tag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post3706090546166757898..comments2023-05-10T07:27:11.475-04:00Comments on Good Food (maybe): 'Havana' Tortap3opahhttp://www.blogger.com/profile/14716318912864568983noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-38102506405080227062017-12-30T09:42:56.272-05:002017-12-30T09:42:56.272-05:00Nije tacno da je recept dosao u Sarajevo '84-t...Nije tacno da je recept dosao u Sarajevo '84-te. Imam sliku sa 10-og rodjendana (1980) sa Havana tortom. <br />Postoje dvije vrste Havana torte, jedna je sa kremom ciji se okus bazira na visnji i cimetu (i ovdje postoje dvije varijacije: jedna sa korama od bjelanaca i ljesnjaka i druga sa grilijazom) i druga koja nema 'unutrasnjih' kora nego samo krem od mlijeka i zelatina sa vec spomenutim grilijazom.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-27580684366556386662017-10-16T04:25:25.199-04:002017-10-16T04:25:25.199-04:00Recept havane je dosao u Sarajevo 1984 za vrijeme ...Recept havane je dosao u Sarajevo 1984 za vrijeme olimpijade a iz Zenice od slasticara I vlasnika slasticarne Kasato. Visnja ne ide u Havanu. Glavni sastijci fila su ; mlijeko, secer, zelatina islag pjena.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-45045435707592870672015-02-14T10:53:04.567-05:002015-02-14T10:53:04.567-05:00mali dodatak na ovaj recept. umjesto fila napisan...mali dodatak na ovaj recept. umjesto fila napisanog probajte napraviti 3 kore od (3 kas secera sa 3 dobro umucena bjelanca) te ih susiti u kalupu na nekih 180 stepeni 10 tak minuta. donja kora ista i krema kako je i napisano . Dobicete velicinom okusom i izgledom najslicniju havanu iz hotela evropa u Sa.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00782700011660317922noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-6799457657916108202013-02-20T03:57:32.606-05:002013-02-20T03:57:32.606-05:00Kolko se sećam među sastojcima je bila i rendana j...Kolko se sećam među sastojcima je bila i rendana jabukaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-50529755370363593992013-01-15T04:18:23.698-05:002013-01-15T04:18:23.698-05:00torta najbolja na svetu ...!! torta najbolja na svetu ...!! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05886296419737467909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-88847116197737590362012-04-08T11:51:38.163-04:002012-04-08T11:51:38.163-04:00Pozz nostalgicari :))
Zalutala trazeci recept za ...Pozz nostalgicari :))<br /><br />Zalutala trazeci recept za Havanu iz hotela Evrope, a evo ocito nisam jedina. <br />Uz duzno postovanje svima koji pokusavaju pogoditi recept, nadam se da ce naletiti neko ko pozna nekog sto zna onog ciji je onaj neko radio prije rata u "Evropi" i pravio Havane pa mi javite ;) <br /><br />Egipatski sladoled je srecom prezivio, jest da se nacekam dok odem u Sarajevo, ali Egipat mi je uvijek prva i posljednja stanica kroz Sarajevo (prije cevapa!!) Okus isti kao prije 20-25-...hm godina ;)Jaasminahttp://jasmina-kapic.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-87875124114172209002012-02-07T14:31:32.423-05:002012-02-07T14:31:32.423-05:00kad smo vec kod sjecanja najbolja mi je bila havan...kad smo vec kod sjecanja najbolja mi je bila havana u palmi, ali se ne sjecam da je u grilijazu bilo bilo kakvog mljevenog keksa. a sladoled u egiptu- neponovljivo.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-7608073947387944072012-01-24T17:32:37.686-05:002012-01-24T17:32:37.686-05:00Pozdrav svima na blogu....a recept havane malo tez...Pozdrav svima na blogu....a recept havane malo teze je dobiti trnutno imam jedan sa kojim radim i vrlo je slican originalu ...a i vas gospodine imam mnogo podudarnosti sa tim ali ima jos toga das e doda....al bitni su sastojci,odnosno namernice a i postupak izrade ..zato je taj recept strogo cuvana tajna...slucajno sam naletila na ovaj blog i samo da ostavim komentar nisam mogla da odolim jer se poslasticarsvom bavim par godina a i ja sam iz okoline Sarajeva i znam tacno o cemu govorite...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-89109615892172506592011-06-09T10:28:36.061-04:002011-06-09T10:28:36.061-04:00Vidio sam tvoju Havanu Tamara i iskoristicu kako s...Vidio sam tvoju Havanu Tamara i iskoristicu kako si ti pravila fil za moj iduci pokusaj pravljenja Havane.<br /><br />Pozdrav Selma, ja imam srecu da su unucad orginalnog vlasnika Jadranke otvorili u Torontu Jadranku, tako da 'fix' za boemima i samponjezima mogu lako da dobijem.<br />Ali Havane nema...ukus ove 'moje' je tu, samo jos malo nda poradim na slojevima, bice to skoro sto je nekad bilo :).<br /><br />A prije par godina sam svratio u Egipat, i ziva istina, ukus sladoleda je onaj isti, a o tajna tog recepta je veca nego tajna za pravljenje nuklearnog oruzja...<br /><br />June 9, 2011 10:25 AMp3opahhttps://www.blogger.com/profile/14716318912864568983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-20605865239120876182011-06-09T08:46:24.420-04:002011-06-09T08:46:24.420-04:00Pozdrav iz Sarajeva, Zorane. Mislim da smo generac...Pozdrav iz Sarajeva, Zorane. Mislim da smo generacijski blizu, možda smo išli u istu školu ili obdanište.<br />Sve što si naveo jesu sarajevske legende, boema još i iam u drugim gradovima, ali sladoleda iz Egipta i sarajevske Havana torte, nema.<br />I ja sam se na internetu susretala sa mnoštvom recepata za Havanu i često to nije bilo ni nalik na ono što mi u Sarajevu zovemo Havana tortom. Pošto tačno znam kako izgleda Havana iz Egipta, a kako izgledaju Havane iz nekih drugih slastičarnica u gradu, mislim da je tvoja vjerna slika one "egipatske". <br />Mene je veoma obradovalo i ponovno otvaranje Jadranke i Egipta, a najviše to što je u egiptu sladoled isti kao i prije rata,Selmahttp://cosmo2503.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-30366409750588070572011-06-07T06:11:49.661-04:002011-06-07T06:11:49.661-04:00prekrasno izgleda, nikada nisam probala ali kako k...prekrasno izgleda, nikada nisam probala ali kako kad sam vidjela tvoje slike, poželjela sam isprobatiTamarahttps://www.blogger.com/profile/08818237585491202736noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-42954442705415594952011-06-06T14:44:39.480-04:002011-06-06T14:44:39.480-04:00Mnogo se pričalo o upravo toj čuvenoj Havani iz ho...Mnogo se pričalo o upravo toj čuvenoj Havani iz hotela. Ja sam jednom isprobala jedan recept s coolinarike s kojim sam jako zadovoljna i od tada ju radim po tom receptu, a sada ću proučiti i ovaj tvoj jer mi se čini odličan. Super izgleda ova havana!Bite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4644679198278238580.post-50401174944969882602011-06-06T13:24:55.977-04:002011-06-06T13:24:55.977-04:00Posebno me se dojmila zadnja slika. Odlično izgled...Posebno me se dojmila zadnja slika. Odlično izgleda!What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.com