Friday, September 28, 2012

Vanila Pannacotta sa Slatkim 'Laticama' Paradajza



Izgleda kao prije 100 godina da sam poceo ovaj blog. A proslo je samo 99 'posts'. Ovo je jubilarni 100-ti post. To sam tek sada primjetio kada sam poceo da pisem.

Pannacotta je italijanski dezert i u bukvalnom prevodu znaci 'kuvana pavlaka', i to je to. Secer, slatka (neutralna) pavlaka, zelatin, spremanje 10 minuta, hladjenje 4 sata ili vise i imate super dezert. To bi bilo sve za jednostavnu i brzu Pannacotta-u. E, tu sada krecu varijacije, koje su bezgranicne.

Moze da se mijenja vrsta pavlake, od onih sa najvecim postotkom masnoce do onih koje i nemaju toliko masti u sebi. Isto se moze zamijeniti neka kolicina pavlake sa mlijekom, koje opet moze biti punomasno ili bez masti.

Dobar balans Pannacotta-i uvijek da voce ili svjeze ili neki sos. Kolicinu secera u Pannacotta-i treba prilagoditi slatkoci voca ili sa cim se Pannacotta sluzi.

Zelatin je treci sastojak Pasnnacotta-e i ja jos uvijek imam strah kada ga koristim (sto nije tako cesto). Treba postovati uputstvo sa pakovanja i paziti da zelatin 'nabubri' prvo sto se postigne kada se potopi u hladnu tecnost. Jednom nabubrenom (proradjenom) zelatinu treba dodati vrelu tecnost, promijesati i sotaviti da ocvrsne, jednostavno, hm?

Ja sam za ovaj put izabrao da napravim Pannacotta-u sa paradajzom. A sve u okviru igre ajme, koliko nas je!, gdje je za mjesec septembar Tamara zadala paradajz za temu recepata. Ideju sam vidio kod Lynn Crawford, koja redovno ima svoje emisije na tv - Foodnetwork Channel.

 

Potrebno:

1 l slatke (neutralne) pavlake sa 10% masnoce (half&half)
250 g + 225 g secera (zavisi od slatkoce paradajza)
2 kesice zelatina u prahu
15 ml kvalitetnog vanilinog ekstrakta
kvalitetno odlezalo balzamik sirce

A napraviti ovako:

Za 'Latice" od paradajza

1. Staviti paradajz u kljucalu vodu na minut. Prebaciti ih u posudu napunjenu ledom i vodom. Ako se paradajz moze oguliti bez ovoga, slobodno preckocite ovaj korak.
2. Oguliti paradajz, prerezati paradajz na cetvrtine, pa odstraniti 'sredinu' sa sjemenkama. Tako ce se dobiti 'latice'. Odstranjenia sredina paradajza se moze iskoristiti za sos.
3. Staviti 250 ml vode sa 225 g secera u posudu, pa na tihoj vatri grijati i mijesati dok se secer ne otopi. Pojacati vatru pa ostaviti secer da kljuca 5 minuta.
4. Ugasiti sporet i ubaciti latice paradajza u secerni sirup. Ako je paradajz meksi onda skloniti serpu sa sporeta, a ako nije onda neka ostane na sporetu.
5. Poslije 20 minuta izvaditi latice i poredati ih u jednom sloju na pleh oblozen papirom za pecenje. Staviti pleh u rernu ugrijanu na 175⁰C na 5 minuta da se latice prosuse. Okrenuti latice na polovini susenja.

Za Pannacotta

1. Odvojiti 250 ml hladne pavlake pa sipati zelatin preko i promijesati. Ostaviti da zelatin nabubri.
2. U serpi lagano zagrijavati ostatak pavlake sa 250 g secera dok ne provri. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se kuva 5 minuta.
3. Odvojiti 250 ml vrele pavlake , pa sipati preko nabubrelog zelatina i promijesati. Sipati polako i ostatak skuvane pavlake uz neprestano mijesanje. Dodati ekstrakt vanile i ostaviti da se prohladi, 15-ak minuta.
4. Posude obloziti providnom folijom. Rasporediti ravnomjerno latice po posudama (6 do 8 posuda), pa pazljivo sipati preko skuvanu pavlaku. Ostaviti u frizider na 4 sata ili preko noci.
5. Pazljivo okrnuti posudu sa Pannacotta-om na tanjir, skloniti providnu foliju, sipati par (ili malo vise) kapi balzamik sirceta po i oko Pannacotta-e. Mljac...






2 comments:

  1. Čestitke na stotom postu! Recept je jako zanimljiv.

    ReplyDelete
  2. Vrlo neobično, bar za naše balkanske navike. Pravila sam džem od paradajza, mogu da ga zamislim u slatkoj verziji, al' ne znam zašto ne i u kombinaciji sa pana kotom. Evo već par minuta pokušavam u mislima da spojim te ukuse, i ne umem :)
    A verujem ti da je dobro.

    ReplyDelete