Saturday, January 30, 2016

Rastan (Rastika)



Izmedju Sarajeva i Kanade zivjeli smo par godina u Podgorici. Ne samo zivjeli, nego zavrsili fakultete, vjencali se, poceli raditi i dobili Andreja.

Posle vjencanja, zahvaljujuci divnoj porodici Petrovica (uvijek je bilo i bice dobrih ljudi), bili smo u njihovoj kuci/vikendici na Zlatici, predgradje Podgorice u to doba.

Ranka je pocela raditi na fakultetu i svaki dan bi pjeske isla do posla i nazad, nekih 7 km. kako je jesen dosla, tako je Ranka i zatrudnila i njena svakodnevna setnja do posla i nazad je postala mali izazov. ne zbog fizicke aktivnosti, nego zbog rastana!

Rastan (u Hercegovini/Bosni poznat kao Rastika) je biljka koju cete naci skoro u svakoj basti u i oko Podgorice. Kada sve drugo uvene ili se iscupa ili ubere u basti, rastan ostane. Ja mislim da ga ima preko citave zime, stoji tako zelenih velikih listova i ceka da mu neko pokaze ljubav.


Sa trudnocom, Ranki je i culo mirisa postalo nevjerovatno osjetljivo. Mogla je da namirise dim cigarete prije nego sto i vidimo nekog da pusi, ali od svega joj je bio najgori miris rastana koji se kuva. A na njenom svakodnevnom putu od i do posla prosla bi pored ko zna koliko kuca gdje se rastan kuvao. Kada se tome doda i dim i miris raznih peci i sporeta za grijanje, nije imala ni malo zabavu sa svim tim mirisima...
A rastan nismo nikad pravili, jeli... I skoro sam zaboravio da on i postoji sve do prije par godina kada smo bili na veceri kod Cece i Zorana. Ceca je Rankina rodjaka, zivjeli su isto nekada u Sarajevu, a sada u Kanadi. Pripremili ljudi svega i svacega, a izmedju ostaloga tu se nekako ususkao bio i rastan. ne znam da li ste ikada nesto pojeli, i onda posle kraceg vremena dobili potrebu da ga opet jedete. to se nama, a posebno meni desilo te veceri. 

Rastan otkriven!


Od tada je pravljen vise pute i dugo se kanim da napisem post o njemu. Posebno kako je sada popularno sve oko 'super-food', a rastan definitivno spada u tu kategoriju, ima sve dobre stvari sto nam trebaju.

Da ne duzim vise, recept prenosim u originalu kako je Ceca napisala, a takvog sam ga na ovom postu i napravio, sa malim izuzetkom mesa. Umjesto curetine, koristio sam sunku. 



A evo i Cecinog recepta.



 Rastika sa dimljenom curetinom

Potrebno:
  • 1 velika veza rastike (collard greens)
(kao zamjena mogu se koristiti I kale listovi ili kelj (savoy cabbage))
  • 1 veca glavica luka (bilo koja vrsta, cak moze I praziluk) sitno isjeckana
  • 5-6 cena bujelog luka sitno isjeckana
  • 1 dimljeni cureci karabatak ili batak
(kao zamjena moze I svinjska koljenica ili bilo koje drugo dimljeno meso)
  • 5-6 krompira ili po zelji
  • maslinovo ulje (EVOO)
  • biber
  • so
  • list persuna (desetak stabljika) I list celera (desetak listova)
  • voda

Postupak:
Listove rastike oprati, odvojiti peteljke duz cijelog lista kod vecih listova I isjeci ih na male komadice. Ni slucajno ne bacati jer daju bolji ukus jelu. Oprane listove sastaviti po desetak i izrezati po sirini na komade velicine oko  2-3cm.
Krompir oguliti I vece krompire izrezati tako da komadi budu odprilike velicine najmanjeg krompira da bi se podjednako skuhali. Ako je suho meso u vecem komadu onda I krompiri mogu biti veci.
List persuna I celera sitno isjeckati.

