Saturday, August 27, 2011

Kolac Nena


Jedan od orginalnih americikih kolaca je prevrnuti kolac sa ananasom. Red secera, ananasa, po tome tijesto pa u rernu, i kada se ispece okrene se da ananas bude na povrsini. Mnogo dobra stvar. Ovaj 'Nena' kolac je definitivno ispirisan sa 'prevrnutim ananas kolacem', razlika je u vocu i tijestu, znaci u svemu, jedina slicnost je u tehnici...



Kako su breskve u sezoni, onda je i red da se iskoriste. Tijesto je skoro isto kao i ono koristeno u Piti sa Makom, male izmjene u kolicinama, mrzilo me da otvaram novu kutiju griza, tako da sam povecao kolicinu brasna, umjesto obicnog jogurta, iskoristio sam jogurt sa vocem (naravno breskvama), a kako sam mislio da necu imati dovoljno tijesta, onda sam sve povecao za pola. E tu sam se zeznuo, nisam trebao nista povecavati. Orginalna kolicina od 4 jaja i ... bila bi sasvim dovoljna. Kako nisam htio da dobijem 'hljeb od kolaca', izvadio sam 0.5l tijesta i stavio u drugi pleh velicine 20 cm x 20 cm, posuo sa borovnicama i dobio jos jedan kolac :).


A ime 'Nena' je dobio po Neni, jednostavno zar ne?


Potrebno:

8 zrelih breskvi
8 polovina jezgre oraha
50 g smedjeg ili organskog secera
350 g secera
300 ml jogurta od voca, od breskvi ili vanile
200 g griza
450 g brasna, u kome je vec dodan prasak za pecivo (ili dodajte kesicu praska za pecivo za obicno brasno)
6 jaja
250 ml ulja

200-250 g borovnica

A napraviti ovako:

1. Kalup za kolace promjera 26 cm poprskati sprejom za ulje, pa izrezati papir za pecenje i pokriti dno.



2. Breskve oprati, prerezti na pola, pa u svaku polovinu utisnuti polovinu jezgra od oraha.


3. Posuti 50 g smedjeg secera po papiru za pecenje i poredati polovine breskve tako da prerezana strane bude dole.


4. Umutiti mikserom jaja, secer. Kada su skoro pobijelila, dodati jogurt. Smanjiti brzinu pa dodati griz i brasno (sa praskom za pecivo). Na kraju dodati i ulje i sve miksati dok se tijesto ne izjednaci. Paziti da Laki nije u blizin, jer mozete ostati bez 'velike kolicine smjese'. Mnogo mu se svidjela.


6. Preliti smjesu preko breskvi.


Onda vidite da je imate puno, pa odvojite 0.5 l i sipate preko papira za pecenje u plehu 20 cm x 20cm. Preko stavit borovnice da pokriju citavu povrsinu.

7. Peci u zagrijanoj rerni sa ventilatorom na 185°C 25 minuta kolac sa borovnicama, a 'Nena' kolac ostaviti jos 10 minuta ili dok se ne ispece. Provjeriti sa cackalicom ili nozem.




8. Kolac sa borovnicam izvaditi iz pleha, po zelji posuti secerom u prahu prije serviranja (nema potrebe)

9. Ohladjeni kolac 'Nena' prevrnuti zajedno sa obrucem na posudu za serviranje. Skinuti obruc i pazljivo odlijepiti papir za pecenje. Nema potrebe za posipanjem secerom, moze se posebno umutiti slatka pavlaka i sluziti zajedno. Prijatno.



Wednesday, August 24, 2011

Pita sa makom



U zadnje vrijeme skoro nikako ne nalazim vremena da napravim nesto. Sto zbog dolaska bake, puta do Pacifika, a nesto i zbog posla.


Put se zavrsio, posao se polako vraca na staro, a i renoviranje oko kuce je skoro doslo do kraja.

 Kako je baka dosla, sa sobom je donijela i recept od Nene, moje drage rodjake, koji sam 'morao da probam'. Tek sam prije neko vece uzeo da vidim o cemu se radi, a tamo kore za pitu, biskvitno tijesto i mak. Nasmijao sam se, jer sam bas citao sve komentare kod Maje na slicnu temu. To je bio znak da moram probati napraviti ovu pitu, jedini mi je problem bio da nadjem mljeveni mak. Naravno nisam ga nasao, ali sam kupio najobicniji mlin za kafu, bez ikakvih problema je samljeo mak. Bez cega nema, mora se :). Kore za pitu sam odledio, nisu bile neke, pucale su i bile zaljepljene jedna za drugu, ali sam na kraju uspio da ih iskoristim.

Ovde je recept kako ga je Nena napisala, u orginalu. Ove 'skrabotine' crnim flomasterom su moji komentari, mjerenje casa u gramima. 


Sve sam radio kao sto je napisano, osim sto je kod mene bilo 16 kora, tako da sam napravio 5 jufki, a onu 16-tu koru sam pojeo onako suvu... Malo prohladjena 'pita' je bila super ukusna, ne mogu reci da je istog ukusa iduci dan. Definitivno je preporucujem za velika okupljanja, gdje ce se pojesti isti dan, jos mlaka, a za ljubimce maka kao sto sam ja, bilo koji dan ;).

Laki je pozirao 



Nisam siguran kada ce ovo opet pravljeno kod mene, ali mi je ovaj biskvit dao ideju za kolac, probacu ga napraviti u skoro vrijeme, a ime ce mu biti 'Nena'...




A evo kako sam ja uradio Neninu 'Pitu sa makom'...

Potrebno:

4 jaja
200 g kristal secera
150 g organskog kristal secera
200 ml jogurta
225 g griza
200 g brasna
200 ml ulja
1 prasak za pecivo
1 kesica vanilin secera

330 g mljevenog maka


300 ml mlijeka
100 g samljevenog smedjeg secera (naj isti mlin za kafu koristiti za mljevenje secera)

A napraviti ovako:

1. Umutiti dobor jaja sa secerom. To je kod mene sa Mr. Red-om oko 5-6 minuta, koliko god dugo ne moze se pogrijesiti.
2. I dalje mutiti i dodati jogurt, griz, prosijano brasno sa praskom za pecivom. Smanjiti brzinu miksera da brasno i griz ne zavrse svugdje po kuhinji.
3. Dodati i ulje i vanilin secer.
4. Sipati mak, mlijeko i secer u serpu, pa na srednje jakoj vatri ukuvati. Mijesati stalno da ne zagori, ide brzo, 3-4 minute. Skloniti sa sporeta i ostaviti da se malo prohladi.
5. Kore prebrojiti (kod mene ih je bilo 15) pa ih podijeliti po tri.
6. Izmjeriti fil (tijesto), kod mene je to bilo oko 1.7l, tako da je desetina fila 9tijesta) bila oko 170 ml.
7. Fil od maka podiljeliti na pet jednakih dijelova.
8. Premazati prvu koru tijestom, ide malo teze jer je tijesto gusto, staviti drugu koru pa opet fil od tijesta, pa treca kora pa fil od maka. Urolati po duzoj strani, pa tako ponoviti sa svim korama.
9. Jufke poredati na pleh oblozen papirom za pecenje, poprskati uljem u spreju pa peci 25 minuta na 175°C u rerni sa ventilatorom.
10. Pecenu pitu izvaditi iz rerne, pokriti krpom, sacekati da se prohladi, rezati i klopati.

Hvala Neno  

Thursday, August 4, 2011

Vocna Salata 'Dragon' i 'Star'


Duze vremena nisam na blogu. Nesto zbog dolaska bake, pa je skoro zabranjeno i Ranki i meni da se pojavljujemo u kuhinji, a vise zbog puta na kome se trenutno nalazimo.
Poslije provedenih par dana u San Francisku, sada smo na Havajima, ostrvu Kua'i. Jedna od prvih stvari koje smo uradili je da odemo i nadjemo 'pijacu'. Svaki dan je na drugom mjestu i sastoji se od malih stolova na kojim se prodaje lokalno voce i povrce. Najvise ima divljih banana, avokada kao i drugih 'ekzoticnih' stvarki.
Ono sto je odmah zapelo za oko su bili 'Dragon' i 'Star' voce.



I jedno i drugo voce ima da se kupi po prodavnicama gdje zivimo, ali nemamo naviku da ih koristimo. Sada nisam mogao da odolim a da ih ne probam, svjeze, tek ubrano. Pa evo kako je to bilo uradjeno...

Potrebno:

1 'dragon' fruit
3 'star' fruit

A napraviti ovako:

1. Prerezati na pola 'dragon' fruit. 'Star' fruit oprati, pa nozem odstraniti smedje krajeve krakova. Odrezati sa dna i vrha par milimetara  i to baciti. Ostatak 'star' fruita izrezati tanje ili deblje po zelji.


2. Kasikom izvaditi dio koji se jede iz 'dragon' fruit, odstraniti crvenu koru ako je nesto ostalo i izrezati na kockice. Sauvati koru. Iz 'star' fruit odstraniti sjemenke.


3. Vratiti 'dragon' i 'star' fruit u koru i sluziti.

Aloha...