Friday, December 27, 2013

Esterhazi Kocke


Danas mi je rodjendan (opet)... Kao sto je i red, treba pocastiti goste sa kolacima, obicno tortom za rodjendan....

Ove godine nismo kuci. Dosli smo do Kilingtona, Vermont, sa nasim dragim prijateljima Ljicom, Dejanom, Nedom i Ozrom, kao i sa vecinom klinaca, Tara je ostala u Torontu... A Toronto smo ostavili okovanim u ledu, nesto sto se ne moze opisati, par slicica leda po drvecu, cvijecu, kucama...




Drva popucala pod ledom, polomljene bandere za struju, nevjerovatno.
Uz to i moj pad i potres mozga, sto je u jednu ruku bilo i dobro, jer sam dobio potvrdu da imam mozak ;)...

Nego nazad o hrani. Kao sto i rekoh, red bi bio da se posluzi torta, a bilo bi nam tesko da nosimo tortu 800 km, odlucio sam se da probam da napravim umjesto torte, kocke. Inspiracija je dosla od Maje i njenih Reform Kocki, kojie sam pravio vise nego jednom. |A izbor torte koju sam transformisao u kocke je bio vise nego jednostavan, jelenina Esterhazi Torta. Perfekttna, idealna kombinacija ukusa, objasnjena do detalja izrada, samo rijeci hvale. Tortu sam pravio ljetos, za djecje rodjendane, 16-i i 18-i, nema slika i posta, imao sam pauzu u pisanju bloga u to doba, Ko nije probao da je napravi, mora! 



E sada malo o Esterhazi Kockama. 

Recept je doslovno od rijeci do rijeci Jelenin, naravno sa malim izmjenama :).

Da bih dobio kocke, napravio sam dvije kore, velicine 28cm x 44cm, otprilike, fil je stavljen u jednom sloju, nisam koristio bijelanca za bijelu glazuru i morao sam da stavim vise secera u prahu zbog povrsine, koristio malo vise dzema zbog istih razloga. Sve ostalo je kao i u originalu.


Po ocjenama ljudi koji su je probali, a i po mom skromnom misljenju, nevjerovatno dobra, hvala Jelena za recept i hvala Majo za ideju!!!

A evo kako je to kod mene bilo...

Potrebno:

KORE
12 belanaca
250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera
250 g mljevenih pečenih lješnika
80 g bijelog brašna

FIL
12 žumanaca
250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera
300 g putera sobne temperature
150 g mljevenih pečenih lješnika

PREMAZ
oko 5 kašike džema od kajsija
1 kašičica vode ako je džem gust

BIJELA GLAZURA
350-400 g prah šećera 
sok od iscjedjenog limuna


DEKORACIJA
50 g čokolade za kuvanje
kašičica ulja
100 g krupno mljevenog pečenog lješnika

A napraviti ovako:

1. Proprziti ljesnike u tavi na srednjoj vatri i ocistiti od ljuspe sto jue vise moguce. Odvojiti 100 g i samljeti ukrupno ili istucati cekicem za meso i to koristiti za ukreasavanje, a pstatak samljeti. 250 g ide u kore a sta ostane u fil.


2. Staviti bijelanca u posudu i mikserom mutiti 2 minuta, dodati secer i miksati jos 2 minuta. Smnjiti mikser na najmanju brzinu, doati brasno i ljesnik i izmjesati.

3. Uzeti papir za pecenje, izrezati na potrebnu povrsinu, pa ga zguzvati pod vodom, rasiriti, istresti vodu i staviti u pleh za pecenje, 28 cm x 44 cm, staviti drugi pleh preko, pa tako jos jednom. Ovo sve zbog toga da papir dobije oblik pleha u kom ce se kore peci...


3. Peci kore na 160°C nekih 15-ak minuta, u zavisnosto od rerne. Jednom kada se kore ne lijepe za prst, gotove su. Koere sa papirom izvaditi iz pleha, nozem odvojiti ivice od papira i ostaviti da se ohladi.

4. Izmjesati zumanca i secer mikserom jednu minutu u posudi koja moze da stane u serpu kojoj kljuca voda, dva tri prsta. Kuvati 15 minuta sa mijesanjem drvenom varjacom, u pocetku svake minute, a kako vrijeme prolazi sve cesce. Ostaviti da se ohladi. Ohladjen fil umutiti mikserom.

5. Umutiti puter sobne temperature, pa dodati skuvana zumanca i ljesnik i umutiti mikserom. E ovj sad dio je Ranka uradila, po nojim uputsvima iz hitne pomoci, gdje su mi radili cat scan glave...

6. Staviti fil na koru, pa preko toga drugu koru, ali tako da ravna strana kore bude prema gor. Staviti pleh preko kolaca, pa na pleh par tezih knjiga, pa sve u frizider na hladjenje.

 7. Izvaditi kolac iz frizidera, skloniti pleh i knjige.


8. U serpici ugrijati dzem, pa ga procijediti i premazati kolac sa njim. Ako je dzem gust dodati malo vode.


Opet stavit kolac na hladjenje, to je kod mene bilo oko sat vremena.

9. Istopiti cokoladu sa uljem, pa sipati u kesicu i ostavit po strani.

10. Iscjediti sok od jednog limuna, dodati secer u prahu i napraviti glazuru dovoljnu gustu koja se moze premazati preko kolaca.Dodati ili secera ili vode po potrebi. ovo je zenuto da se objasni, treba da se proba...

11. Premazati kolac bijelom glazurom, ne treba brinuti ako gazura malo curi sa strana.

12. Izrezati vrh one kesice sa cokoldaom, pa nanijeti sare svakih 2-3 cm sirine. uzeti drvce za raznjice pa onda povuci linije okomito na linije od cokolade naizmjenicno od dozdo do gore i obrnuto, da se dobije Esterhazi sara. pa opet sve u frizider na hladjenje. To je kod mene bilo preko noci.

13. Izrezati ivice kolacu da se dobije pravilni pravoguaonik.


14. Ostrim nozem rezati kocke velicine 3 cm x 3 cm, uvaljati strane u ljesnik i slagati u korpice.

Vrije svakog truda....PRIJATNO!













2 comments:

  1. Zorane srećan ti rođendan i baš mi je drago da si za taj dan odabrao ovu sjajnu tortu. Nije to baš baš Esterhazi pošto kod nje u fil ne idu lešnici ali od viška glava ne boli i ne može da škodi. Kad se čovek uigra malo sa tortama onda kao i ti može da pravi varijacije na temu. Pozdrav iz Beograda na + 11 stepeni.

    ReplyDelete
  2. BIENVENIDO AL MUNDO AMIGO!!!
    Y gracias por tanta maravilla :)))
    Conxita

    ReplyDelete