Monday, January 30, 2012

Stanglice 'Jelena' sa dzemom od visanja i sad Adio, i ko zna...



Ovo je post sa kojim cu da zavrsim pisanje ovog bloga. Bar za neko vrijeme, a mozda i za stalno.
Kada sam vise od godinu dana se upustio u avanturu 'blogiranja', ideja je bila da sacuvam neke recepte i da mi budu stalno dostupni. Kako je vrijeme prolazilo, tako je i ta pocetna ideja sve manje imala na znacaju. Primjetio sam da su recepti bili povod za neka sjecanja iz zivota nase porodice, i da je i ovaj blog obiljezio jedan dio naseg zivota. U zadnje vrijeme sve teze nalazim povoda da sjednem i da napisem novi post, tome sigurno ne pomaze cinjenica da sam krenuo u 'izgubi tezinu 'challenge' sa svojim drugom Ozrom.
Kako god, zelio bih da pozdravim sve koji su nasli vremena da svrate na citanje ovog bloga, ostavljenim komentarima, savjetima, uputstvima. Ja cu i dalje biti tu, uzivati u predivnim postovima mojih 'blogo-prijatelja'.

A za kraj, ovde je jedan izuzetno jednostavan recept sa bloga foodforthought, koga pise Jelena, a istrazuje se u krugu igre FBI rukavice, koju je osmislila Maja. Jelenin blog je za cistu desetku. Svi recepti objasnjeni i prikazani detaljno. Ima za svakog po nesto, i nema greska sta da se odlucite da napravite.
E to vrijedi za svakog, osim mene :). Tako dolazim i do imena ovih stanglica, koje se prilicno razlikuju od onih koje sam vidio kod Jelene.






Kako je ovog mjeseca u igri Ajme koliko nas jeTamara sa bloga Bite my Cake zadala visnje kao temu, ja sam odlucio da sa jednim receptom kazem hvala i Tamari i Jeleni na dva njihova predivna bloga.

A sta sam zeznuo?

Samljevenim bademima sam dodao citav sok od iscjecjene narandza, iako mi je palo na pamet da ce biti previse, jednostavno nisam razmisljao. Ta smjesa je postala kasa, pa sam joj dodao i mljvene orahe, nije ni to pomoglo. Kako sam ostao bez badema i oraha, uzeo sam mljeveni keks i dodao toliko da se moze oblikovati kora. Nisam koristio dzem od drenjina, nego dzem od visanja. I njega sam stavio da se ugrije, istopi, dodao onaj sok od iscjedjenog limuna, i sa tim mazao kore od badema i oraha. Na kraju su stanglice ispale mnogo ukusne, ne bas toliko lijepe za oci, ali...






Tako da su i dobile ime 'Jelena', ja vjerujem sasvim zasluzno. Ovde dole je originalni recept sa Jeleninog bloga, svima puno pozdrava, Zoran.





ŠTANGLE OD BADEMA SA DŽEMOM OD DRENJINA







Ovaj recept nisam još pravila ali sam ga degustirala i ovde ga zapisujem.



I sloj- 150g mlevenih oraha i 100g prah šećera zamesiti sa limunovim sokom količine po potrebi

II sloj- 150g mlevenog badema i 100g prah šećera zamesiti sa pomorandžinim sokom količine po potrebi



Koristite onoliko limunovog soka i soka narandže koliko je potrebno da se zamesi masa koja je iste kompaktnosti kao za bajader. Na papiru za pečenje razvući prvu koru na 1cm debljine, pa je premazati džemom od drenjina. Preko nje staviti drugu koru koju ste rastanjili na 1cm debljine na zasebnom papiru za pečenje, pa je premazati džemom od drenjina. Seći štanglice. Džem od drenjina je kiselkast, pa će bio koji džem sa manje šećera, a više kiselosti poslužiti, a bilo bi lepo da je džem crvene boje. Možda džem od šumskog voća.
 
 

 

Friday, January 20, 2012

Trifle



Tamo (sada) neke davne 2002 nas srednji klinjo je poceo da igra takmicarski hokej. Ovdje je hokej vise nego religija, za neke je nacin zivota. Radnim danom voznje do treninga, dva puta sedmicno na utakmice, ponekad i vise od 100km u jednom pravcu voznje, vikendom turniri.



Ovo je Alek od prije 10 godina, bez sljema na ledu i sa sljemom prije izlaska na led...


A kakve veze hokej i Alek imaju sa 'Trifle'? Velike :).