Zagrijati maslinovo ulje I dodati luk. Dinstati dok ne smeksa. Dodati izrezane peteljke i dinstati jos par minuta. Nakon toga ide bijeli luk ali paziti da ne potamni (to svak zna ali ipak da napisem J). Dodati ostatak rastike, so, biber, persun I celer. Dinstati 5-6 min dok malo ne smeksa jer se tako moze lakse vidjeti koliko treba vode da se doda. Dodati jos i dimljeno meso i krompir i naliti vodom tako da sve bude jedva pokriveno.  Sada je vrijeme da se kuha. Poklopite lonac I pustite da provri.
Ja ovo kuham u pretis loncu i kuham izmedju 30 i 40 min (zavisi od velicine komada dimljenog mesa i krompira). Ja na kraju ogulim kozu sa mesa jer cureca koza koja je dimljena ima malo cudan ukus. Naravno to je individualno.

Eto to je sve. Drago mi je da vam se dopalo. Bas razmisljam kako se nesto sto je jednostavno moze opisati da zvuci jako komplikovano. J
Pozdrav,
Ceca 

Wednesday, January 20, 2016

Badem Kolac (po MaxiVidinom receptu)



Pisem blog sa manjim I vecim prekidima skoro 6 godina. Skoro nestvarno.

Cesto sam znao da budem gost na mnogim drugim blogovima, da vidim sta ima novo, a sta staro...
Kako vrijeme prolazi sve manje I manje vremena imam za to I moji odlasci I citanje drugih blogova se svelo na njih par, uglavnom onih koje sam pratio kada sam I pocinjao sa pisanjem. Jedan od njih je I Deanin blog gdje se moze naci nevjerovatan broj recepata za slatkise sa perfektnim receptima, kao I fotografijama.

Bravo Deana.



Jedan od njenih recepata sa 'Hall of Fame' je i Badem Pita. Ja sam je ovdje 'prekrstio' u Badem Kolac, najvise iz razloga jer sam sve smanjio za trecinu, i onda izrezao i ubacio u korpice. Ima vise razloga zbog toga, Nana i Alek nisu tu, ja sve manje jedem ugljene hidrate, Ranka i Laki ionako skoro nikad ne jedu kolace, tako i kada odlucim da napravim nesto slatko, pravim minijaturne verzije. A u zadnje vrijeme je bilo toga malo vise.

Nekad je stvarno skrnavljenje da se pise ovakav post kada vec postoji savrseni recept, a onda opet neko moze ovde da svarti a da ne zna za ovu pitu/kolac.

Kako god, evo kako je to kod mene bilo.



Potrebno:

za kore:

100 g brasna

2 zumanca
100 g putera
1 vanillin secer

za fil:

130 g secera
2 bjelanca
145 blansiranih mljevenih badema
1 vanillin secer

A napraviti ovako:

1. Stavitiu dublju posudu brasno, zumance, vanillin secer i kockice hladnog putera.


Umijesiti tijesto, u pocetku koristeci dvije viljuske, da se svi sastojci sjedine.




2. Podijeliti tijesto na dvije polovina, umotati u plasticnu foliju i ostaviti u frizider da se 'odmara', dok ne napravite fil.



3. U dubljoj posudu umutiti bjelanca sa postepenim dodavanjem secera u cvrsti snijeg.




4. U umucena bijelanca pazljivo dodati badem.



5. Na pobrasnjenoj povrsini razvuci tijesto u dvije kore. Velicina kora treba da bude velicina pleha u kojoj cete da pecete kolac. To je kod mene bilo 20cm x 20cm dublji pleh. Prebaciti prvu koru u posudu za pecenje oblozenu pak papirom.



6. Preko prve kore nanijeti ravnomjerno fil sa bjelancima, pa preko staviti i drugu koru.

7. Peci u ugrijanoj rerni na 160°C oko 45 minuta. Peceni kolac odmah posuti sa vanillin secerom i ostaviti da se potpuno ohladi.





8. Izreazti na kocke i uzivati.

 




 


Tuesday, January 12, 2016

Kesten Pire Kuglice



 

Ne znam da li vi imate problem sa memorijom, ali ja imam. Posebno sa onim cega ne zelim da se sjetim. Potisnes to negdje u neki cosak i ostavis ga da tamo cuci i da ne mrda.

