Wednesday, October 17, 2012

Losos sa bijelim lukom, limunom, maslinovim uljem i persunom



Moj drug Ozrenko je veliki ribar. Veliki u svakom smislu, skoro 2 metra 'veliki', a i ribar ribar. Lezi on na operacionom stolu i nece da dozvoli da ga operisu, jer treba da ide na pecanje za pet dana. Kaze on hirurgu: "Pristacu na operaciju ako budem mogao da idem na pecanje za pet dana", a hirurg njemu: "Sta god ti da odlucis, na pecanje neces ici. Ili ces se oporavljati od operacije ili tebe nece biti...". Kako god, to je proslo, Ozro se super oporavlja i za par mjeseci ce vjerovatno opet u 'ribu'.

Ja za sebe ne mogu reci da sam ribar. Nekad davno sam znao da 'ganjam' potocnu pastrmku na Crnoj Rijeci, kao i cipole u Trpnju. Zadnjih par godina se desilo da sam par puta bio na pecanju, Sea Bass u Myrtle Beach, kao i Salmon na Anticosti ostrvu. Anticosti je ostrvo na samom ulasku St LAwrence rijeke u Atlantic ocean. Velicine je kao Kipar a ima samo 300 stanovnika. Ostrvo je raj za lovce i ribolovce, a ja sam imao srecu da prije par godina provedem pet dana na njemu. Da nisma los u pecanju imam i dokaz, nije samo ribarska... A lososa sam vratio nazad u vodu, jer je bio veci od dozvoljenog za cuvanje...

 

Nazad o hrani. Mi smo odlucili da bar dva put sedmicno imamo ribu na jelovniku. Ne samo sto volimo da je jedemo, nego i zbog svega dobrog sto se sa njom ubaci u organizam. Uvijek gledam na koji nacin se riba moze spremiti i pored rostilja, pecenje u alumiskoj foliji je definitivno na jedan od najlaksih i najbrzih. A pored super ribe, na kraju je pranje sudja minimalno :).
 
 
 
A evo kako je to bilo prije neki dan.
 
Potrebno:
 
File Lososa
2 Limuna
100 ml Maslinovog Ulja
4 cena Bijelog Luka
Persun
So
Aluminijumska folija
 
Sve ove kolicine su 'odokativne', sve moze i manje ili vise, po ukusu...
 
A napraviti ovako:
 
1. Iscjediti limun pa sipati u ulje. Isjeckati bijeli luk zajedno sa persunom, pa sve dodati ulju i promjesati. Posoliti.
 
 
2. File lososa staviti u dublju posudu i preliti uljem sa limunovim sokom.

 
Pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti bar na 60 minuta u frizideru. Sa vremena na vrijeme protresti posudu, tako da losos uvijek bude pokrivemn marinadom.

3. Obloziti posudu u kojoj ce se peci losos sa aluminijskom folijom, pa staviti file na njega. Losos ce vec biti u procesu 'termicke obrade'. Kiselina od limunovog soka ce da djeluje.


4. Preliti lososa ostatkom marinade, pa zatvoriti foliju da napravi 'paket'.


5. Peci u ugrijanoj rerni na 200°C 10 do 15 minuta, onda otvoriti foliju, povecati temperaturu na 220°C i peci jos 5 do 10 minuta. Losos treba da lako razlistava viljuskom. Paziti da se ne presusi.


Prijatno.


 



 
 
 

10 comments:

  1. Danas sam prvi put u zivotu spremala ribu i to po ovom receptu.Ne znam ni sta i kako da kazem....Losos je bio fenomenalan,u rangu nekih vrhunskih,beogradskih,ribljih restorana.Prelep...Sve smo smazali...Kad sam ga servirala i probala bila sam zatecena,a tek kad sam iscedila i koju kap limuna...Evo me jos uvek zatecene...Divno.Vrhunski recept.Toliko.Hvala Zorane :)

    ReplyDelete
  2. Hvala tebi Majo!
    Super sto je drustvo uzivalo.
    Puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete
  3. Hvala za odličan recept ! Po prvi put sam spremala lososa i odlično je uspio !

    ReplyDelete
  4. marinadu pravim na isti nacin, fantasticna je za skoro sve vrste mesa, narocito s rostilja. jedino losos bacim na grill tavu, treba mu par minuta samo, kozu ne skidam, pa stavim prvo s te strane da se zapece, radi kasnijeg lakseg okretanja..a osim toga, malo me frka od te aluminijske folije. znam da je u nasoj kuhinji dobro zastupljena, te riba, te krompir, etc..ali, ko se oprzi o mlijeko, duva i u jogurt, tako i ja sa tom alu-folijom..

    ReplyDelete
  5. Супер рецепт. Први пут сам спремала лососа и укус ми се много допао! уопште није имао онај јак и препознатљив укус рибе!

    ReplyDelete
  6. Ukusno!Preporucujem

    ReplyDelete
  7. Napravio sam po ovom receptu... i ispalo je fenomenalno... jednostavno a veoma ukusno... ukućani oduševljeni... ;)

    ReplyDelete
  8. Da li mogu tako pripremiti cijelog lososa s kozom? Kako da dobije koricu a da se ne posusi ili ne zapece marinada?

    ReplyDelete
  9. Da li mogu na ovaj nacin pripremiti cijelog lososa s kozom, ne samo filet? Sto napraviti da se dobije hrskava korica a da se riba ne posusi ili da se ne zapece marinada na ribi?
    Hvala

    ReplyDelete
  10. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    ReplyDelete