Tuesday, December 27, 2011
Stanglice sa Suvim Smokvama
Danas mi je rodjendan...
I kao sto je red, ako navratite, bicete pocasceni sa necim slatkim. najcesce tortom, ali kako smo i dalje u 'folu' praznika ovaj put ce to biti sitni kolaci sa suvim smokvama.
Orginalno je to trebalo biti sa suvim kajsijama i limunom, ali kako nisam provjerio stanje u ostavi prije pocetka pravljenja, zavrsilo je sa smokvama i mandarinom, umjesto kajsija i limuna.
Ukus je bio sasvim ok, definitivno puno bolje sto duze stoje, a iduci put cu ih ipak praviti sa kajsijama, pored svjetlije boje, nece imati ni sitna zrna kao suve smokve.
A evo kako je to bilo kod mene...
Potrebno:
1/2 case svjetlo smedjeg secera
3/4 case brasna
6 kasika hladnog nesoljenog putera, isjecenog na kockice
1 casa suvih smokava
1 casa vode
naribana korica od jedne mandarine
iscjedjen sok od jedne mandarine
1/3 secera
2 kasikice gustina
1/2 case pecenih oraha, isjeckanih
Casa je od 250ml, kasika od 15ml i kasikica 5ml.
A napraviti ovako:
1. U posudi pomijesati secer i brasno. Spravicom za tijesto (pastry blender) ili sa dvije viljuske umijesati puter u brasno dok smjesa ne postane kao vece hljebne mrvice. Ako se to radi rukama, puter ce se topiti i nece se dobiti isto tijesto.
2. Prebaciti tijesto u pleh velicine 20cm x 20 cm i pritisnuti u ravan sloj. Peci u ugrijanoj rerni 15 minuta na 175°C.
3. U medjuvremenu staviti vodu, sok od mandarine i smokve i kuvati oko 10 minuta ili dok smokve ne postanu meke. Ocijediti smokve, sacuvati tecnost i isjeci smokve u sjecku na sitno.
4. Vratiti smokve u serpu, dodati secer, gustin, naribanu koricu mandarine i 60 ml sacuvane tecnosti. Kuvati minut-dva, samo de se svi ukusi promijesaju.
5. Samo malo prohladiti prije nego sto se stave smokve preko tijesta. Po sloju sa smokvama posuti ravnomjerno nasjeckani orah. Vratiti sve u rernu pa peci jos 20 minuta. Ostaviti da se ohladi u plehu prije rezanja na stanglice.
Prijatno
Srećan rođendan!!!! Zdravlja, zdravlja, zdravlja, pa svega ostalog ti želim. Vrlo su ti dekorativne ove štanglice, veoma lepo posluženje, nema šta!
ReplyDeletesrećan rodjendanko... uzeću jednu u tu čast !
ReplyDeleteSrećan rođendan Zorane! Ove štanglice odlično izgledaju. Volim kolače sa suvim smokvama. Nikada nisam koristila koru mandarine za kolače. To moram isprobati.
ReplyDeleteZoki, srecan rodjendan!
ReplyDeleteMeni suve smokve zvuce bolje nego kajsije, volim ta zrnca sto krckaju pod zubima :)
Puno pozdrava!
Srećan rođendan!
ReplyDeleteMeni su kajsije neubjedljive u kolačima, više su za solo grickanje, uvijek ih zamjenim suvim groždjem. A suve smokve volim, one su mi poseban delikates.
Sretan ti rođendan! Ovo sa suhim smokvama je odlično
ReplyDeleteSretan ti rođendan, živ, zdrav i veseo bio. Još puno ovako lijepih jela pripremio!
ReplyDeleteNajlepse zelje za rodjendan i svako dobro tebi i tvojima u Novoj godini, puno zdravlja, ljubavi, uspeha i srece ... nadam se da je ostalo jos nesto od ovih finih kolacica za nas koji malo kasnimo.:)))
ReplyDeleteSrecan rodjendan! I sve najbolje tebi i tvojoj porodici u predstojecoj godini! :)
ReplyDeleteSuper stanglice. Sigurna sam da su odlicne bas ovakve sa suvim smokvama... :)
Sa zakasnjenjem zahvaljujem svima na lijepim cestitkama, I zelim Sretnu Novu Godinu.
ReplyDeletePuno pozdrava
Zoran