Thursday, December 8, 2011

Vanilice


Vanilice...

Vjerovatno najbolji sitni kolaci ikada napravljeni. Zbog nekog razloga, nema ih u toku ljeta, polako dodju sa hladnim vremenom i ostanu do proljeca. Recepata ima isto koliko i osoba koje ih prave, mozda i vise :). Na kraju su to dva mala okrugla keksa sastavljeni sa dzemom, uvaljani u secer u prahu. Sto duze stoje, to su bolji...

Ja sam ih prvi put probao napraviti prije neki dan, i bile su vise nego dobre, a trebace mi jos vremena da ih naucim praviti kao Rankili :).

Najvaznije u pravljenju Vanilica je da imate dobro drustvo, uzme vremena da se naprave. Ja sam imao srecu da je Laki htio da pomaze i sve vrijeme mi je pravio drustvo.


Tijesto smo pravili sa puterom i kiselom pavlakom, a na kraju smo skontali da vise nemamo secera u prahu, i onda smo samljeli smedji secer u mlinu za kafu i to koristili kao secer u prahu. I on je dodao vanilicama na ukusu. Za dzem smo koristili mjesanu marmeladu kao i dzem od tresanja. Nisam siguran koji je bio bolji i da li se ustvari vidi tolika razlika. Od ove kolicine brasna, ispalo je oko 150 vanilica, velicine dva zalogaja, a ako je bas ono stani pani moze i u jednom.



A evo kako smo to nas dvojica radili.

Potrebno:

200 g putera
100 ml kisele pavlake
1 jaje
500 g brasna
1/2 kesice praska za pecivo
125 g secera

i jos
dzem ili marmelada po ukusu
secer u prahu


A napraviti ovako:

1. Umutiti puter mikserom, pa dodati secer i jaje.
2. Umijesati i pavlaku.
3. Dodati brasno sa praskom za pecivo, pa umijesiti meko tijesto. Ostaviti u frizideru na pola sata.
4. Izvaditi tijesto iz frizidera, pa ga razvuci na 5mm debljine. Vaditi krugove malom moldom. Redati na podmazani pleh i peci na 185°C oko 10-tak minuta. Paziti da vanilice ostanu svijetle.
5. Skupiti ostatak tijesta, pa ga opet razvaljati i vaditi krugove. Postupak ponavljati sve dok ima tijesta.
6. Prohladjene keksice spajati sa dzemom, uvaljati u secer u prahu i ostaviti u pokopljenoj kutiji na neko vrijeme...


8 comments:

  1. božanstveno izgledaju, ja ih ne pravim baš često i ustvari nemam ni svoj recept već uvijek tražim po netu kojih ima svakakvih
    ja isto najradije ovakve kolačiće radim kad imam pomoć, mali pomagači su najkorisniji :)

    ReplyDelete
  2. hii,

    ı will do it thiss..it seems beautifull .. but ı'm not sure about "100 ml kisele pavlake". is it same in turkey ?.. ı' m not sure..:(

    ReplyDelete
  3. @kırmızı ekoseli battaniye you won't regret if you try, very easy to make and big reward on the end. For the 'lisela pavlaka' does 'eksi krema' makes any sense in turkish?

    @ninakuhinja tako se vanilice rade i kod nas, uvijek su drukcije, zbog toga sam i stavio ovaj post, da vise ne trazim po netu ;).


    @tamare, drago mi je da vam se svidjaju, i hvala i puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete
  4. hi,

    we have a lisela pavlaka but its not lisela:)ı think ı will learn your language:)

    ReplyDelete
  5. Zdravo Zorane,
    recept moje bake je sa masti umesto putera. Vredi da isprobas.
    Pozdrav
    Lidija

    ReplyDelete
  6. Zdravo Zorane,

    recept moje bake je sa masti umesto putera. Vredi da isprobas:)

    Pozdrav

    Lidija

    ReplyDelete