Ima tu i stvari za koje zelis da budu drukcije i onda svako malo ih pozoves i pomislis, e sada ce to biti ono pravo, A tamo opet corak...neka stoje tamo u tom cosku i neka nastave da skupljaju prasinu...

Kakve veze to ima sa ovim postom, velike.

Kesten kao i kesten pire je bio neki veliki dio moga zivota, U Sarajevu (evo slusam ovog trenutka, puka slucajnost,

...Pusti oci da vide jos ovaj put
pusti usi da cuju jos ovaj putSarajevo,... 

EKV za ove mladje...), je imalo gdje da se pojede kesten pire. I ja sam to volio. Kada dodje jesen i kada ispred kospicarni zamirise peceni kesten, i to sam volio.

I uvijek imam taj nagon da nadjem kesten pire, onaj pravi. Ne polazi mi za rukom godinama.

Nadjem ovo


i pomislim, evo ga! A ono opet razocarenje, unutra kesten pire kome je vec dodan i secer i rum i vanila i ... Moze da se pojede ali nije to to. Tako i ovaj put, opet namjerno zaboravih da sam vec kupovao isti kesten pire, sve u nadi dace ovaj put biti drukciji, ali ne...

I tako cu opet da zaboravim na ovaj kesten pire, sve dok poguzija u meni ne proradi i ne proba opet da se sjeti onog kestena od prije dvadeste+ godina.

Ali vec kada je otvoren, 'ajde nesto da se napravi sa njim. Kesten pire kuglice!


Potrebno:

500 g kesten pirea, vec zasladjen
150 g mljevenih badema
150 g susenog manga
i jos mljevenih badema

A napraviti ovako:

1. Pomjesati keten pire sa mljevenim bademom.


2. Suseni mango isjeckati na sto sitnije kockice.


3. Dodati mango kesten pireu. 


4. Praviti valjke od kesten 'mase' precnika 2cm. Izrezati valjke na 2cm duzine, pa praviti kuglice i uvaljati u mljeveni badem i stavljati u korpice.











Monday, January 4, 2016

Jogurt Parfe




Davno nekad (80-tih) se pojavio bio vocni jogurt u samoposlugama. Ne mogu da se sjetim da li ga je sarajevska mljekara pravila ili neka druga. Nije ni vazno, vocni jogurt nije dugo opstao. Ni ja ga nisam nesto puno 'mirisao' u to vrijeme.

A onda dolaskom u Kanadu I to se promijenilo, kao I mnogo drugih stvari. Vocni jogurt je postao cesti gost u nasem frizideru.





















Ime je malo glupo, ali nemam bolje...'Parfait' je orginalni desert od slojeva sladoleda, slatke pavlake, voca. Rijec vuce korijen iz francuskog I latinskog, gdje znaci perfektno. Na sjevernoamerickom kontinentu, 'Parfait' se pravi I sa jogurtom, vocem i granolom. A kako nisam siguran da imamo bolju rijec za 'Parfait' onda neka bude 'Parfe', a i zvuci onako 'specijalno'.



Moze da se pravi sa bilo kojim vocem, kao i pahuljicama. Ovaj put su napravljene sa vanilla jogurtom, borovnicama i kupinama, kao i pahuljicama sa slika.







Kolicine definitivno nisu vazne, mozete da koristite koliko i sta imate.


Iduca slika nema veze sa Parfe-om, ali nisam odolio a da je ne postavim. Alekov I Lazarev Snjesko...


Za Parfe potrebno:

jogurt od vanile
bobicasto voce
pahuljice

A napraviti ovako:

1. U staklene case sipati po kasiku jogurta.
2. Po jogurtu staviti pahuljice da pokriju jogurt.

 


 3. Po jogurtu staviti sloj voca.



4. Ponoviti opet jogurt, pahuljice I voce.





Pokriti providnom folijom, I moze da stoji u frizideru I par dana.