Monday, January 31, 2011

Bounty čokoladice ili minjoni

For recipe in english, please scroll down




Ovaj mjesec u okviru igre kuVarijacije, pravile su se Bounty cokoladice. Recept jednostavan, nema mnogo sastojaka, bez pecenja...nema sta sa ide pogresno i brzo se napravi. Bar sam ja to tako mislio. Dva puta sam ih probao i nisam uspio da ih napravim kao sa orginalnog posta. Jedina razlika u sastojcima je sto sam koristio neslani puter umjesto 'margarina sa ukuso slatke pavlake'. Prvi put sam radio sa pola mjere, stavio smjesu u frizider, ostavio dva sata, izvadio napolje i probao da rezem, ni priblizno izgledu kocke, ali rekoh nema veze, kada se prelije cokoladom bice bolje. Probao da ih umacem u cokoladu, 'kocke' pocele da se raspadaju, ni nasta nalik. Onda sam samo prelio cokoladom smjesu sa kokosom, stavio u zmrzivac i kasnije izlomio na komadice. Pojelo se, bilo ukusno, ali moj foto aparat odbio to sve da slika...
Drugi put, poucen iskustvom, ostavio sam smjesu sa kokosom u zamrzivac preko noci, izvadio sutradan i opet probao da izrezem. Probao i sa ostrim nozem, cak i skalpelom, a smjesa i dalje nekako ljepljiva i nije se opet dala izrezati. Nisam mogao da podnesem da opet prodjem bez slika, umjesto kockica, napravio sam kuglice, pa opet sve stavio u zmrzivac. One su, onako malo 'kljoknule', nisu ostale loptice, ali bolje nego prvi put. Kol'ko tol'ko zamrznute kuglice su cuvale svoj oblik dok sam ih umakao u cokoladni preliv, i cokolada se brzo hladila u dodiru sa zamrznutim kuglicama. Opet sam zavrsio sa gomilom neidentfikovanih oblika, ove na slikama su samo one reprezentativne...

 
I nevjerujem da ce biti trece srece sa pravljenjem Bounty cokoladica...

Ovo je originalni recept

Potrebno:

1 dl slatke pavlake
250 g margarina sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
250 g kokosa

150 g tamne čokolade
80 g margarina

A napraviti ovako:

Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi ( kod mene je to 1, 2, 3, znači 2…), a onda povećati temperaturu ( 3 ), da provri. Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti. Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smesu. Staviti u frižider da se stegne 2 h. Dasku za sečenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi lepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu, i skinuti papir sa kolača. Seći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.
Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.



Recipe in English

You will need:

100 ml heavy cream
250 g unsalted butter
300 g sugar
250 g shredded coconut

150 g semisweet chocolate
80 g unsalted butter

 

And make like this:
For the bars, melt the sugar, butter, and heavy cream on medium heat, then, when melted, turn the heat up and bring to a boil. When it boils, add the coconut and stir well, to combine.
Transfer the batter to a cookie sheet lined with parchemnt paper and leave it in the fridge for 2-3 hours, to cool and set. Take it out from the cookie sheet and cut into squares and dip into the chocolate which you melted in a double boiler with butter.
Leave them to set and harden. If desired drizzle with melted chocolatte, enjoy.

8 comments:

  1. Odlično izgledaju, pošteno :)
    A mogu da zamislim torturu sa mrvljenjem i lepljivošću :P

    ReplyDelete
  2. Ma znaš šta, ja ti skiadm kapu u svakom slučaju zato što si se odlučio praviti ih i još to ponovio:) Svaka čast! Meni se nije dalo!

    ReplyDelete
  3. ovo što vidim su odlično ispale, ja nisam imala problema ni sa čim u postupku, međutim meni se okus nije dopao

    ReplyDelete
  4. Bravo Zoki,fino si ih uradio!!
    Sada cu ja kod svakoga na blog po jednu cokoladicu,tek sada vidim da vi svi igrate igricu !!:)

    ReplyDelete
  5. Ma ovo je samo slika onih koje su ispale koliko toliko OK. Ona prva tura je bila velika smkjesa kokosa, putera i secera, prekriven cokoladom:).

    A i u drugoj, nije islo kako treba, nisu mogle da se stvrdnu, mozda zbog putera? Ali nisam mogao da koristim margarin kao sto je u orginalu, nekako ne ide...

    ReplyDelete