Prodje opet nekog vremena od zadnjeg pisanja.
Previse stvari se izdesavalo u medjuvremenu. Najveca je novost Andrejevo diplomiranje, treca generacija inzenjera sa Rankine strane, i da je na magistarskim sada. Kao sto sam vec negdje pisao, nije ostao u inzenjerstvu, nego radi magistarske iz matematike i financial engineering. Dobio je posao o kojem je sanjao ovo ljeto, u RBC, na berzi.
A napravio je opkladu sa kolegom prije par mjeseci da ce na proljece da trci maraton. I stvarno je to ozbiljno shvatio i priprema se. Svake nedelje povecava kilometrazu koju pretrci, vec je dosao do 30k...pravi blento.
I subota jutro Andrej i Laki jos spavaju, Ranka je u MNE, Alek u Londonu, i razmisljam sta da im napravim za dorucak. French toast (slatke przenice) je bila jedna opcija, ali pomisao na przenje me je odvratilo u sekundi. A onda se sjetih da je 'puding od hljeba' u sustini ista stvar, samo puno lakse da napravi i puno ukusnije.
Jednostavan i brz da se napravi, sa lakim dodavanjem razno raznih sastojaka i mijenjanjem ukusa i izgleda po potreba. U sustini, hljeb, jaja, mlijeko, istopljeni puter, a onda po zelji sta god drugo...
Miris dok se pece je fenomelan, cimet i morski orascic...A ako primjetite male razlike u slikama, razlog je sto sam ga pravio i u subotu, a onda na zahtjev Andreja i Lakija i u nedelju...
Potrebno:
8 (malo debljih) kriski toast hljeba oko 300 g
500 ml mlijeka
5 jaja
75 g istopljenog putera
75 g secera
dvije kesice vanilin secera
100 g polovina oraha u jezgru
50 g suvih brusnica
malo soli - boba
cimet i morski orscic po zelji
A napraviti ovako:
1. Izrezati hljeb na kockice
2. Dodati vanillin secer, so, cimet I morski orascic
3. Dodati istopljeni puter, kao I orahe I brusnice, dobro promijesati pa prebaciti sve u posudu u kojoj ce se peci
4. U istoj posudi u kojoj ste promijesali hljeb sa cimetom I puterom, izlupati jaja sa secerom, pa dodati ugrijano mlijeko. Mlijeko I jaja ce da pokupe sve one bobice cimeta koje su ostale u posudi.
5. Preliti kockice hljeba umucenim jajima sa mlijekom. Pokriti posudu plasticnom folijom I ostaviti da hljeb upije jaja I mlijeko. U zavisnosti od starosti I vrste hljeba to moze biti od 15 do 60 minuta. Ovo se sve moze napraviti I dan prije, pa staviti u frizider da prenoci.
6. Ugrijati rernu na 175°C, I peci pudding 40-50 minuta.
Sa slagom, sladoledom ili javorovim sirupom ili vec sta ko zeli...Prijatno!
Isprobala sam recept i odlično je ispao :)
ReplyDeleteHvala :)
ReplyDelete