Monday, June 6, 2011

'Havana' Torta


Dugo vremena sam u potrazi za receptom koji bi koliko toliko bio blizu 'Havana' torte iz hotela Evropa u Sarajevu. To je jedna od onih torti, koja je jedino tako dobra bila na tom mjestu (kasnije i u hotelu Holiday Inn-a, ali je to bila ista poslasticarnica). Takvih kolaca ima jos, Boemi iz Jadranke, sladoled iz Egipta. Ko je probao ove kolace, zna o cemu govorim, a vjerujem da takvih kolaca, slasticarni ima i po drugim gradovima... 


Poslije stvarno dugog trazenja, Nedin recept sa foruma Minjine Kuhinjice je definitivno imao sve sto 'Havana' treba da ima. Recept sam (skoro) pratio od pocetka do kraja, i sa krajnjim rezultatom sam super zadovoljan. Nije to jos uvijek prava 'Havana', ukus je tu, moracu da se potrudim iduci put da i izgled bude 'pravi'.

Recept je u originalu Nedin, a moji komentari slijede...

Havana torta

Kora:
200 g brasna
70 g secera
130 g margarina
1 jaje
1 kasikica praska za pecivo
4 kasike dzema od sipka(za premazivanje kore)

Masa za posipanje:
200 g secera
100 g ljesnika
1 list oblande

Fil:
70 g secera
30 g zelatina
½ kesice cimeta
1,25 dl soka ili kompota od visanja
1.25 dl mlijeka
4 zumanca
300 g slatke pavlake

Kora za podlogu:
Od navedenih sastojaka zamjesiti koru i razviti je u velicini kalupa. Koru peci dok ne porumeni ,kad se kora prohladi premazati je sa dzemom od sipka.

Masa za posipanje:
Secer karamelizovati i onda dodati krupno sjeckane ljesnike. Masu izliti na foliju i ostaviti da se ohladi. Kad se grilijaz ohladio isitniti ga cekicem za meso i u to dodati jednu izmrvljenu oblandu.

Fil:
Zelatin staviti da nabubri prema uputstvu na kesici. Kad zelatin nabubri staviti ga u u sok od visanja, dodati cimet i secer i staviti da prokuha u stalno mjesanje. Istovremeno u drugu serpu staviti mlijeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje. Sastaviti zelatin i mlijeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut uz stalno mjesanje. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. Kad se masa umlacila dodati je u umucenu slatku pavlaku i sve dobro izmjesati .

Filovanje:
Koru staviti u kalup, fil podijeliti na tri dijela a masu za posipanje na dva dijela .Na koru istresti jedan dio fila pa onda posuti masom za posipanje, pa ponovo fil, pa masa za posipanje , pa zatim opet fil i ostaviti tortu da se ohladi na nekoliko sati posto je fil malo rijedji
Kad se torta stegla skinuti obruc od kalupa i tortu prebaciti na tacnu. Tortu okolo i odozgo namazati slagom ili slatkom pavlakom i odozgo posuti drobljenom oblandom i ukrasiti visnjama iz kompota.


E sada malo mojih komentara...

Tijesto sam pekao u kalupu za kolace, precnika 30cm, 15 minuta na 180°C. Iduci put cu smanjiti sve sastojke za koru za cetvrtinu i probacu da napravim ravnu koru. Umijesto dzema od sipka, koru sam premazao dzemom od tresanja.


Kada pravite grilijaz, pazite da vam secer ne izgori, cim krene da se topi, poceti sa mijesanjem i smanjiti malo temperaturu.
Ovdje je izgoreni grilijaz


A ovde onako kako treba da bude


Umjesto lista oblande koristio sam 70g napolitanke sa cokoladom.

Izgledalo mi je puno 30g zelatina za ovu kolicinu tecnosti, pa sam samo 10g stavio da nabubri i koristio. Zumanca sam umutio sa secerom, dodao vrelo mlijeko, pa vratio na sporet. Dok sam to radio, zelatin je sa sokom od visanja krenuo da vri, i nisam bio siguran da li je ostao 'ziv'. Onda sam uzeo dvije kesice u prahu zelatina i sa 200ml vode ih napravio i dodao smjesi sa mlijekom i sokom od visanja. Iduci put cu povecati kolicinu mlijeka na 500ml, a soka od visanja na 250ml. Kada sam probao da napravim slojeve, fil je bio jos rijedak, tako da je grilijaz propadao, i nisam dobio tri reda fila, koji je neophodan za pravu 'Havanu'. Iduci put cu sipati jedan sloj, pa u zamrzivac na hladjenje, kad se malo stisne, grilijaz, pa iduci sloj, pa opet u zamrzivac...

Za ukras sam samo umutio slatku pavlaku sa vanilin secerom, podijelio tortu na 16 dijelova, stavio malo pavlake i po jednu usecerenu tresnju na svaki komad.







13 comments:

  1. Posebno me se dojmila zadnja slika. Odlično izgleda!

    ReplyDelete
  2. Mnogo se pričalo o upravo toj čuvenoj Havani iz hotela. Ja sam jednom isprobala jedan recept s coolinarike s kojim sam jako zadovoljna i od tada ju radim po tom receptu, a sada ću proučiti i ovaj tvoj jer mi se čini odličan. Super izgleda ova havana!

    ReplyDelete
  3. prekrasno izgleda, nikada nisam probala ali kako kad sam vidjela tvoje slike, poželjela sam isprobati

    ReplyDelete
  4. Pozdrav iz Sarajeva, Zorane. Mislim da smo generacijski blizu, možda smo išli u istu školu ili obdanište.
    Sve što si naveo jesu sarajevske legende, boema još i iam u drugim gradovima, ali sladoleda iz Egipta i sarajevske Havana torte, nema.
    I ja sam se na internetu susretala sa mnoštvom recepata za Havanu i često to nije bilo ni nalik na ono što mi u Sarajevu zovemo Havana tortom. Pošto tačno znam kako izgleda Havana iz Egipta, a kako izgledaju Havane iz nekih drugih slastičarnica u gradu, mislim da je tvoja vjerna slika one "egipatske".
    Mene je veoma obradovalo i ponovno otvaranje Jadranke i Egipta, a najviše to što je u egiptu sladoled isti kao i prije rata,

    ReplyDelete
  5. Vidio sam tvoju Havanu Tamara i iskoristicu kako si ti pravila fil za moj iduci pokusaj pravljenja Havane.

    Pozdrav Selma, ja imam srecu da su unucad orginalnog vlasnika Jadranke otvorili u Torontu Jadranku, tako da 'fix' za boemima i samponjezima mogu lako da dobijem.
    Ali Havane nema...ukus ove 'moje' je tu, samo jos malo nda poradim na slojevima, bice to skoro sto je nekad bilo :).

    A prije par godina sam svratio u Egipat, i ziva istina, ukus sladoleda je onaj isti, a o tajna tog recepta je veca nego tajna za pravljenje nuklearnog oruzja...

    June 9, 2011 10:25 AM

    ReplyDelete
  6. Pozdrav svima na blogu....a recept havane malo teze je dobiti trnutno imam jedan sa kojim radim i vrlo je slican originalu ...a i vas gospodine imam mnogo podudarnosti sa tim ali ima jos toga das e doda....al bitni su sastojci,odnosno namernice a i postupak izrade ..zato je taj recept strogo cuvana tajna...slucajno sam naletila na ovaj blog i samo da ostavim komentar nisam mogla da odolim jer se poslasticarsvom bavim par godina a i ja sam iz okoline Sarajeva i znam tacno o cemu govorite...

    ReplyDelete
  7. kad smo vec kod sjecanja najbolja mi je bila havana u palmi, ali se ne sjecam da je u grilijazu bilo bilo kakvog mljevenog keksa. a sladoled u egiptu- neponovljivo.

    ReplyDelete
  8. Pozz nostalgicari :))

    Zalutala trazeci recept za Havanu iz hotela Evrope, a evo ocito nisam jedina.
    Uz duzno postovanje svima koji pokusavaju pogoditi recept, nadam se da ce naletiti neko ko pozna nekog sto zna onog ciji je onaj neko radio prije rata u "Evropi" i pravio Havane pa mi javite ;)

    Egipatski sladoled je srecom prezivio, jest da se nacekam dok odem u Sarajevo, ali Egipat mi je uvijek prva i posljednja stanica kroz Sarajevo (prije cevapa!!) Okus isti kao prije 20-25-...hm godina ;)

    ReplyDelete
  9. Kolko se sećam među sastojcima je bila i rendana jabuka

    ReplyDelete
  10. mali dodatak na ovaj recept. umjesto fila napisanog probajte napraviti 3 kore od (3 kas secera sa 3 dobro umucena bjelanca) te ih susiti u kalupu na nekih 180 stepeni 10 tak minuta. donja kora ista i krema kako je i napisano . Dobicete velicinom okusom i izgledom najslicniju havanu iz hotela evropa u Sa.

    ReplyDelete
  11. Recept havane je dosao u Sarajevo 1984 za vrijeme olimpijade a iz Zenice od slasticara I vlasnika slasticarne Kasato. Visnja ne ide u Havanu. Glavni sastijci fila su ; mlijeko, secer, zelatina islag pjena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije tacno da je recept dosao u Sarajevo '84-te. Imam sliku sa 10-og rodjendana (1980) sa Havana tortom.
      Postoje dvije vrste Havana torte, jedna je sa kremom ciji se okus bazira na visnji i cimetu (i ovdje postoje dvije varijacije: jedna sa korama od bjelanaca i ljesnjaka i druga sa grilijazom) i druga koja nema 'unutrasnjih' kora nego samo krem od mlijeka i zelatina sa vec spomenutim grilijazom.

      Delete