U to doba nisu samo stvari oko utakmica i treninga bile obaveza, tu je bio i drustveni zivot tima u koji su bili svi ukljuceni. Jedno od popularnijih desavanja su bila 'potluck party', neko bi bio domacin i pozvao ostatak tima, roditelje sa djecom, a svako bi donio po nesto za jelo i pice, pa bi se to pilo i klopalo. E tako na jednim od tih prvih partija, Suzan je donijela i 'Trifle', dezert nastao u Engleskoj, tamo negdje u 16-tom vijeku. Trifle je napravljen od slojeva biskvita, kreme, voca i slaga, a moze se dodati i red(ovi) zelea. Meni se to dopalo na prvi pogled, i ima deset godina kako se 'kanim' napraviti nesto slicno.


Prije neki dan su ostali bili ne pojedeni mafini od jabuka (oni koji zive u Kanadi, prepoznace ih iz Costca) i to mi je posluzilo kao odlican povod da napravim Trifle. Moze da se koristi koji god biskvit da volite ili imate. Za kremu sam koristio instant puding sa ukusom vanile i 'butterscotch'-a, od voca sta se naslo u frizideru, a kao slag umucenu pavlaku. Sve moze da se stavi i mijenja, treba obratiti pznju na dvije stvari, ako moze da se koristi staklena posuda, lijepo je vidjeti slojeve, i treba sluziti 'Trifle' hladan.



A evo kako sam ga ja ovaj put napravio...

Potrebno:

4 velika mafina sa jabukama
1 instant puding sa ukusom vanile (bez kuvanja)
1 instant puding sa ukusom 'butterscotch'-a (bez kuvanja)
1 l mlijeka
400ml + 600ml slatke pavlake
4 kivija
jagode, borovnice i kupine
secer

A napraviti ovako:

1. Pomijesati prah za pudinge, pa ih napraviti po uputstvu sa kesice. Izmiksati 400 ml slatke pavlake pa umijesati u puding. Ostaviti sa strane. 
2. Isjeci mafine na kocke velicine 2cmx2cm pa jednu polovinu poredati u staklenu zdjelu.


3. Staviti polovinu smjese sa pudingom preko mafina.


4. Kivije ocistiti i izrezati, borovnice oprati pa staviti preko pudinga.


5. Poredati ostatak mafina, drugi dio pudinga, pa oprane i izrezane jagode i kupine.


6. Umutiti ostatak slatke pavlake sa dvije kasike secera, pa premazati preko voca. Ukrasiti po zelji, ostaviti na hladnom par sati.

Prijatno


 






Friday, January 13, 2012

Spagete Bolonjeze - na moj nacin


Spagete 'Bolonjeze' su jedne od jela koja se kod nas prave kada smo u zurbi i guzvi, a tako je obicno svakog dana. Ko ima tri klinca, dva tinejdzera i treceg 5 godina starog, a od prosle nedelje opet i cuku, sigurno razumije.
Ima skoro dvije godine kako je nas Baltazar otisao da laje ne neke druge zvijezde...Trebalo nam je svima vremena da ga prezalimo, a sigurno nikada da zaboravimo...Prosle nedelje je dosla kod nas Bella, isto minijaturni snaucer, skroz crna.


Unijela je mir u kucu, a to nam je svima bilo preko potrebno. Nego dosta o nasoj prinovi, nazad o spagetima.
Brze da se naprave, svi ih volimo da jedemo, uvijek slavlje kada su na stolu. Ovaj recept nije ni iz jedne knjige, zato imaju onaj dodatak - na moj nacin. Sos lici na Bolonjeze, za koji vjerujem da ima verzija koliko ima i onih koji ga spremaju. Vjerovatno ce neko reci to nije Bolonjeze, on se pravi ovako ili onako, sa ovim ili onim...
Nema nista ovde specijalno, jedina mozda caka je da se povrce isjecka na iste velicine kockica, kako bi se i skuvale istovremeno.


Ja sam koristio zamrznute zacine, izgnjeceni bijel luk, bosiljak i mirodjiju. Naravno da se moze koristiti sta se ima i sta ko voli, persun, majcina dusica...



A evo kako je to kod mene bilo...


