Wednesday, March 26, 2014

Cobanska pita ili Shepherd's pie

 
 
U zadnje vrijeme me je bas krenulo sa receptima za koje nemam ili ne znam odgovarajuci prevod. Ovo nema veza sa nasom pitom, ali spada u neku kategoriju 'pie', koju smo mi preveli kao pita. Kao i svaki 'pie' ima koru, ovde je kora napravljena od pire krompira, i nadjeva, sto je ovdje mljeveno meso i povrce.
 
Sigurno ima na stotine razlicitih verzija ovog recepta. Ja sam se dugo kanio da probam da vidim kako ce ispasti. Nije mi zao. Ako imate klince koji ne jedu bilo sta od luka, paprike, sargarepe, celera...ovo je idealno jelo da to povrce ususkate sa mesom i sakrijete ispod pire krompira.
 
 
Jedina mana ovom jelu je sto nije fotogenicno. Kako se izreze i stavi na tanjir, tako onaj pire se 'oklembesi' preko mesa sa povrcem i ne dozvoljava mu da se vidi kao treba.
 
 
 
Da je ukusno, jeste. Definitivno preporucujem.
 
A evo kako je to kod mene bilo.
 
Potrebno:
 
1000 krompira
2 kasike putera
mlijeko (dovoljno mlijeka da se dobije kremasti pire)
so



maslinovo ulje
1 shallot (ili crni luk)
3 sargarepe
2 drske celera
2 vece mesnate paprike
1 kockica ispasiranog bijelog luka
kasikica suvog oregana
kasikica suvog bosiljka
so, biber, zacin od suvog povrca
1 kg mljevenog mesa
1 konzerva kukuruza


A napraviti ovako:

1. Krompir oguliti, izrezati na manje kockice pa kuvati 15-ak minuta.
2. Ocijediti krompir, dodati so, puter i toplo mlijeko. Izgnjeciti krompir da se dobije kremasti pire krompir.
3. Oprati, oguliti i isjeckati luk, sargarepu, celer i papriku na sitnije kockice. Na ugijanom maslinovom ulju proprziti povrce 7-8 minuta. Posoliti, pobireti, dodati zacin od suvog povrca po zelji. Ubaciti i kockicu od bijelog luka.
4. Dodati meso i prziti dok meso ne izgubi crvenu boju. Dodati i oregano i bosiljak. Ako je meso masno, odvojiti masnocu koja se pojavi na povrsini.
5. U vatrostalnoj posudi sipati nadjev od mesa.

 
6. Preko mesa staviti kukuruz.

 
7. Preko kukuruza staviti pire krompir, poravnati kasikom.
 


8. Peci u ugrijanoj rerni na  200°C 15 minuta, a onda upaliti samo gornji grijac na 230°C i peci jos 10 minuta. Izvaditi iz rerne, rezati i klopati.






Friday, March 21, 2014

Izvrnuti kolac sa ananasom i mangom


Dobijem prije neki dan poruku od Snajke gdje me pita da li je ista ostalo od onog kolaca sa ananasom. Nije ga vise bilo... 

Sjetio sam se da imam jednu konzervu sa ananasom, a i mango je bio pri ruci, tako da su stekli svi potrebni uslovi za jos jedan izvrnuti kolac sa ananasom, a ovaj put i sa mangom. Nije mi bilo tesko da odem do kraja ulice da kupim jaja i pavlaku (frizider bio prazan, vratili se vece prije sa skijanja iz Attitash-a). Kada je Buraz dosao na kafu i da vrati Bellu, kolac je bio gotov. Dobio je 'tumb up' od Snajke, a bogami i od Lakija i od mene.


Ja sam koristio ananas iz konzerve, taj sam trenutno imao, u originalnom receptu je svjezi. Ako nemate mango, vjerujem da ce banana biti dobra zamjena, jer i oblik savrseno odgovara.

A evo kako je to bilo kod mene.

