For recipe in english, please scroll down
Prije neki dan me je Ceca, Rankina rodica i vjerni citalac mog bloga :), pitala zasto je vecina post-ova o kolacima. Nisam joj dao neki odredjeni odgovor, a vjerovatno su kolaci dominantni zato sto su 'fotogenicni'. Kuvana jela su nesto sto se radi uglavnom bez recepta, kolicine uglavnom nicyu vazne, ono sto je pri ruci ide u serpu, a ono sto se nema moze i bez toga, zacini se po ukusu mijenjaju. Sve u svemu, jednostavno.
A neko nekad rece, najteze je raditi jednostavne stvari, potpuno u pravu.
Vjerujem da ko god je ikad bio u kuhinji ima svoju verziju gulasa ili sosa sa junecim/telecim mesom. Ja sam ovaj put u okviru igre "ajme, koliko nas je!", koju je pokrenula monsoon, a za mjesec maj je Ana zadala pivo kao namirnicu, napravio moju verziju gulasa. Jednostavne namirnice, i nije tesko da se napravi, uzme malo vremena, ali rerna to radi sama i vrijedi sacekati. Kao prilog uz gulas, kuvani krompir, riza, tjestenina...nema greske sta god da se uzme.
A evo kako je to kod mene bilo.
Potrebno:
Fkasa omiljenog crnog vina, u mom slucaju kalifornijski 'Opus One' ili neki italijanski Amarone
1000 g juneceg mesa, izrezanog na kockice
100 ml ulja
1 glavica crnog luka
4 cena bijelog luka
150 ml paradajz paste
500 ml govedje supe
330 ml crnog piva (ili vec koje se ima)
300 g pecurki, izrezanih na listice
so, biber, persun
A napraviti ovako:
Upaliti rernu na 175°C. U vecoj posudi ugrijati ulje pa dodati meso, posoliti i pobiberiti po ukusu.
Prziti i okretati meso dok ne dobije smedju boju sa svih strana, pa izvaditi i staviti sa strane
U posudu na kojoj se przilo meso dodati isjeckani crni luk, pa prziti dok luk ne dobije zlatno smedju boju.
Dodati isjeckani bijelu luk i paradajz pastu.
Promijesati i dinstati 3-4 minute, stalno mijesajuci.
Vratiti nazad meso, sipati govedju supu.
Dodati i pivo, opet posoliti i pobiberiti.
Sacekati da prokljuca, poklopiti poklopcem, pa peci u rerni oko 45 minuta. Izvaditi iz rerne, dodati pecurke, promijeasti, opet poklopiti pa nazad u rernu na jos 45 minuta ili dok se sos ne zgusne.
E sada uzeti onu flasu vina jer je vec otvorena skoro sat vremena, pa sipati sebi casu i poceti pijuckati, a kada je gulas gotov, onda nastaviti sa ostatkom vina. To je kod mene jer nisam neki pivopija, ali zato vino...
Izrezati persun, pa sipati gulas preko priloga, persun preko, prijatno.
100 ml vegetable oil
1000 g beef chuck roast, cut into large chunks
1 large onion, peeled and chopped
4 garlic cloves, peeled and sliced
1 small can tomato paste
1 bottle dark beer
2 beef stock
300 g mushrooms
salt, pepper, parsley
And make like this:
Preheat oven to 175°C. Heat oil in a large, heavy-bottomed pot. Add beef chunks, season with salt and pepper and brown them. When they are very well browned, remove them with tongs and reserve in a bowl. Add onions to the hot pot and sauté them until they are golden brown. Add garlic and tomato paste and cook, stirring, for a few minutes. Place browned beef back into the pot and add the beer and stock. Season with salt and pepper and bring to a simmer. Place a tight fitting lid on the pot and put it in the oven. After 45 minutes take it out, add mushrooms, put lid back and return it to oven. Stew slowly until the beef is very tender and the broth has thickened, for about 45 minutes more.
Recipe in english:
You'll need:
jako fino, volim pivo u ovakvim kombinacijama!
ReplyDeleteJel se ovo spremas za nagradno kuvanje sa pivom.Ja ne volim da ga pijem ali u jelima, narocito sa divljaci je nezamenljivo.Evo i ova ideja sa gulasem je odlicna:)
ReplyDelete