda poprijeko. Proprziti ih na maslinovom ulju, tako da dobiju bijelu boju. Posoliti i pobiberiti.
6. U vatrostalnu possdudu sipati polovinu kupusa. Na kupus poredati sloj piletine i preliti sa sokom koje je nastalo tokom przenja. Pokriti drugom polovinom kupusa.
7. Peci u ugrijanoj rerni na 180-200°C oko 30 minuta. Pokriti povrsinu alumijskom folijom ako kupus krene da 'gori'. Servirati toplo, prijatno.

7 comments:

  1. Ja jako volim d ajedem kupus.Vidis ovakav svez kupus(znaci nekiseljen)nisma jso niakd pravila.Super mi izgleda recept;)

    ReplyDelete
  2. Ne znam da li smo se već "sreli" u cyber prostoru, ali sam ja novajlija, kako u blogerskim vodama, tako i u praćenu tvog kulinarstva. Do sada "nijesam imala zamerke" :-), ali sada prosto moram da prokomentarišem: još nisam ni doručkovala, ali bih se sa takvim apetitom bacila na ovaj kupus, da bi sve prštalo! Eto, toliko, uz napomenu da ću i ja danas isto da kuvam, za sutrašnji ručak (osuđeni smo na podgrevanje radnim danima, zbog nesklada radnog i školskog vremena). Pozdrav.

    ReplyDelete
  3. Odlično, komšija:) Uz podvarak mi je pileće pečenje obavezno, ali moram da priznam da nisam puno puta pravila slatki kupus na ovaj način, mada ga svi volimo (flekice sa kupusom iz detinjstva su mi bolna tačka:)
    Iako je ovde u južnoj Kaliforniji večito leto, pronaći će se i neki kišni dan za ovaj tvoj obrok:)

    ReplyDelete
  4. @hvala dzoli, tamara.
    @opasna, lana, dobredosli i hvala na posjeti. Nadam se da cete naci nesto interesantno. Puno pozdrava.

    ps

    A ovo juzna treba da naglasis, ne sjecam se kada sam se onako 'smrznuo' kao ljetos u San Fran-u...:-)

    ReplyDelete
  5. Danas sam pravila ovaj kupus za rucak!Nemam reci hvale kako je jelo fenomenalno!Odusevljeni smo!Bravo za recept a i za blog!Preporucujem svima da neizostavno probaju ovo jelo.Brzo se sprema,a zimi je melem da se malo preskoci krompir u svakoj varijanti jer je malo zelenila (barem) na beogradskim pijacama.O ukusu je suvisno i komentarisati:super-super :)

    ReplyDelete