Saturday, August 27, 2011

Kolac Nena


Jedan od orginalnih americikih kolaca je prevrnuti kolac sa ananasom. Red secera, ananasa, po tome tijesto pa u rernu, i kada se ispece okrene se da ananas bude na povrsini. Mnogo dobra stvar. Ovaj 'Nena' kolac je definitivno ispirisan sa 'prevrnutim ananas kolacem', razlika je u vocu i tijestu, znaci u svemu, jedina slicnost je u tehnici...



Kako su breskve u sezoni, onda je i red da se iskoriste. Tijesto je skoro isto kao i ono koristeno u Piti sa Makom, male izmjene u kolicinama, mrzilo me da otvaram novu kutiju griza, tako da sam povecao kolicinu brasna, umjesto obicnog jogurta, iskoristio sam jogurt sa vocem (naravno breskvama), a kako sam mislio da necu imati dovoljno tijesta, onda sam sve povecao za pola. E tu sam se zeznuo, nisam trebao nista povecavati. Orginalna kolicina od 4 jaja i ... bila bi sasvim dovoljna. Kako nisam htio da dobijem 'hljeb od kolaca', izvadio sam 0.5l tijesta i stavio u drugi pleh velicine 20 cm x 20 cm, posuo sa borovnicama i dobio jos jedan kolac :).


A ime 'Nena' je dobio po Neni, jednostavno zar ne?


Potrebno:

8 zrelih breskvi
8 polovina jezgre oraha
50 g smedjeg ili organskog secera
350 g secera
300 ml jogurta od voca, od breskvi ili vanile
200 g griza
450 g brasna, u kome je vec dodan prasak za pecivo (ili dodajte kesicu praska za pecivo za obicno brasno)
6 jaja
250 ml ulja

200-250 g borovnica

A napraviti ovako:

1. Kalup za kolace promjera 26 cm poprskati sprejom za ulje, pa izrezati papir za pecenje i pokriti dno.



2. Breskve oprati, prerezti na pola, pa u svaku polovinu utisnuti polovinu jezgra od oraha.


3. Posuti 50 g smedjeg secera po papiru za pecenje i poredati polovine breskve tako da prerezana strane bude dole.


4. Umutiti mikserom jaja, secer. Kada su skoro pobijelila, dodati jogurt. Smanjiti brzinu pa dodati griz i brasno (sa praskom za pecivo). Na kraju dodati i ulje i sve miksati dok se tijesto ne izjednaci. Paziti da Laki nije u blizin, jer mozete ostati bez 'velike kolicine smjese'. Mnogo mu se svidjela.


6. Preliti smjesu preko breskvi.


Onda vidite da je imate puno, pa odvojite 0.5 l i sipate preko papira za pecenje u plehu 20 cm x 20cm. Preko stavit borovnice da pokriju citavu povrsinu.

7. Peci u zagrijanoj rerni sa ventilatorom na 185°C 25 minuta kolac sa borovnicama, a 'Nena' kolac ostaviti jos 10 minuta ili dok se ne ispece. Provjeriti sa cackalicom ili nozem.




8. Kolac sa borovnicam izvaditi iz pleha, po zelji posuti secerom u prahu prije serviranja (nema potrebe)

9. Ohladjeni kolac 'Nena' prevrnuti zajedno sa obrucem na posudu za serviranje. Skinuti obruc i pazljivo odlijepiti papir za pecenje. Nema potrebe za posipanjem secerom, moze se posebno umutiti slatka pavlaka i sluziti zajedno. Prijatno.



4 comments:

  1. Obozavam takve kolace i pravicu..dobro si me podsetio.Volim i tart tatin sa filo korama pripremljeno na slican nacin:)

    ReplyDelete
  2. Hvala Zokac sto i ja sada imam SVOJ kolač


    pozdrav, Nena

    ReplyDelete
  3. Super je fora ovo sa breskvama, i naročito sa ovim orahom u sredini. Hvala tebi i Neni :)

    ReplyDelete