Tuesday, December 27, 2011

Stanglice sa Suvim Smokvama


Danas mi je rodjendan...

I kao sto je red, ako navratite, bicete pocasceni sa necim slatkim. najcesce tortom, ali kako smo i dalje u 'folu' praznika ovaj put ce to biti sitni kolaci sa suvim smokvama.
Orginalno je to trebalo biti sa suvim kajsijama i limunom, ali kako nisam provjerio stanje u ostavi prije pocetka pravljenja, zavrsilo je sa smokvama i mandarinom, umjesto kajsija i limuna.
Ukus je bio sasvim ok, definitivno puno bolje sto duze stoje, a iduci put cu ih ipak praviti sa kajsijama, pored svjetlije boje, nece imati ni sitna zrna kao suve smokve.


A evo kako je to bilo kod mene...

Potrebno:

1/2 case svjetlo smedjeg secera
3/4 case brasna
6 kasika hladnog nesoljenog putera, isjecenog na kockice

1 casa suvih smokava
1 casa vode
naribana korica od jedne mandarine
iscjedjen sok od jedne mandarine
1/3 secera
2 kasikice gustina

1/2 case pecenih oraha, isjeckanih

Casa je od 250ml, kasika od 15ml i kasikica 5ml.

A napraviti ovako:

1. U posudi pomijesati secer i brasno. Spravicom za tijesto (pastry blender) ili sa dvije viljuske umijesati puter u brasno dok smjesa ne postane kao vece hljebne mrvice. Ako se to radi rukama, puter ce se topiti i nece se dobiti isto tijesto.
2. Prebaciti tijesto u pleh velicine 20cm x 20 cm i pritisnuti u ravan sloj. Peci u ugrijanoj rerni 15 minuta na 175°C.
3. U medjuvremenu staviti vodu, sok od mandarine i smokve i kuvati oko 10 minuta ili dok smokve ne postanu meke. Ocijediti smokve, sacuvati tecnost i isjeci smokve u sjecku na sitno.
4. Vratiti smokve u serpu, dodati secer, gustin, naribanu koricu mandarine i 60 ml sacuvane tecnosti. Kuvati minut-dva, samo de se svi ukusi promijesaju.
5. Samo malo prohladiti prije nego sto se stave smokve preko tijesta. Po sloju sa smokvama posuti ravnomjerno nasjeckani orah. Vratiti sve u rernu pa peci jos 20 minuta. Ostaviti da se ohladi u plehu prije rezanja na stanglice.

Prijatno

10 comments:

  1. Srećan rođendan!!!! Zdravlja, zdravlja, zdravlja, pa svega ostalog ti želim. Vrlo su ti dekorativne ove štanglice, veoma lepo posluženje, nema šta!

    ReplyDelete
  2. srećan rodjendanko... uzeću jednu u tu čast !

    ReplyDelete
  3. Srećan rođendan Zorane! Ove štanglice odlično izgledaju. Volim kolače sa suvim smokvama. Nikada nisam koristila koru mandarine za kolače. To moram isprobati.

    ReplyDelete
  4. Zoki, srecan rodjendan!

    Meni suve smokve zvuce bolje nego kajsije, volim ta zrnca sto krckaju pod zubima :)

    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
  5. Srećan rođendan!
    Meni su kajsije neubjedljive u kolačima, više su za solo grickanje, uvijek ih zamjenim suvim groždjem. A suve smokve volim, one su mi poseban delikates.

    ReplyDelete
  6. Sretan ti rođendan! Ovo sa suhim smokvama je odlično

    ReplyDelete
  7. Sretan ti rođendan, živ, zdrav i veseo bio. Još puno ovako lijepih jela pripremio!

    ReplyDelete
  8. Najlepse zelje za rodjendan i svako dobro tebi i tvojima u Novoj godini, puno zdravlja, ljubavi, uspeha i srece ... nadam se da je ostalo jos nesto od ovih finih kolacica za nas koji malo kasnimo.:)))

    ReplyDelete
  9. Srecan rodjendan! I sve najbolje tebi i tvojoj porodici u predstojecoj godini! :)
    Super stanglice. Sigurna sam da su odlicne bas ovakve sa suvim smokvama... :)

    ReplyDelete
  10. Sa zakasnjenjem zahvaljujem svima na lijepim cestitkama, I zelim Sretnu Novu Godinu.

    Puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete