Monday, January 30, 2012

Stanglice 'Jelena' sa dzemom od visanja i sad Adio, i ko zna...



Ovo je post sa kojim cu da zavrsim pisanje ovog bloga. Bar za neko vrijeme, a mozda i za stalno.
Kada sam vise od godinu dana se upustio u avanturu 'blogiranja', ideja je bila da sacuvam neke recepte i da mi budu stalno dostupni. Kako je vrijeme prolazilo, tako je i ta pocetna ideja sve manje imala na znacaju. Primjetio sam da su recepti bili povod za neka sjecanja iz zivota nase porodice, i da je i ovaj blog obiljezio jedan dio naseg zivota. U zadnje vrijeme sve teze nalazim povoda da sjednem i da napisem novi post, tome sigurno ne pomaze cinjenica da sam krenuo u 'izgubi tezinu 'challenge' sa svojim drugom Ozrom.
Kako god, zelio bih da pozdravim sve koji su nasli vremena da svrate na citanje ovog bloga, ostavljenim komentarima, savjetima, uputstvima. Ja cu i dalje biti tu, uzivati u predivnim postovima mojih 'blogo-prijatelja'.

A za kraj, ovde je jedan izuzetno jednostavan recept sa bloga foodforthought, koga pise Jelena, a istrazuje se u krugu igre FBI rukavice, koju je osmislila Maja. Jelenin blog je za cistu desetku. Svi recepti objasnjeni i prikazani detaljno. Ima za svakog po nesto, i nema greska sta da se odlucite da napravite.
E to vrijedi za svakog, osim mene :). Tako dolazim i do imena ovih stanglica, koje se prilicno razlikuju od onih koje sam vidio kod Jelene.






Kako je ovog mjeseca u igri Ajme koliko nas jeTamara sa bloga Bite my Cake zadala visnje kao temu, ja sam odlucio da sa jednim receptom kazem hvala i Tamari i Jeleni na dva njihova predivna bloga.

A sta sam zeznuo?

Samljevenim bademima sam dodao citav sok od iscjecjene narandza, iako mi je palo na pamet da ce biti previse, jednostavno nisam razmisljao. Ta smjesa je postala kasa, pa sam joj dodao i mljvene orahe, nije ni to pomoglo. Kako sam ostao bez badema i oraha, uzeo sam mljeveni keks i dodao toliko da se moze oblikovati kora. Nisam koristio dzem od drenjina, nego dzem od visanja. I njega sam stavio da se ugrije, istopi, dodao onaj sok od iscjedjenog limuna, i sa tim mazao kore od badema i oraha. Na kraju su stanglice ispale mnogo ukusne, ne bas toliko lijepe za oci, ali...






Tako da su i dobile ime 'Jelena', ja vjerujem sasvim zasluzno. Ovde dole je originalni recept sa Jeleninog bloga, svima puno pozdrava, Zoran.





ŠTANGLE OD BADEMA SA DŽEMOM OD DRENJINA







Ovaj recept nisam još pravila ali sam ga degustirala i ovde ga zapisujem.



I sloj- 150g mlevenih oraha i 100g prah šećera zamesiti sa limunovim sokom količine po potrebi

II sloj- 150g mlevenog badema i 100g prah šećera zamesiti sa pomorandžinim sokom količine po potrebi



Koristite onoliko limunovog soka i soka narandže koliko je potrebno da se zamesi masa koja je iste kompaktnosti kao za bajader. Na papiru za pečenje razvući prvu koru na 1cm debljine, pa je premazati džemom od drenjina. Preko nje staviti drugu koru koju ste rastanjili na 1cm debljine na zasebnom papiru za pečenje, pa je premazati džemom od drenjina. Seći štanglice. Džem od drenjina je kiselkast, pa će bio koji džem sa manje šećera, a više kiselosti poslužiti, a bilo bi lepo da je džem crvene boje. Možda džem od šumskog voća.
 
