Thursday, January 9, 2014

Peceni Jagnjeci But sa Ruzmarinom i Bijelim Lukom

 
 

Nekada su najednostavnije stvari najteze da se naprave.
 
Ima li sta lakse od 'pecenja' sa krompirom. Cesti nedeljni rucak. Staviti zacinjeno meso u ugrijanu rernu, dodati krompire, peci sat-dva i gotovo. A opet, tako rijetko se sjecam dobrog 'pecenja' iz domace radinosti. Izuzetak je sigurno jagnjetina koju smo klopali kod Jove (Mostin drug), ovo ljeto na Durmitoru u Eko selu 'Jugoslavija'. No o tom nekom drugom prilikom.
 
Prije neki dan sam odlucio da probam novozelandsku jagnjetinu, kupio nogicu i nasao se pred dilemom kako da je napravim. Srecom 'google' je uvijek pri ruci i nasao sam super jednostavan, a odlican recept za peceni jagnjeci but sa krompirom. A i vlasnik recepta nije da nije poznat...Hvala Jamie.
 
  
 
 

Potrebno:
 
1 jagnjeci but, 1.5 do 2 kg
1.5 kg mladog krompira
1 glavica bijelog luka
1 veza ruzmarina
maslinovo ulje
morska so
biber
 
A napraviti ovako:
 
1. Staviti jednu resetku na sredini rerne a drugu na dno rerne. Upaliti rernu na 200ºC.

2. Oprati i ocistiti kromir, pa staviti u serpu sa vodom na sporet. Jednom kada voda prokljuca, ugasiti ringlu.

3. Tri cena bijelog luka oguliti i isjeckati zajedno sa pola ruzmarinovih listova.


4. Pomijesati isjeckani ruzmarin i bijeli luk sa maslinovim uljem, morskom soli i biberom, pa premazati jagnjeci but.

5. Sacekati da se rerna ugrije na 200ºC, pa staviti posudu u kojoj ce se peci krompir na nizu resetku, a but na gornju.


6. Procijediti krompir, vece prerezati na pola, i ocistiti od bilo kakvih crnih tacaka. Dodati krompiru ostatak ociscenjih cenova bijelog luka, ostatak veze ruzmarina, posoliti i zaliti maslinovim uljem. Pomijesati i malo uzivati u mirisu ruzmarina i bijelog luka, pa onda sve to sipati u posudu ispod buta da se pece.

7. Biti strpljiv jedan i po sat, za manji but, a bogami i vise za veci. Ako volite da jagnjetina bude manje pecena, onda smanjite vrijeme pecenja.

 
Izvaditi iz rerne, pokriti aluminijskom folijom, i ostaviti da se meso 'odmori' 15-ak minuta prije serviranja.

Prijatno!


 

 

2 comments:

  1. Dzejmi ima odlicne recepte za razna "pecenja". Tebi je ovaj but ispao odlicno, a mogu da zamislim kako je dobar i krompir koji se ispod pekao.
    Inace, ja nesto slabije koristim ruzmarin za krompir i meso. Radije se posluzim majcinom dusicom, bude isto odlicno. Ili, samo krompir sa majcinom dusicom i celim cesnjevima belog luka, mmmm, bude fenomenalno.
    Slazem se za pecenje mesa u kucnoj varijanti. Slicno je i sa przenjem. Svi znaju da prze meso, ali malo ko ga stvarno dobro isprzi.
    Puno te pozdravaljam i nadam se da ces biti redovniji na blogu. :)

    ReplyDelete