Sa tri klinca, cukom, poslovima i svim ostalim obavezama, nekada je tesko naci vremena za duzi boravak u kuhinji. Tako je nastalo ovo jelo koje vjerovatno nije nikakva novost kod vecine, ali kod nas zauzima veoma znacajno mjesto. Uglavnom ga pravim nedeljom za iduca dva dana. Od sastojaka ide ono sto se ima u kuci, piletina moze da bude zamjenjena sa drugim mesom, mogu da se dodaju i kobasice, umjesto graska buranija je vise nego ok zamjena, svjeza ili zamrznuta, nema razlike. Primjeticete da nema soli - to je ono opet zbog visokog krvnog pritiska...
A evo kako je to bilo ovaj put kod mene.
Potrebno:
4 pileca bijela mesa
2 glavice crnog luka
3 sargarepe
5 krompira
750 g graska
750 ml pasiranog paradajza
maslinovo ulje
zacin od suvog povrca
A napraviti ovako:
1. Ocistiti luk, prerezati na pola i izrezati na sto tanje listice. Staviti ulje i luk u HLADNU serpu, pomjesati pa tek onda upaliti sporet.
2. Proprziti luk, par minuta, paziti da ne zagori, mjesati po potrebi. Dodati piletinu izrezanu na kockice velicine 1-2 cm. Proprziti sa svih strana da mijeso pobijeli.
3. Kada je meso pobijelilo sa svih strana, sipati pola case vode i drvenom kasiko ostrugati dno serpe ('deglaze'). Sve te ostrugane mrvice, zapeceno meso ce dati lijepi ukus jelu, a i ciscenje serpe na keaju ce biti puno lakse ;).
4. Dodati pasirani paradajz, smanjiti vatru na polovinu, poklopiti serpu i ostaviti meso da se krcka 30-tak minuta. 'o.a. ako se koristi neko drugo meso, onda se treba ostaviti i duze'. Provjeriti sa vremena na vreme da ima dovoljno tecnosti, da ne bi meso zagorilo.
5. Oguliti krompir i sargarepu, oprati grasak i dodati mesu. Dodati zacin od suvog povrca i po potrbi naliti vodom.
6. Pojacati vatru da tecnost krene da ljuca, onda poklopiti serpu sa poklopcem, smanjiti vatru i krckati jos pola sata.
Prijatno.
I vise nego finooo! Po mom ukusu:) Pozzz
ReplyDeleteOvo sam danas skuvala- malo je reci da je fantasticno! Divan recept,lak za pravljenje a jelo je stvarno prekrasnog ukusa. Vredi napraviti bas-bas :)
ReplyDelete