Potrebno:

500 g mljevenog mesa
1 srednja glavica crnog luka
1 sargarepa
1 stap celera
1 korjen persuna
750 ml pasiranog i procijedjenog paradajza
zamrznuta kockica pasiranog bijelog luka, bosiljka, mirodjije (ili sta ko voli, ima)
so
maslinovo ulje


i jos

1 pakovanje spageta (mene sramota da kazem koje je to pakovanje kod nas :))

Narendani sir po zelji

A napraviti ovako:

1. Ocistiti i oprati luk, srgarepu, celer i paskanat, pa ih isjeckati na manje kockice iste velicine.
2. Ugrijati ulje na srednje tihoj vatri, pa proprziti povrce dok ne dobije lijepu staklastu boju, oko 5 minuta. Stalno mijesati i posoliti.
3. Doadati meso, drvenom kasikom ga 'razbiti', posloliti pa i meso proprziti dok ne dobije smedju boju sa svih strana. Ubaciti zacine, cesto mijesati.
4. Dodati sok od paradajza, smanjiti vatru, promijesati i poklopitit. Kuvati oko 15-20 minuta. Provjeriti ukus na kraju, pa dodati so, biber ili sta vec po zelji.
5. U medjuvremenu skuvati pastu po uputstvu sa pakovanja. Procijediti, sipati u tanjire, a preko sos i po zelji narendani sir.

Prijatno

Wednesday, January 11, 2012

Pileca Krilca


Prije dolaska u Kanadu, ja se ne sjecam da sam igdje u onoj 'Jugi' jeo pileca krilca. Ovdje su na svakom codku. Od picerija do neizbjezne hrane u barovima. Uglavnom su przena u dubokom ulju, onda stavljena u sos po zelji, od slatkih, ljutih do jednog od najpopularnijeg, meda sa bijelim lukom (honey garlic). Sluze se sa sargarepom i celerom isjeckanim na stapice (prutice) i sosom za povrce koji je neki preliv za salatu.

Ja nisam neki ljubitelj takvih krilaca, ona su sama od sebe masna, i jos kada se isprze u dubokom ulju, dobijes 'srcani udar' u malom pakovanju. A steta je da se ne probaju, budu stvarno ukusna. Evo ovo je neka moja verzija krilaca, htio sam da napravim 'whole deal' sa sargarepom i celerom, ali nisam stigao, kao sto i nisam stigao da napravim fotke krilaca izvadjenih iz posude u kojima su se pekli. Mislio sam da ce ostati neko krilce za kasnije, za slikanje, prevario sam se :), bili smo ocigledno gladni...

Jednom pecena krilca mogu odmah da se jedu ili da se ubace u neki sos i promjesaju. Isto im je dobra strana sto se mogu cuvati u frizideru par dana, i po potrebi grijati u rerni, pa opet po zelji u sos i tako dok ne nestanu. Ovo naravno jedino vazi ako ste napravili nekih 10 kila od jednom, pa se nisu odmah pokela.

A evo kako je to nilo kod mene...

Potrebno:

2.5 kg pilecih krilaca
zacin od suvog povrca
so
maslinovo ulje

A napraviti ovako:

1. Krilcima odrezati trouglaste vrhove i odvojiti batake od karabataka (ili vec kako se zovu ta dva dijela) i staviti u vecu posudu.


2. Dodati so, zacin od suvog povrca i ulje. Sve dobro promijesati.
3. Redjati krilca u vatrostalnu posudu tako da se redjaju dva batka p adva karabtka. Isto je vazno da kada ih redjate, siri dio batka ide do uzeg dijela prethodnog batka, a karabatak treba da bude jedan prema drugom, strana sa kozicom prema vani.


Ideja je da budu dobro 'zgurani' jedan pored drugog. Otprilike kao ovo. Velicina posude treba da bude tolika da nema slobodnog jesta kada se krilca poredaju.


4. Peci u ugrijanoj rerni na 200+°C oko 45 minuta. Krilca ce pustiti tecnost i gornji dio ce postati zlatno smedjkaste boje.

5. Izvadite ih iz posude, i poredajte na pleh oblozen papirom za pecenje, pa vratitie nazad u rernu na 5-10 minuta. Tako ce citava krilca da dobiju super boju. Prijatno.

Sunday, January 1, 2012

Majine Reform Kocke


Prvo svima od srca sve najljepse u Novoj Godini zelim. 

U okviru Kuvarijacija, prosli mjesec su se pravile Reform Kocke sa Majinog bloga. Ko to jos nije vidio, mora. A ko ih nije probao nikada nece saznati sta propusta.

Ja sam i prije inao pokusaj da napravim Reform Tortu, to sam uspio da za...em, onako kraljevski. A neuspjesi mi ne sjednu bas najbolje...Reform Kocke su mi super dosle da se opet isprobam. Recept sam vise puta procitao, isto kao i komentare i bio sam siguran da nece biti greske. Ali sam zaboravio na 'Zoran' faktor.

Sve je islo kako treba (bar sam ja tako mislio)sve dok nisam probao da rezem tablu na kocke. E tu je fil krenuo da curi, iako sam ga cuvao u zamrzivacu prilicno vremena i bio sam spreman da ovaj put napravim 'Mnogo Socne Reform Kuglice'. Ranka me je od toga odgovorila i ostavio sam tablu u zamrzivacu preko noci. A prije toga evo table prvi put izvadjene iz zamrzivaca, perfektna, zar ne?


