Nije kome je namijenjeno, nego kome je sudjeno, kazu... Ima tu neke istine.
Htio sam u ovom postu da spomenem Sinketa i Tanju, Zbog vise razloga ova salata ima neke veze sa njima. Ali...
Da li ste ikada culi kada u avionu pitaju: 'Ima li doktora u avionu?'. Ja jesam par puta do sada, ali prije par dana na letu prema Floridi nisam. A nisam, jer sam ja bio razlog za to pitanje...ni slike ni tona neko vrijeme...Srecom bio je i dr u avionu, vratili su me nazad na ovu planetu, dosao sam sebi i ostatak puta prosao u redu. Sada imam cime da se bavim i probam da otkrijem sta je to bilo.
A ova i ovakve salate ce sigurno biti puno cesce gosti na nasoj trpezi...
U novembarskoj krugu igre 'ajmo, koliko je nas' Aleksandra je dala crvenu radic kao namirnicu mjeseca i saljem ovaj recept kao moju ulaznicu.
Evo neke moje intrepretacije salate probane kod Giada De Laurentiis, prosle godine u njenom restoranu u Las Vegasu.
Potrebno:
jedna glavica crvenog radica
zapreminski 500ml arugula (rukola) ili mladi spanac
jedna zrela, cvrsta kruska
dvadeset polovina oraha
tri kriske vekne
60ml maslinovog ulja
15ml suvog bijelog vina - ako nije dobro da se pije, nije dobro ni u salati!!!
15ml meda
5ml senfa u zrnu (wholegrain mustard)
soli i bibera po ukusu
A napraviti ovako:
1. Izrezati radic na cetvrtine, odstraniti zadebljao dio i izrezati na 2 cm velicine.
2. Izrezani radic staviti u posudu sa vodom i ledom, pa poklopiti tanjirom da citav radic bude potopljen. Ako vam ne smeta gorcina radica, ovo slobodno preskocite.
3. Staviti kriske vekne u toster. Tostirane kriske izrezati na 1cm kocke.
4. Polovine oraha staviti u na pleh i peci u ugrijanoj rerni na 175 7 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohlade.
5. Oprati arugula (rukola) i staviti da se ocijedi.
6. Krusku izrezati na cetrvrtinu, odstraniti sredinu i po duzini izrezati na kriske par mm debljine.
7. U manjoj posudi umutiti senf, ulje, med, vini, so i biber.
8. Ocijediti radic. Staviti u posudu arugula, radic i kruske.
9. Dodati i orahe.
10. Pomijesati sve, pa dodati i preliv, pa opet promijesati da se preliv pomijesa sa salatom.
11. Dodati komadice tosta, uzeti onu flasu vina sto ste otvorili na pocetku i sa svojom dragom osobom podijelite salatu i vino.
Prijatno
Odlično, moram da probam ;)
ReplyDeleteNadam se da ce ti se dopasti.
DeletePozdrav
Zoran
U brate, da nije "cobanske pite" ne bih ni otkrila ovaj blog. Malo je reci da je neverovatan:)). Ok, recepti su recepti, vrhunski su, ali sam nacin izlaganja...Hvala Vam.
ReplyDeleteSta reci, nego polaskan. Drago mi je da neko nadje ovaj blog interesantan.
DeletePozdrav
Zoran