Friday, July 1, 2011

Pavlova


Evo u mjesecu junu u okviru igre `kuVarijacije``, koju je pokrenula mamajac, pravimo Pavlovu po Majinom receptu.

O Pavlovoj se opet sve zna, balerina, Australija/Novi Zeland...

Jednostavna da se napravi, super da se pojede. Ja sam pratio Majin recept koliko sam god mogao. Prvo sam napravio Havana Tortu, i maslenu Pogacu (o tome nekom drugom prilikom), pa zamrznuo 5 bjelanaca.
Poslije par dana ih odledio, umutio sa Mr. Red-om, dodao 250 g secera, kod mene je to bio 'organic', nije istopio skroz dok se miksao. Dao je malo boku bjelancima, i ukus mu je puno ljepsi nego obicni kristal secer.


Na pak papiru sam nacrtao krug precnika 20 cm, okrenuo papir stavio na pleh, istresao bjelanca i oblikovao pavlovu.


ove tackice sto se vide je onaj 'organic' secer. Koru sam pekao/susio na 150°C sat i 15 minuta. Kod mene se Pavlova malo prosirila, onaj precnik od 20cm postao je 25cm. To se vjerovatno desilo dok se secer topio. Povrsina jemalo popucala, sto je sasvim OK.



Umutiti 350 ml slatke pavlake sa 3-4 kasike secera i nanijet na Pavlovu.




350 g jagoda oprati, i narezati preko pavlake.



Onda vidite da vam to nije dosta, pa izvadite iz frizidera jos nekog 'jagodicastog' voca. To su kod mene bile borovnice, 100 g



naci drustvo koje je vrijedno da ovo sa njima podijelite i uzivati.



8 comments:

  1. Super ..cestitam..mering izgleda abs kako treba da bude i divno si dekorisao:)

    ReplyDelete
  2. Prekrasna je :) i boje su predivne :) baš su zanimljive ove kuvarijacije :)

    ReplyDelete
  3. Prvo, uzasno ti zavidim na ovom mikesru svaki put kad ga zapazim na fotografijama!
    Drugo, Pavlova je ukusna pa je ukusna, mozes da joj radis sta hoces :) Tvoja lepo izgleda, a ispucalost samo doprinosi magiji celog kolaca :)

    ReplyDelete
  4. Glavno da ste gustali u finoj Pavlovoj.

    ReplyDelete
  5. Super Pavlovu si napravio, odlično izgleda i jako je lijepa kombinacija jagoda i borovnica.

    p.s. i ja gledam mikser :)

    ReplyDelete
  6. Super je, Zoki! I ja sam, čitajući, pomislila da je nerastopljen šećer "kriv" za širenje prečnika kore tokom pečenja, jer taj šam treba da bude jako, jako čvrst i gladak, bez zrnaca. Naranvno ništa to bitno ne menja, nego volim i ja da analiziram, jer značajna su mi vaša iskustva. Eto, vidim da je svima ispala malo tamnija nego meni, što će značiti da moja rerna daje nižu temperaturu na 150 nego većina vaših.

    Hvala što si učestvovao i preneo utiske.
    Pozdrav za tebe i porodicu!
    Maja

    ReplyDelete