 

 

10 comments:

  1. Zorane, znaš svako oseti šta mu prija a šta mu ne prija i sasvim je ok da praviš pauzu ili da odustaneš od blogovanja, samo nemoj molim te zatvarati blog za čitatelje. Žao mi je što si se zeznuo sa pomorandžom. To se isto desilo i Mirjani jer ja nisam navela da se dodaje koliko je potrebno da testo bude kompaktno kao za kuglice ili za bajaderu ali sam dodala naknadno. Važno je da su ukusne. Želim ti da nam se brzo vratiš, možda u blogu sa nekom drugom ematikom pronađeš inspiraciju. Možda tvoja supruga otpočne blog sa receptima iz njene zemmlje, a ti da nam prevodiš. To bi bilo fantastično!

    ReplyDelete
  2. Cao Jelena, to sa narandzom je bila samo moja greska. Vidio sam ja da se badem poceo sa secerom u prahu vezivati i bez soka, ali mozak stao :). Bile su super, Laki ih je klopao kao lud.

    A moja supruga, Ranka, je iz iste zemlje kao i ja :). Blog necu ztvarati, ostaje otvoren...

    Pozdrav Zoran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam zašto sam ja povezala da je ona iz Indije, nemam pojma. Izvini! Možda ona preuzme blog jednog dana...ali ima i drugih lepih stvari kojima možete da se bavite osim blogovanja.

      Delete
  3. Uživala sam u ovom blogu i stvarno sam se nadala da ću čitati još mnogo i mnogo tvojih recepata! U svakom slučaju, srećno i navrati ponekad :)

    ReplyDelete
  4. Zorane, baš ti hvala što si kao posljednji post izabrao sudjelovanje u igrici i ovaj krasan recept. Meni štangice djeluju jako, jako ukusno. Kako i ne bi bile, kad ima višanja :)
    Ja se ipak nekako nadam da ovo nije tvoj zadnji post, ali shvaćam kad dođe vrijeme za predah i neke nove pobjede. Želim ti sreću sa svime u što si se odlučio upustiti, ja sam bila jedna od onih koja je uživala u ovom blogu i tvom iskrenom pisanju, svemu što si dijelio sa nama. Puno pozdrava tebi i tvojoj obitelji!

    ReplyDelete
  5. Zoki,
    Evo ja sam jedna od onih koje ima pa nema, nekada pravim bas dugacke pauze ...
    Svako ima neki svoj doživljaj blogovanja, a moj je da je ovo nešto što bi trebalo da traje, i da ne mora da se bude ekstra redovan već da se blog piše onda kada smo baš za njega raspoloženi i imamo vremena. Nekako vidim sve nas još dugo dugo kako se ovde dokuckavamo i razmenjujemo recepte i iskustva. Nadam se da nećeš trajno napustiti blogovanje, jer ćemo ostati uskraćeni za jednog fantastičnog kuvara i blog ispisan srcem i dušom. Evo i ove divne ´izmozgane´ štanglice su dokaz toga. :)

    Puno te pozdravljam kao i tvoju Ranku i predivne klince. Izborićeš se ti sa tim kilogramima, pa nam požuri nazad. ;)

    ReplyDelete
  6. Čini mi se da je svakome od nas ta ideja pala barem jednom na pamet. Sve u životu treba raditi sa merom i onoliko koliko to čoveku predstavlja istinsko zadovoljstvo. Kad sve to prestane da ima nekog smisla zaista je potrebna pauza ma koliko duga bila.

    ReplyDelete
  7. I kod mene su pauze ceste, ponekad jer nemam volje za kuckanje a cesce jer nemam vremena. Vise puta sam htela da dignem ruke od svega ali jos uvek mi ovo nase druzenje pricinjava zadovoljstvo pa se, nekako, na kraju ipak vratim. Nadam se da ce i tebe ponovo uhvatiti zelja za blogovanjem pa ces svratiti bar s vremena na vreme jer bilo je zadovoljstvo svracati ovamo :)

    Puno te pozdravljam i srecno gde god te put odveo ubuduce :)))

    ReplyDelete
  8. drago mi je da nećeš zatvoriti blog, možda se ipak vratiš???

    ReplyDelete
  9. Sta da kazem, nego hvala na tako divnim rijecima...
    Pauza ce biti sigurno, koliko dugo to ne znam, a ja sigurno i dalje citam vase blogove i uzivam u njima.

    Hvala vam jos jednom i puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete