Thursday, June 23, 2011

Krompir Salata


Nezaobilazni prilog uz ribu je bila ili je jos uvijek krompir salata. Kuvani krompir, sitno isjeckani luk, so, ulje i sirce. Jednostavno i ukusno. I nema problema ako vam sirovi luk ne smeta. E tu bude problem, kada volite krompir salatu, a morate da birkate da ne pojedete luk, a i sami miris vam zasmeta.

Ja se ne sjecam kada je Ranka dosla na ideju da zamijeni luk sa celerom. Jedno vrijeme skoro nikako nismo upotrebljavali luk u kuvanju. Samo kada bi dosli nasi u posjetu, onda bi se luk vratio na scenu. Kako sam poceo da pisem blog, tako sam poceo da vracam i luk u kuvanim jelima, a i u burecima (Dadetov uticaj, a i pljesku sa skoro isto luka koliko i mesa sam napravio, Dade, Dade).

Kako god, u krompir salatu se sigurno vise ne vraca, celer i pecurke su ga vise nego uspijesno zamijenili. Evo ispade ovo post o luku, a bila mi je namjera da nahvalim celer isto kao i bijelo balsamico sirce. Naravno da se moze koristiti i crveni, ali se onda citava salata oboji, pa to bas ne bude to, isti ukus, ali ne i izgled. Sto je bolji balsamico, i ukus salate je bolji, ne smije da bude skroz kiseo, trebao bi imati i malo slatkog ukusa. Pecurke treba oprati, jedu se svjeze. Bez obzira sto pise na puno mjesta da se samo 'mane krpom' po njima, pomisao da ih je neko brao i preturao po rukama je dovoljna da ih operem. Ne trebate brinuti da ce pecurke da upiju vodu, nisu toliko porozne da pod mlazom upije bilo sta. Ja sam ih i vagao prije i poslije pranja, i nema promijene u tezini ;). Celer sto sitnije nasjeckati, preliti balsamicom bar pola sata prije serviranja, to da vremenu sircetu da pocne da 'termicki obradjuje'pecurke a i celer. Kako god, ako niste dosad probali, toplo preporucujeem, a ako ste bili kod nas i ovo jos niste jeli, imate velike sanse da je iduci put probate kod nas.


Potrebno:

500 g mladog krompira, velicine oraha
300 g pecurki
4 stalka celera
bijelo balsamico sirce
morska so

A napraviti ovako:

1. Krompir oprati, staviti u vecu serpu sa vodom i upaliti sporet. Poklopiti. Jednom kada voda krene da kljuca ugasiti sporet i ostaviti krompir u poklopljenoj serpi dok se krompir ne prohladi. Krompir s ene bi trebao raspadati.

2. Izvaditi krompir iz vode, rezati na pola i staviti u posudu.

3.  Pecurke i celer oprati, pa isjeckati na listice. Dodati krompiru.

4. Dobro posoliti, sipati balsamico, promijesati i ostaviti na 30 minuta. Promijesati opet prije serviranja. Prijatno


2 comments:

  1. Nema bolje kombinacije od friganih inćuna i kompira na salatu. Kapulu ne jedem sirovu, ali me ne smeta njezin miris. Narežem ju na krupnije pa nemam problema sa prebiranjem.

    ReplyDelete
  2. Ma divna ti je salata..ja je redovno pravim uz grilanu ribu:)Nisam na ovaj nacin ali zato se i bavimo citanjem svega da uevk nesto novo naucimo:)

    ReplyDelete