Sunday, November 22, 2015

(Brz) Burek sa Mesom



Skroz sam bio zaboravio da sam imao post sa Burekom sa mesom i pecurkama, tako da sam krenuo da pisem post i onda se sjetio da slicni postovi postoje i odustao od pisanja. Ali....

Vecina vas zna da sam u Kanadi vec vise vremena (21 godina iduceg mjeseca). I ovdje zivi veliki broj nasih ljudi, ili kako je to sada popularno reci, ljudi iz 'regiona'. I kako nas ima dosta tako i neke stvari koje su nase dolaze sa nama, razna udruzenja, organizacije, bogomolje, restorani, a i radnje sa produktima iz 'regiona'. Jedna od najstarijih radnji je i radnja Mercator koja je do sada promijenila bar 4 vlasnika da ja znam. Nisam tamo cest gost, ali danas promasih izlaz na autoputu i onda rekosmo 'ajde da odemo da vidimo sta ima u nasoj radnji.

Dodjosmo do nje i parkirah ispred samog ulaza i ugledah na vratima


Da li ima ikakve slicnosti sa slikom sa mog posta (Brz) Burek sa Sirom?


Da, moja slika, slika 'moga' bureka!

Udjoh unutra i upitah odakle im slika. Dobih odgovor, to je od Milenka, iz Jagodine. Rekoh nije od Milenka, nego je slika moja...Nije vazno sta je bilo iza toga, samo jos jednom potvrdjeno da necemo ici naprijed dok neke stvari ne ispavimo kod nas samih, a bogami i kod svih ljudi 'iz regiona'.

E zbog toga sam odlucio da stavim i ovaj post, koji se u sustini i ne razlikuje od ona dva druga bureka, ali ako Milenku iz Jagodine i njemu slicnim zatreba jos koja slika, neka imaju...





Ali 'ajde kada me je ovako krenulo da vidim jos nesto. razmisljao sam dugo zasto su sve u pite bile u Sarajevu pite, a samo pita sa mesom burek. I onda mi se upali lampica.

Pita sa zeljem, Zeljanica
Pita sa krompirem, Krompirusa
Pita sa sirom, Sirnica
Pita sa mesom, Mesnica-nece moci, tako da je Burek pravo ime. Ima logike, a?


A napraviti je stvarno i lako i brzo...

Potrebno

400 g tankih kora za pitu
500 g mljevenog mesa
jedna veca glavica luka
250 ml vode
50 ml ulja
ulje u spreju
so, biber i jos malo ulja

A napraviti ovako

1. Isjeckati luk na sitne kockice i propziti na ulju par minuta dok ne dobije staklastu boju (staklo je bezbojno, ali znate na sta mislim). Izvaditi luk i ubaciti u sjecka i usitniti.
2. Dodati malo i ulja i propziti meso dok ne postane smedje, dodati usitnjeni luk i dinstati jos par minuta. Posoliti i pobiberiti. Slobododno dodajte bibera. 
3. U casi sipati ulje i kiselu vodu. Ulje ce isplivati na povrsinu, ali to je u redu, samo kada se kasikom vadi, paziti da se 'zakaci' i ulje i voda.
4. Od ukupnog broja kora odvojiti cetiri koje će služiti kao podloga i poklopac, a ostalo podijeliti na tri dijela. Poprskati sprejem sa uljem okrugli pleh od 26 cm, pa spustiti prvu koru tako da pokriva dno i ivice, a ostatak viri van pleha. Opet poprskati sprejem sa uljem. Spustiti drugu koru na isti način, a dio koji viri ne treba da se poklopi sa onim od prve kore. Opet sprej sa uljem, pa ponoviti i sa trećom korom, tako da ima podloga od tri kore. Opet poprskati sprejem sa uljem, pa nacjepkati kore, prvu trećinu od onog ostatka, dobro nakvasiti vodom i uljem, pa poredati meso sa lukom da pokrije citavu povrsinu. Zatim na isti način ponoviti redjanje druge trećine iscjepkanih kora, poprskati uljem i vodom, a onda opet poredati meso i luk. Preko ide treća trećina kora, koja se takodje dobro nakvasi. Uzeti onu zadnju koru, pa njome pokriti 'izguzvane kore', a zatim i kore koje vire preklopiti ka unutra, da se burek zatvori. Naravno i one se poprskaju sprejem sa uljem kako se koja preklopi. Tokom slaganja bureka treba potrošiti svu vodu i ulje, samo ostaviti dvije kasike za prelivanje pečenog bureka. Otprilike trecina poslije svakog cijepkanja kora. Slozen burek staviti u ugrijanu rernu na  250°C desetak minuta, pokriti alumijskom folijom, pa peci još pola sata na 200°C, po potrebi i duže, dok ne porumeni i ne dobije tamno zlatnu boju. Izvaditi i preliti sa one dvije kasike vode i ulja i vratiti na 5-10 minuta u isključenu rernu.
5. Peceni burek izvaditi iz rerne pa prevrnuti na drvenu podlogu.
6. Ako mozete sacekajte da se ohladi, izrezite i uz jogurt ili pivo, prijatno.


 Laki nije imao nista protiv ponavljanja ovog bureka.







6 comments:

  1. Crni Milenko iz Jagodinu! :) Vise mu se svidja tudja slika nego njegova! Obje pite izgledaju fantasticno, bumo probali! Poz, Gina

    ReplyDelete
  2. Milenko je otisao iz regiona, ali region iz njega nije, ocigledno..

    ReplyDelete
  3. Odličan recept, isproban, pravićemo ponovo!

    ReplyDelete