Saturday, November 7, 2015

Rolat sa Orahom i Kiselom Pavlakom


'.... a jedan poziv menja sve,...', pjevao je krajem osamdesetih Cane iz Partibrejkersa. 

Istina. 

Bilo nam je (a i jos uvijek je) groznih par mjeseci na poslu. Sve se nekako skupilo, prvi put smo morali otpustiti ljude za zadnjih dvadeset godina kako radimo. Jedno od najgorih zivotnih iskustava kada sam morao dati otpusnice ljudima koji su radili za nas godinama i reci da nemaju vise posla, blagi uzas. Nikome ne bih pozelio da bude ni na jednoj strani tog razgovora...

A onda, prije deset dana jedan poziv i zahtjev za davanje cijene na najvecem poslu koji smo ikada vidjeli, a bili sposobni da uradimo. Necemo znati do iduce nedelje da li cemo ga raditi ili ne, ali sami poziv je ulio neki optimizam i nadu za bolje sutra,
'...a jedan poziv menja sve...'

Po mom nekom obicaju ovo nikakve veze sa hranom nema...Nazad o hrani.



Ovaj sam recept vidio kod Maje, a utvrdio ga kod Suzane 
Rolat je za cistu 10-ku. Nevjerovatno jednostavan da se napravi, sa minimalnim brojem sastojaka. Ukus je tesko opisati, mora se probati da se povjeruje koliko je dobar.

Potrebno:
4 jajeta
100 g secera
2 vanilin secera
75 g mljevenih oraha + 50 g za 'dekoraciju'
250 g kisele pavlake

A napraviti ovako:

1. Odvojiti bjelanca od zumanaca, pa umutiti bjelanca u cvrsti snijeg. Dodati vanilin secer, zumanca i kristal secer pa mutiti dok se sve lijepo ne sjedini.


2. Dodati i mljevene orahe, pa mutiti na sporoj brzini da se sve pomijesa. Spatulom 'ostrugati' strane posude i promijesati.


3. Nacrtati pravougaonik 38cm sa 25cm na papiru za pecenje (ovo naravno prilagodite vasoj velicini pleha), pa taj papir okrenuti i staviti na pleh.  Sipati umucena jaja sa secerom i orasima na pleh pa peci u rerni na 175°C 11 minuta.
4.  Ispecenu koru prevrnuti na kuhinjsku krpu (definitivno cistu) i pazljivo otkloniti pak papir.


Ovde se moze desiti da se rolat zalijepi za krpu (kao kod mene), tako da bih ga ja jos jednom prebacio na papir za pecenje i ostavio da se ohladi.

5. Na ohladjenu koru namazati pavalaku, pa urolati rolat po duzini. Urolani rolat premazati sa tankim slojem pavlake i posuti ostatkom mljevenih oraha.


6. Zovnite nekog dragog ili kao ja otidjite do aerodrama, sacekajte svoju ljubav koja se vraca veceras, pa se vratite kuci na kafu i parce rolata. Uzivajte...







No comments:

Post a Comment