Friday, December 27, 2013

Esterhazi Kocke


Danas mi je rodjendan (opet)... Kao sto je i red, treba pocastiti goste sa kolacima, obicno tortom za rodjendan....

Ove godine nismo kuci. Dosli smo do Kilingtona, Vermont, sa nasim dragim prijateljima Ljicom, Dejanom, Nedom i Ozrom, kao i sa vecinom klinaca, Tara je ostala u Torontu... A Toronto smo ostavili okovanim u ledu, nesto sto se ne moze opisati, par slicica leda po drvecu, cvijecu, kucama...




Drva popucala pod ledom, polomljene bandere za struju, nevjerovatno.
Uz to i moj pad i potres mozga, sto je u jednu ruku bilo i dobro, jer sam dobio potvrdu da imam mozak ;)...

Nego nazad o hrani. Kao sto i rekoh, red bi bio da se posluzi torta, a bilo bi nam tesko da nosimo tortu 800 km, odlucio sam se da probam da napravim umjesto torte, kocke. Inspiracija je dosla od Maje i njenih Reform Kocki, kojie sam pravio vise nego jednom. |A izbor torte koju sam transformisao u kocke je bio vise nego jednostavan, jelenina Esterhazi Torta. Perfekttna, idealna kombinacija ukusa, objasnjena do detalja izrada, samo rijeci hvale. Tortu sam pravio ljetos, za djecje rodjendane, 16-i i 18-i, nema slika i posta, imao sam pauzu u pisanju bloga u to doba, Ko nije probao da je napravi, mora! 



E sada malo o Esterhazi Kockama. 

Recept je doslovno od rijeci do rijeci Jelenin, naravno sa malim izmjenama :).

Da bih dobio kocke, napravio sam dvije kore, velicine 28cm x 44cm, otprilike, fil je stavljen u jednom sloju, nisam koristio bijelanca za bijelu glazuru i morao sam da stavim vise secera u prahu zbog povrsine, koristio malo vise dzema zbog istih razloga. Sve ostalo je kao i u originalu.


Po ocjenama ljudi koji su je probali, a i po mom skromnom misljenju, nevjerovatno dobra, hvala Jelena za recept i hvala Majo za ideju!!!

A evo kako je to kod mene bilo...

Potrebno:

KORE
12 belanaca
250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera
250 g mljevenih pečenih lješnika
80 g bijelog brašna

FIL
12 žumanaca
250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera
300 g putera sobne temperature
150 g mljevenih pečenih lješnika

PREMAZ
oko 5 kašike džema od kajsija
1 kašičica vode ako je džem gust

BIJELA GLAZURA
350-400 g prah šećera 
sok od iscjedjenog limuna


DEKORACIJA
50 g čokolade za kuvanje
kašičica ulja
100 g krupno mljevenog pečenog lješnika

A napraviti ovako:

1. Proprziti ljesnike u tavi na srednjoj vatri i ocistiti od ljuspe sto jue vise moguce. Odvojiti 100 g i samljeti ukrupno ili istucati cekicem za meso i to koristiti za ukreasavanje, a pstatak samljeti. 250 g ide u kore a sta ostane u fil.


2. Staviti bijelanca u posudu i mikserom mutiti 2 minuta, dodati secer i miksati jos 2 minuta. Smnjiti mikser na najmanju brzinu, doati brasno i ljesnik i izmjesati.

3. Uzeti papir za pecenje, izrezati na potrebnu povrsinu, pa ga zguzvati pod vodom, rasiriti, istresti vodu i staviti u pleh za pecenje, 28 cm x 44 cm, staviti drugi pleh preko, pa tako jos jednom. Ovo sve zbog toga da papir dobije oblik pleha u kom ce se kore peci...


3. Peci kore na 160°C nekih 15-ak minuta, u zavisnosto od rerne. Jednom kada se kore ne lijepe za prst, gotove su. Koere sa papirom izvaditi iz pleha, nozem odvojiti ivice od papira i ostaviti da se ohladi.

4. Izmjesati zumanca i secer mikserom jednu minutu u posudi koja moze da stane u serpu kojoj kljuca voda, dva tri prsta. Kuvati 15 minuta sa mijesanjem drvenom varjacom, u pocetku svake minute, a kako vrijeme prolazi sve cesce. Ostaviti da se ohladi. Ohladjen fil umutiti mikserom.

5. Umutiti puter sobne temperature, pa dodati skuvana zumanca i ljesnik i umutiti mikserom. E ovj sad dio je Ranka uradila, po nojim uputsvima iz hitne pomoci, gdje su mi radili cat scan glave...

6. Staviti fil na koru, pa preko toga drugu koru, ali tako da ravna strana kore bude prema gor. Staviti pleh preko kolaca, pa na pleh par tezih knjiga, pa sve u frizider na hladjenje.

 7. Izvaditi kolac iz frizidera, skloniti pleh i knjige.


8. U serpici ugrijati dzem, pa ga procijediti i premazati kolac sa njim. Ako je dzem gust dodati malo vode.


Opet stavit kolac na hladjenje, to je kod mene bilo oko sat vremena.

9. Istopiti cokoladu sa uljem, pa sipati u kesicu i ostavit po strani.

10. Iscjediti sok od jednog limuna, dodati secer u prahu i napraviti glazuru dovoljnu gustu koja se moze premazati preko kolaca.Dodati ili secera ili vode po potrebi. ovo je zenuto da se objasni, treba da se proba...

11. Premazati kolac bijelom glazurom, ne treba brinuti ako gazura malo curi sa strana.

12. Izrezati vrh one kesice sa cokoldaom, pa nanijeti sare svakih 2-3 cm sirine. uzeti drvce za raznjice pa onda povuci linije okomito na linije od cokolade naizmjenicno od dozdo do gore i obrnuto, da se dobije Esterhazi sara. pa opet sve u frizider na hladjenje. To je kod mene bilo preko noci.

13. Izrezati ivice kolacu da se dobije pravilni pravoguaonik.


14. Ostrim nozem rezati kocke velicine 3 cm x 3 cm, uvaljati strane u ljesnik i slagati u korpice.

Vrije svakog truda....PRIJATNO!













Friday, December 20, 2013

Kokosov Orah

 
 
Bio sam prije par mjeseci u Podgorici. U povratku, zbog izgubljenog pasosa (srecom brzo nadjen), propustio sam let preko Beca iz Podgorice. Za iduci let sam trebao da cekam 3 dana. Zbog toga sam otisao do Beograda, pespavao i sutradan nazad za Toronto.
 
E kakve ovo sada veze ima sa ovim postom...obicno bi bilo 'ama bas nikakve', ali sada ima. Na odlasku iz Beograda mi je ostalo nekih dinara, i potrosio sam ih na Plazma Keks.
Ovde (Toronto) jedno vrijeme nije bilo da se kupi Plazme. Razlog (ovo moze da bude urbana legenda, o.a.) je da zbog velike kolicine vitamina, Plazma spada u kategoriju 'lijekova', pa se onda nesto moralo prilagodjavati tim pravilima...Kako god, ja sam se vratio sa gomilom Plazme Keksa nazad.

 

Trazeci recepte za sitne kolace, naletio sam na recept za Kokosov Orah. Jednostavan da se napravi, zadovoljava potrebu za orasima, kokosom, suvim smokvama...

Nisam imao mlijeka u prahu, pa sam onda umijesto margarina, mlijeka u prahu, vode i secera koristio kondenzovano mlijeko (koje je zasladjeno) i malo badema. Recept za preporuku.




Potrebno:

20 polovina oraha
10 suvih smokvi

za tamnu masu
1dl vode
150 g secera
125 g putera
250 g mlevenog keksa
3 kasike tamnog kakaoa

za bijelu masu (kod mene)
200 ml zasladjenog kondenzovanog mlijeka
50 g badema
150 g kokosa

i jos
100 g kokosa za uvaljanje

A napraviti ovako:

1. U posuditi staviti secer i vodu da prokuva. Dodati puter i kuvati par minuta. Dodati kakao i keks, sve dobro promijesati i ostaviti da se ohladi.

2. Pomijesati mlijeko, bademe i kokos. Ostaviti sa strane

3. Potopiti smokve u mlakoj vodi na par minuta, pa ih ocijediti. Puniti smokve sa orasima.

4. Ohladjenom tamnom masom obloziti smokve, pa opet sve staviti na hladjenje.

5. Bijelom masom obloziti ohladjene smokve, pa ih uvaljati u kokos, pa opet sve ostaviti na hladjenje.



6. Ohladjene kugle rezati na pola


pa opet na pola...



Prijatno!


Tuesday, December 10, 2013

Praznicna Pogaca



Nisam dugo pisao blog. Razlozi raznorazni, nevazni...

Od zadnjeg posta, smo dosta putovali. Stigli smo da Bahama, sa nasim dragim prijateljima Ljicom i Ozrom, bilo je i nama i njima 20 godina braka, do Dominikanske Republike, Jelenina svadba, obilazak Pivske planine, splavarenje Tarom, odlazak do Grcke i druzenje sa djecjim kumovima Kirkom i Helen, kao i posjete Sarajevu i Parizu.




Kakve to sve veze ima sa Praznicnom Pogacom?


 
 

Nikakve.


Praznicnu pogacu sam vidio negdje na internetu, a sa malim istrazivanjem sam nasao i gdje je originalno nastala (ili bar ja tako mislim). Veoma jednostavna da se napravi, kao i uvijek moze da se napravi od bilo kog tijesta.

Ja sam za pravljenje tijesta pratio (uglavnom) originalni recept. Kada sam poceo da slazem pogacu u posudu promjera 28 cm (sto je u originalnom receptu), ucinilo mi se da je posuda prevelika, tako da sam koristio posudu promjera 25 cm i ispalo je sasvim u redu.


 
 
Pogaca je za svaku preporuku, spolja hrskava korica, unutra k'o dusa meka, lisnata i ukusna.
 
 
 
 
Potrebno:
500 g brasna
8 g suvog kvasca
2 jaja
250 ml mlijeka
30 ml ulja
75 g istopljenog putera
kasikica secera
kasikica soli

i jos
 
brasno za pobrasnjavanje podloge
umuceno jaje za premazivanje
susam

A napraviti ovako:
 
1. U 50 ml toplog mlijeka sipati kvasac i secer. Promijesati i ostaviti da udupla zapreminu - 10 minuta.
 
2. Od prosijanog brasna, nadoslog  kvasca, toplog mlijeka, jaja, soli i ulja zamijestiti tijesto. Ja sve to ubacim u Mr. Red-a i on odradi posao za mene. Pokriti providnom folijom ili cistom krpom (opet ista stvar, koristiti prljavu krpu bi bilo stvarno glupo) i staviti tijesto na toplo mjesto par sati.
 
3. Nadoslo tijesto premijesiti na pobrasnjenoj radnoj ploci i podijeliti na osam jednakih dijelova.
 

4. Svaku koru rastanjiti na debljinu od 3-5mm i probati napraviti preavougaonik. Steta sto ne postoje pravougaone oklagije!
 

5. Svaku koru premazati istopljenim mlakim puterom, tako da se dobiju dvije grupe od cetiri kore.
 
 
6. Urolati kore u valjak po duzoj strani.
 
 
 
7. Odrezati krajeve 'rolata', koji ce ici u sredinu, a ostatak izrezati na trouglove.
 


 
8. Podmazati posudu za pecenje puterom, posuti brasnom, istresti visak brasna, pa poredati pogacu. Odsjecene krajeve u sredini, a trouglove po obimu, pokriti i ostaviti na toplom 40 minuta.
 
 
 9. Umutiti jaje, premazti pogacu i posuti susamom.

 
10. Peci na 180⁰C 20 minuta, a onda smanjiti temperaturu na 160⁰C i peci jod desetak minuta. Kako su sve rerne razlicite, pecite dok pogaca ne dobije lijepu zlatno-smedju boju.
 
11. Izvadite pogacu iz kalupa, pokrijte  i ako mozete ostavite je na desetak minuta....
 

 
 
Prijatno!