Bio sam prosle nedelje u Podgorici.
Mjesto gdje sam bio u vojsci, zavrsio fakultet, ozenio se i gdje nam se rodio prvi sin, Andrej.
Volim taj grad.
Za tih nedelju dana pored Podgorice, stigao sam da odem i do Pod Ostrog, par puta do Budve
da vidim Komove i sumu koja mijenja boju
i do Skadra, Tirane i Draca, gdje su me odveli moja sestra Bilja i zet Dragan, da vidim 'Skenderbega', i na ekstremno dobar riblji rucak,
a i one poznate bunkere...
Na zalost pored svih lijepih mjesta koje sam vidio, bio sam i na onim tuznim. 23 oktobra bi tati bilo 74 godine, dugo vec nije sa nama, vrijeme kako prolazi samo povecava prazninu... Teta Nada nas je napustila prije dvije godine i po njenoj zelji je sahranjena u Prisoji, Andrijevica, gdje vrhovi drveca dodiruju nebo...
Na groblju su po Rankinom projektu, ona i Dusica (Rankina sestra) podigle crkvicu u teta Nadin spomen.
I toliko istine u Njegosevim rijecima...
'ko dovijeka zivi, imao se rasta i roditi..', a sve dok se neko spominje i dok se o njemu prica ta osoba 'dovijeka' zivi. Treba slaviti zivot i ono sto su nama drage osobe uradile za zivota...
Ovo sve nema neke veze sa blogom i postom o hrani, sto u stvari i nije bitno. O samom postu nema puno sta da se kaze, narocito je podoban za 'srcane bolesnike', nema soli, i skoro da je bez ulja. Naravno, po zelji dodavanje zacina moze da samo poveca intenzitet ukusa i uzivanja. Jos jedna podobnost je da nema prljanja sudja, i veoma jednostavan da se napravi.
Tilapija (tilapia-nisam nasao bolji prevod)
je slatkovodna riba, cvrsceg mesa, prilicno neutralnog ukusa. Lako se uzgaja, brzo raste i hrani se algama. Moze da zivi u vodi toplijoj od 21°C. U nekim gradovima na jugu Amerike se koristi u kanalima za prociscavanje vode, Feniks, Mesa. Kako se hrani algama, tako pojeftinjuje proces prociscavanja vode...
Naravno da se moze zamijeniti u receptu sa bilo kojom drugom vrstom ribe. Samo treba onda prilagoditi vrijeme pecenja. Riba je gotova kada se moze lako razlistavati.
A evo kako je to bilo kod mene.
Potrebno
6 fileta Tilapije
3 cena bijelog luka
persun
jedan limun
sprej sa maslinovim uljem
A napraviti ovak:
1. Vatrostalnu posudu poprskati sprejom sa maslinovim uljem i poredati filete ribe. Poprskati sprejom po ribi.
2. Isjeckati bijeli luk i persun zajedno.
3. Iscjediti sok od limuna, pa mu dodati bijeli luk i persun i premazati ribu sa tim.
4. Peci u ugrijanoj rerni na 290°C 25 do 30 minuta
Lepa priča nema šta! Baš si lepo dočarao posetu, tako lepo da prosto osećam kako vam je bilo.
ReplyDeleteRecept je lep i jednostavan, sugurno ukusna riba!
I ja volim Podgoricu; tamo sam provela rano djetinjstvo (rodjena u Bosni)...Lijep pozdrav iz Sydney-a
ReplyDelete