Tuesday, October 9, 2012

'Dedini Brkovi' sa Nutelom i Ljesnacima


Prije neki dan smo dobili pozivnicu za svadbu. Udaje se Jelena, cerka nasih prijatelja Zlatka i Aleksandre. Jelena je sada na Univerzitetu British Columbia - Vankuver, gdje predaje i zavrsava svoje doktorske studije, a ponekad svrati i na ovaj blog :).

Svadba ce biti iduceg augusta, na Dominican Republic i radujemo se odlasku tamo. Dominican Republic je na istom ostrvu sa Haitijem, ali osim toga vise nista nemaju slicno. No drugi put vise o Dominican-i, nazad na post.

Kako je Jelena prva od nase djece (bar za koju ja znam) iz Toronta da se udaje, za ocekivati je da i Zlatko postane jedan od prvih 'deda' i ovi 'brkovi' podsjecaju na njegove ;).

U okviru igre 'ajme, koliko nas je', Irena sa bloga seet-and-salty je dala Nutella-u za temu. Ovo je jako jednostavni recept koji se i brzo napravi. 'Ukraden' je iz knjige 'what is cooking - chocolate'. Jedino sto moze da se zezne je da Nutella na dnu iscuri i da se prepece. A drugo je sve lako i nema greske.


Potrebno:

395 g lisnatog tijesta
100 g prepecenih, isjeckanih ljesnika
150 g Nutella


A napraviti ovako:

1. Isjeckati ljesnike sa nozem. Treba da ostanu sitni komadici ljesnika.

                                                

2. Razvuci lisnato tijesto na pravoguaonik, 20cm x 30cm velicine. Premazati Nutella-om.


3. Posuti isjeckanim ljesnicima.


4. Urolati tijesto sa obadvije strane prema sredini. Premazati sa vodom gdje se tijesto dodiruje.


5. Ostrim nozem izrezati tijesto na tanke komade i poredati na pleh oblozen papirom za pecenje.


6. Peci u ugrijanoj rerni na 220°C 10 do 15 minuta ili dok ne dobije zlatno-smedju boju. Izvaditi na resetku da se ohlade. 

Za ekstra cokoladni dozivljaj, 'umociti' polovinu 'brka' u istopljenu cokoladu. Prijatno.




5 comments:

  1. Probacu ovo. Bas je jednostavno, a sigurno super ukusno...
    Svadba u Dominikanskoj republici - ekstra! :) Jedva cekam izvestaj...

    ReplyDelete
  2. imam neki recept za kolač ovoga imena ali, ovaj mi djeluje upravo jednostavno i pravo dobro!!!

    ReplyDelete
  3. Baš volim tvoje postove a ovaj dobri recept se mora isprobati jer je na brzaka:-)

    ReplyDelete
  4. Yummy! Ja i Graeme ce mo probati da pravimo ove sedmice pa ce mo vam poslati slike :) I mi jedva cekamo za vencanje!

    ReplyDelete