A evo i tuzne prve kocke sa filom koji bjezi da se ne moze stici...


Vrtio sam u glavi citavu noc gdje sam pogrjesio, sve sam mjere i vremena religiozno pratio, a onda se sjetih da kada sam stavio puterda se otopi, za sekundu sam okrenuo glavu i on je prokljucao, i od pocetnih 250g meni je ostalo 200ml za koje sam ja pretpostavio da je to 200g i da je ostatak ispario. E tu sam zeznuo stvar, bar ja tako mislim. Ja sam tih 200ml dodao, bez odvajanja vode. To je bila greska,kako god, ujutro sam probao opet sa rezanjem, nije islo lako, definitivno je fil jos bio raspolozen za trcanje...
Opet na Rankin nagovor, korpice su dosle u pomoc, nekako su kocke izrezane i uvaljane u mljeveni orah i stavljene u papirne korpice.


Opet ostavljene u frizideru i one su se ipak na kraju stegle i bile su superstar tog dana na veceri. Ove sa pecenim polovinama oraha su bile veci hit nego kocke sa bademima.


A da ja pisem recept, nema smisla, evo Majinog recepta od rijeci do rijeci, i necete imati greske.

Sastojci:
kora
10 belanaca (~370 g)
250 g šećera
250 g mešavine mlevenih oraha i badema 

fil
10 žumanaca (~190 g)
190 g šećera
250 g margarina/putera, tj. oko 200 g čiste masnoće, bez vode
100 g čokolade za kuvanje

i još
malo mešavine mlevenih oraha i badema za umakanje kocki
polovine oraha i celi blanširani i očišćeni bademi, za ukras

Predradnje:
- Otopite margarin u šerpici, ostavite 10-ak minuta da ostoji, masnoća će isplivati na vrh, a voda će ostati na dnu. Možete odliti masnoću u drugi sud, a vodu baciti, ili sve vratiti u frižider, pa kad se masnoća stegne izvaditi je, a vodu prosuti. Potrebna nam je samo masnoća.
- Pripremite dve šerpe, jednu veću, i jednu manju. Recimo 18 cm i 15 cm prečnika, za kuvanje fila. U manjoj će biti fil, a ona će biti zagnjurena u veću šerpu sa vodom koja vri.
- Koristite jaja S klase. Kad razdvojite belanca i žumanca od 10 jaja, izmerite ih. Ako treba dodajte još jedno jaje, da dobijete približno 190 g žumanaca i 370 g belanaca.

Postupak:
1. Uključite rernu na 200°C i pustite da se greje. Pokvasite sunđerom pleh (otprilike 24x36cm), i na tako mokar pleh stavite papir za pečenje. Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca stavite u manju šerpu. Kad je rerna skoro ugrejana, na veću ringlu šporeta stavite veću šerpu sa vodom do 1/3, uključite na najjače, a vi počnite da pripremate koru.
2. U odgovarajuću posudu sipajte belanca i mutite mikserom 2 minuta, dodajte šećer i mutite još 2 minuta. U umućen šam od belanaca dodajte samlevene orahe i promešajte žicom za mućenje, da se orasi ravnomerno rasporede. Sipajte u pleh i izravnajte. Kora se peče na 200°C, na srednjoj visini šporeta oko 25 minuta.
3. Za to vreme pripremite fil. U manju šerpu sa žumancima sipajte šećer i mikserom mutite samo 20-30 sekundi. Prebacite šerpu sa žumancima u veću šerpu u kojoj voda vri, tako da manja šerpa uranja svojim dnom u vodu. Kuvajte žumanca  mešajući varjaćom onoliko koliko je potrebno da počnu da se stežu, i da dobiju gustinu meda koji curi sa kašike. Kod mene je to bilo oko 15 minuta, mereći od trenutka kad sam spustila manju šerpu u veću. Dodajte margarin/puter i promešajte. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promašajte da se otopi, i mešajte da se sve sjedini i postane gusta emulzija. Fil ostavite da se malo prohladi.
4. Koru ohladite, prebacite na poslužavnik, bez skidanja papira. Mažite prohlađenim filom. Ostavite malo da se fil sam poravna. Celu tablu stavite u zamrzivač.
5. Zaleđenu tablu iseći na jednake kocke. Seče se zaleđena jer je fil lepljiv i ovako se najlakše iseče. Brišite nož između rezova ako krene da se lepi. Umakati bokove kocaka u mešavinu mlevenih oraha i badema. Ukrasiti polovinama oraha i blanširanim bademima.