Tuesday, December 6, 2011

Anine Projice


Kako polako hladno vrijeme dolazi, tako i potreba za hranom, onom finom, tradicionalnom se povecava. Projice sam do sada pravio vise puta, po raznim receptima, i po dobrom starom obicaju nije ostao nigdje pisani trag o tome.


Kako sam jos uvijek u gostima kod Ane, sa bloga Prstohvat Soli, pocascen sam i sa ovim divnim projicama. Lake i brze da se naprave, a najvaznije ukusne... Hvala Ana jos jednom na super blogu i jos boljim receptima.



Jedino drugacije od Aninog recepta je pola kesice  praska za pecivo koje je zamjenjeno sa sodom bikarbonom (zbog trenutne situacije u kuhinji :), kao i kukuruzno brasno sa palentom, onom za instant puru/kacamak, i bez soli). Malo sam 'zeznuo' i raspored dodavanja namirnica, ali vjerujem nije mnogo uticalo na krajnji rezultat.


A evo kako je to bilo kod mene.

Potrebno:

200 g brasna
150 g palente
3 jaja
1/2 kesice praska za pecivo
1/2 kasikice sode bikarbone
200 ml jogurta
100 ml ulja (od suncokreta ili nekog drugog bez intenzivnog ukusa)
300 g sira ili vise ili manje, po zelji
ako sir nije dovoljno slan, dodati i so

A napraviti ovako:

1. Umutiti u vecoj posudi jaja sa zicom (a moze i mikserom).
2. Dodati ulje i jogurt i umutiti jos malo. Postane gusta smjesa.
3. Pomijesati i promijesati brasno, palentu, prasak za pecivo i sodu bikarbonu (kao i so, ako se koristi).
4. Postepeno dodavati brasno u smjesu sa jajima, i na kraju umijesati i usitnjeni sir.
5. Puniti margarinom podmazanu i brasnom posutu zdjelu za mafine. Kod mene je smjesa skoro dosla do vrha kalupa.
6. Peci na 180° 18 minuta ili dok ubodena cackalica ne izadje cista.
7. Izvaditi projice iz kalupa, staviti ih na resetku da se ohlade i 'mangia mangia'.



2 comments:

  1. Zoki, super su ispale!
    Palenta im je bas dala finu zutu boju.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Bas bi dobro dosle sutra za dorucak... Super su! :)

    ReplyDelete