Potrebno:

konzerva ananasa
jedan mango
150 g putera
100 g (1/2 case) smedjeg secera
150 g (1 1/2 case) brasna
200 g (200 g) secera
pola kasikice soli
cetvrtina kasikice praska za pecivo
cetvrtina kasikice sode bikarbone
2 jaja
30 g (1/4 case) kisele pavlake


A napraviti ovako:

1. Podmazati kalup za pecenje velicine 20cmx20cm puterom, obloziti papirom za pecenje, pa opet podmazati papir.
2. Odvojiti pet prstenova ananasa (ako se koristi svjez, napraviti prstenove precnika 3cm), a ostatak izrezati na sitno i ostaviti da se cijedi. Oguliti mango, pa ga izrezati na debljinu prstenova od ananasa. Modlicom izvaditi pet krugova od manga, tako da mogu da stanu u prstenove od ananasa. Ostatak manga isjeckati  i dodati ananasu da se ocjedi. 


3. 30 g putera umijesati sa smedjim secerom. Koristiti mikser, pa nanijeti na papir za pecenje.


4. Prosijati brasno, so , prasak za pecivo i sodu bikarbonu zajedno.

5. Poredati prstenove ananasa u cetiri kornera i centar, a u sredinu njih staviti krugove od manga.


6. Izmiksati ostatak putera sa secerom, pa dodati jaje, miksati dok se ne sjedini, pa dodati drugo jaje i nastaviti sa miksanjem.


7. Dodati polovinu brasna, i na sporoj brzini miksati.


Dodati pavlaku, spatulom 'ocistiti' zidove posude, pa nastaviti  sa miksanjem. Dodati drugu polovinu brasna i sjediniti sve.

8. Ocijedjeno voce staviti preko poredanog ananasa i manga. Paziti da se sve praznine popune sa vocem.


9. Preko voca sipati tijesto, poravnati spatulom.


10. Peci u zagrijanoj rerni na 175°C 50-ak minuta, gotov je kada cackalica ubodena izadje cista. Izvaditi iz rerne i ostaviti 30 minuta da se prohladi.

11. Izvrnuti kolac na posluzavnik, skinuti papir za pecenje.

Prijatno!




Wednesday, March 12, 2014

Izvrnuti kolac sa ananasom


Kada je Laki vidio ovaj kolac, rekao je :

"Ovo nije 'upside down cake'! Zna klinjo.

"Upside down cake' ili izvrnuti kolac je jedno od karakteristicnih jela sa ovog kontinenta. Pravi se od ananasa izrezanog na krugove, u tiganju od livenog gvozdja. Prvo se na sporetu istopi puter sa smedjim secerom, poreda ananas, pa se prelije tijestom i u rernu na pecenje.

Ovo je bio pokusaj da napravim 'light' verziju istog kolaca i definitivno drugacijeg oblika. Ranka i Alek su mu dali visoke ocjene, dok smo Laki i ja bili malo rezervisani. Andrej nije dolazio kuci kada je kolac bio napravljen, tako da mu nije dao ocjenu.


 Originalni recept sam vidio ovdje, a evo kako je to bilo kod mene.

Potrebno:

1/3 case ulja
1 casa smedjeg secera
1 zreo ananas
1/2 case jezgra od oraha
1 casa bijelog brasna
1/2 case crnog brasna
1 1/2 kasikica sode bikarbone
1/2 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
3/4 case mlijeka
sok od jednog manjeg limuna
2 jajeta
1 kasikica vanilinog ekstrakta

casa = 250ml, kasikica = 5ml

A napraviti ovako:

1. Sipati iscjedjeni limun u mlijeko i ostaviti po strani da mlijeko 'ukisi'.
2. Oguliti ananas, pa ga izrezati po duzini na 8 dijelova, odrezati centar i prepoloviti, tako da se dobije 16 komada 4 cm duzine.



3. Namazati posudu za pecenje velicine 8cm x 8cm uljem, pa staviti papir za pecenje i opet premazati uljem, pa sipati 1/4 case secera preko.


