For recipe in english, please scroll down
Puno puta je jednostavno i najbolje. Vjerujem da svako ima neku verziju ovog kolaca, jaja, brasno, secer i voce, na hiljadu nacina. Meni se ovaj jako dopao i vec je uradjen vise puta. Ovo je moja intrepretacija recepta kojeg sam vidio ovdje.
Cesto cujem da zamrznuto voce (povrce) nije ni blizu svjezeg, da izgubi sve vrijednosti, bez ukusa...To je definitivno istina kada je voce 'svjeze', ubrano istog dana ili dan prije. E sada, kada se voce ubere (koje jos nije zrelo), pa vozi dva-tri dana (a cesto i puno duze), pa jos ostane u radnji dok se ne proda, ja dajem prednost kvalitetnom zamrznutom vocu, ubranom u jeku sezone, sa svim onim dobrim stvarima u sebi. Tako je i ovaj kolac napravljen sa zamrznutim jagodama...
Potrebno:
3 jaja
600 g jagoda (prethodno odmrznutih ili svijezih)
250 g brasna
300 g secera
1 vanilin secer
200 ml mlijeka
100 ml ulja
pola kesice praska za pecivo
A napraviti ovako:
Odvojiti zumanca i umutiti ih sa 150 g secera. Treba mutiti sve dok se ne dobija kremasta masa. Uz neprestano mucenje polako dodati mlijeko i ulje. Brasno i prasak prosijati, oa dodati umucenim zumancima.
Pleh (posudu) velicine 33cmx28cm podmazati i posuti brasnom. Sipati smjesu u pleh pa peci 15min na 180°C.
Izvaditi iz rerne, dodati jagode, pa peci jos 15 min na 180°C.
Umutiti bjelanca u cvrsti snijeg, pa polako dodavati 150 g secera, uz neprestano mucenje.
Kolac izvaditi iz rerne, pa preko staviti snijeg od bijelanaca. Vratiti u rernu, pa upaliti samo gornje grijace, peci 2 minute, ugasiti rernu i ostaviti kolac unutra dok se ne ohladi.
Izvaditi iz rerne, izrezati na kocke i sluziti.
ovakve kolače volim i uvijek dobro prolaze. Često radim sa breskvama ili višnjama. I ovaj sa jagodama mi odlično izgleda. Super !
ReplyDeleteOdlično izgleda :) i jednostavno je!I ove jagode ne izgledaju ko da su smrznute ;)
ReplyDeleteOdlican kolac, hvala na lepom recepticu!:))
ReplyDelete@ Branka, svako 'socno' voce je sigurno dobro, nema greske.
ReplyDelete@Just Cake Girl, sa skroz jednostavno i brzo, a jagode jesu bile zamrznute. Samo na brzinu odmrznute u mikrotalasnoj, sacuvale su izgled i formu.
@mignone, nema na cemu:).
Hvala svima.
Mama uvek kad ne zna sta bi slatko spremala - ode do zamrzivaca, uzme prvu kutiju koja joj dodje pod ruku i uvek, ali uvek napravi ovaj kolac :)
ReplyDeleteJa ga obozavam sa breskvama a zapecena belanca su mi naprosto neodoljiva :)
Slazem se s tobom da je nekad i ono sto je jednostavno najlepse.A sto se tice i ovog kolaca,opet se slazem.Jako je lep,a jagode izgledaju kao da su upravo ubrane.Pozdrav:))
ReplyDeleteSigurna sam (zato jer sam procitala vise puta kod vise renomiranih izvora) da je zaledjeno voce i povrce (pos uslovom da se po propisu zaledi trenutno i odmah nakon branja) odmah iza svjezeg (pod uslovom da se isto odmah konzumira - ali ko od nas ima tu mogucnost, ja prva zivim u gradovima cijeli svoj zivot i generacijama unazad hranu kupujemo u prodavnicama). Zato bas cesto koristim zaledjeno povrce (voce malo manje), to mi je najprakticnije (uvijek pri ruci, uvijek svjeze i hranjivo). Konzerve sa druge strane izbjegavam.
ReplyDeleteVoce puno vode sigurno ne moze biti kao svjeze (sto se tice izgleda), ali za kolace i marmelade je meni super.
Obozavam ovaj tip kolaca, tvoj izgleda bas lijepo (ja uvijek imam 'problema' sa saumom:)), a damen kapric najvise (sace marelice)!