Monday, April 4, 2011

Bijeli Kolac od Maka

For recipe in english, please scroll down
 

I dalje sam u `gostima`kod Vere sa bloga Astal-Kuhinja Moje Ravnice, u okviru igre FBIRukavice.
 
Bijeli Kolac sa Makom, super jednostavan, a opet savrsenog ukusa. Recept sam (skoro) dosljedno pratio, koristio i kristal secer kao i secer u prahu (samo zato sto nisam imao dovoljno kristal secera), a kako sam stavio malu kasikicu praska za pecivo, onda sam dodao i pola kasikice sode bikarbone.
 
Jedina stvar koja bas nije uobicajena je prskanje posude uljnim sprejom prije nego sto sam stavio papir za pecenje. To sam negdje prije vidio i bilo mi je cudno zasto nauljivati tepsiju/posudu a onda stavljati papir za pecenje preko?
Sinoc sam vidi zasto...
Kada sam htio da stavim papir za pecenje u stakleni pleh, a papir se poceo savijati, klizati i nece da saradjuje. Tada su mi se lampice upalile, poprskao sam posudu uljanim sprejom i papir se lijepo 'zalijepio' kako za dno, tako i za zidove posude.
 

Kada je bilo peceno, kolac je ispao super, papir se nije morao 'odljepljivati' od kolaca, vjerovatno je i ulje proslo koz papir i pomoglo da povrsina/dno kolaca ostane perfektna. Ovde se vidi dno kolaca na hladjenju.
 
Nesto sto cu u svakom slucaju da koristim opet.
 

Skoro da zaboravim, ovo je isto moja ulaznica za ovomjesecnu igru 'ajme, koliko nas je!', koju je osmislila Snjezana, a Jovana je zadala Mak kao namirnicu mjeseca.

Potrebno:

400 g brasna
100 g kristal secera
100 g secera u prahu
50 g maka u zrnu
100 ml ulja
400 ml mlijeka
kasikica praska za peciva
pola kasikice sode bikarbone
secer u prahu za posipanje

A napraviti ovako:

Prosijati brasno, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i secer u prahu. Dodati kristal secer, mak, ulje i mlijeko. Izmjesati varjacom. Posudu velicine 33cmx28cm poprskati uljanim sprejom, obloziti papirom za pecenje. Sipati tijesto u posudu/pleh i peci na 190°C 25 minuta. Ispecen kolac izvaditi na resetku da se ohladi, izrezati na kocke i posuti secerom u prahu. Prijatno.


 

8 comments:

  1. Bas mi je milo da vam se dopalo.Sjajno napravljen.Hvala!

    ReplyDelete
  2. Sjajno uradjeno. Predivan kolac

    ReplyDelete
  3. Bas je lep kolac Zorane.I ja planiram da ga probamo!!Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Imam slican recept, samo gore ide cokoladna glazura:) i do sada ga bas kod nikoga nisam vijdela!

    ReplyDelete
  5. Super odabran recept a kolač izgleda baš savršeno ! Odlično napravljeno i vjerujem da ste uživali u ovoj poslastici !!

    ReplyDelete
  6. Hvala za recept. Super izgleda kolac.

    ReplyDelete
  7. Super je kolac. Hvala za recept.

    ReplyDelete