4. Poredati ananas, cetiri puta po cetiri komada, okomito jedne na druge.


5. Sipati jezgre oraha izmedju ananasa.


6. Pomijesati u posudi brasna, sodu bikarbonu, prasak za pecivo i so.

7. U drugoj posudi pomijesati mlijeko, jaja, ulje, vanilu i ostatak secera (3/4 case). Dodati suve sastojke, pa promijesati samo da se sastojci objedine (cudna rijec, zar ne?). Sipati preko ananasa, pa lupnuti posudu da se povrsina poravna.


8. Peci u zagrijanoj rerni na  175°C 50 do 60 minuta, gotov je kada cackalica ubodena izadje cista. Izvaditi iz rerne i ostaviti 20 minuta da se prohladi.

9. Prevrnuti na posluzavnik,


pazljivo skinuti papir i to bi bilo to.

Prijatno!



Wednesday, March 5, 2014

Blitva sa krompirom i bijelim lukom



Od kada smo otvorili 'office' u Podgorici, cesto putujem za Crnu Goru. Bar tri -cetiri puta godisnje. Odlazak na pastrmku sa blitvom je postao neizbjezni dio tog putovanja. Pitao sam ja kako se ta blitva sprema, i konobari su mi davali cudne poglede i govorili da ce pitati kuvar(ice)a, i odgovor bi bio u stilu:

'ma skuvas blitvu, dodas bijeli luk i maslinovo ulje, i to je to..'.

Na jezeru mi nisu cak ni htjeli reci, kaze ne mozemo odavati kuvarske tajne...

E onda nedavno odosmo do nasih dragih prijatelja Mire i Mira. Spremio Mosta brancina pecenog u morskoj soli, fantasticno, a Mira pored raznoraznih djakonija i blitvu sa krompirom i bijelim lukom. Mojoj radosti nigdje kraja jer dobicu i recept. 

Ali, recept je bio otprilike kao oni iz Crne Gore, ma skuvas, ocijedis, dodas bijeli luk i ulje...Ja se pobunih i Mira obeca da ce napisati kako ona to radi i poslace mi. 

Prodje vremena od tada, a ja ne dobih obecani recept. Pomislih da nije neka 'blitva recept' urota protiv mene?


A onda prije neki dan, Mirin mail i recept za blitvu i balon kocke (tortu), o tom drugom prilikom.
Mojoj sreci nigdje kraja. Nisam se zamjerio kulinarskim bogovima i mogu da dobijam recepte :-).

Hvala Miro. A i razlog zasto nisam dobio recept ranije, je novi Mirin posao, u nevjerovatnoj je guzvi, nadam se da ce joj i to proci.

Receptu  nisam ime dao 'Mirina", jer sam ja to malo promijenio...  

I evo kako je to bilo kod mene.


Potrebno:

jedna veza blitve
4 manja krompira
4-5 cena bijelog luka (ili kako Mira rece, vise ili manje po ukusu)
100 ml maslinovog ulja
so* trebalo bi kuvati i krompir i blitvu u slanoj vodi, kao i na kraju dodati soli po ukusu, i blitva i krompir 'vole' so, kod mene je nema, izbjegavamo so...



A napraviti ovako:

1. Ocistiti bijeli luk, pa ga isjeckati na sitno.


pa ga pomijesati sa maslinovim uljem. To uraditi bar sat-dva ranije.

2. Oguliti krompir i izrezati na velicinu zalogaja.



3. Oprati blitvu, odsjeci bijele drske, i nasjeckati blitvu na centimetar-dva sirine.



4. Izvaditi skuvani krompir sa resetkastom kasikom


a u vodi u kojoj se kuvao krompir staviti blitvu. Kuvati blitvu 7 minuta.

5. Procijediti vodu i blitvu staviti u ledenu vodu. Tako ce boja ostati izrazajno zelena.
6. Staviti vecu posudu (tiganj) na sporet, sipati bijeli luk sa uljem.


7. Poslije minute, dodati krompir i


i dobro ocijedjenu (jako vazno) blitvu.


8. Prziti sa mijesanjem minutu, dvije. samo da sve opet ugrije i arome pomijesaju.
9. Jesti sa ribom sa rostilja ili pecenom ribom sa morskom solju ili ribom napravljenu na bilo koji drugi nacin, casu vina i prijatno.