For recipe in english, please scroll down
I dalje sam u `gostima`kod Vere sa bloga Astal-Kuhinja Moje Ravnice, u okviru igre FBIRukavice.
Bijeli Kolac sa Makom, super jednostavan, a opet savrsenog ukusa. Recept sam (skoro) dosljedno pratio, koristio i kristal secer kao i secer u prahu (samo zato sto nisam imao dovoljno kristal secera), a kako sam stavio malu kasikicu praska za pecivo, onda sam dodao i pola kasikice sode bikarbone.
Jedina stvar koja bas nije uobicajena je prskanje posude uljnim sprejom prije nego sto sam stavio papir za pecenje. To sam negdje prije vidio i bilo mi je cudno zasto nauljivati tepsiju/posudu a onda stavljati papir za pecenje preko?
Sinoc sam vidi zasto...
Kada sam htio da stavim papir za pecenje u stakleni pleh, a papir se poceo savijati, klizati i nece da saradjuje. Tada su mi se lampice upalile, poprskao sam posudu uljanim sprejom i papir se lijepo 'zalijepio' kako za dno, tako i za zidove posude.
Kada je bilo peceno, kolac je ispao super, papir se nije morao 'odljepljivati' od kolaca, vjerovatno je i ulje proslo koz papir i pomoglo da povrsina/dno kolaca ostane perfektna. Ovde se vidi dno kolaca na hladjenju.
Nesto sto cu u svakom slucaju da koristim opet.
Skoro da zaboravim, ovo je isto moja ulaznica za ovomjesecnu igru 'ajme, koliko nas je!', koju je osmislila Snjezana, a Jovana je zadala Mak kao namirnicu mjeseca.
Potrebno:
400 g brasna
100 g kristal secera
100 g secera u prahu
50 g maka u zrnu
100 ml ulja
400 ml mlijeka
kasikica praska za peciva
pola kasikice sode bikarbone
secer u prahu za posipanje
A napraviti ovako:
Prosijati brasno, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i secer u prahu. Dodati kristal secer, mak, ulje i mlijeko. Izmjesati varjacom. Posudu velicine 33cmx28cm poprskati uljanim sprejom, obloziti papirom za pecenje. Sipati tijesto u posudu/pleh i peci na 190°C 25 minuta. Ispecen kolac izvaditi na resetku da se ohladi, izrezati na kocke i posuti secerom u prahu. Prijatno.
Bas mi je milo da vam se dopalo.Sjajno napravljen.Hvala!
ReplyDeleteSjajan kolač Zorane ! :-))
ReplyDeleteSjajno uradjeno. Predivan kolac
ReplyDeleteBas je lep kolac Zorane.I ja planiram da ga probamo!!Pozdrav
ReplyDeleteImam slican recept, samo gore ide cokoladna glazura:) i do sada ga bas kod nikoga nisam vijdela!
ReplyDeleteSuper odabran recept a kolač izgleda baš savršeno ! Odlično napravljeno i vjerujem da ste uživali u ovoj poslastici !!
ReplyDeleteHvala za recept. Super izgleda kolac.
ReplyDeleteSuper je kolac. Hvala za recept.
ReplyDelete